Σλοβενία: Προς υιοθέτηση του «fracking» χαμηλού όγκου

14 01 2022 | 12:27

Η υδραυλική ρωγμάτωση (μέθοδος εξόρυξης φυσικού αερίου) χαμηλού όγκου, γνωστή και ως «fracking», θα επιτραπεί στη Σλοβενία βάσει τροποποιήσεων του νόμου περί εξόρυξης που ενέκρινε η κυβέρνηση αυτή την εβδομάδα. Οι τροποποιήσεις αυτές ανοίγουν το δρόμο για περιορισμένη ρωγμάτωση στη μόνη τοποθεσία όπου αυτή διερευνάται επί του παρόντος, το κοίτασμα φυσικού αερίου «Petišovci» στα ανατολικά της χώρας.

Ο μόνος επιτρεπόμενος τύπος υδραυλικής ρωγμάτωσης θα είναι εκείνος όπου εγχέονται λιγότερα από 1.000 m3 νερού ανά φάση ρωγμάτωσης, με τη συνολική ποσότητα νερού που εγχέεται σε όλη τη διαδικασία να περιορίζεται σε 10.000 m3.

Θα υπάρχουν επίσης αυστηροί κανόνες σχετικά με το είδος των ουσιών που μπορούν να αναμιχθούν με το νερό της «διάρρηξης» -όπως αλλιώς αποκαλείται η εν λόγω μέθοδος- και μέτρα για την πρόληψη της ρύπανσης. Η γεώτρηση θα πρέπει να γίνεται κάθετα, με μέγιστη απόκλιση 10 μοιρών.

Η νομοθεσία εγκρίθηκε μόλις μία ημέρα μετά τη συζήτηση σε κοινοβουλευτική επιτροπή ενός αντίπαλου νομοσχεδίου που θα απαγόρευε εντελώς το fracking, κατόπιν πρότασης τριών κεντροαριστερών κομμάτων, τα οποία επιδιώκουν εδώ και καιρό την καθολική απαγόρευσή του.

Ο Luka Mesec, ο ηγέτης του κόμματος της αριστεράς, δήλωσε ότι η κυβέρνηση «δείχνει για άλλη μια φορά το πραγματικό της πρόσωπο: δεν ενδιαφέρεται για τη χώρα, τους ανθρώπους ή το περιβάλλον, το μόνο που τη νοιάζει είναι οι βρώμικες επιχειρήσεις».

Οι έρευνες στο «Petišovci», ένα παλιό κοίτασμα φυσικού αερίου ακριβώς στα σύνορα με την Ουγγαρία, διεξάγονται από την εταιρεία «Ascent Resources», με έδρα το Ηνωμένο Βασίλειο που κατέχει το 75% των μετοχών σε κοινοπραξία με μια σλοβενική εταιρεία.

Η εταιρεία, η οποία εκτιμά τους πόρους φυσικού αερίου σε 456 δισεκατομμύρια κυβικά πόδια (σχεδόν 13 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα), αντλεί αέριο από δύο γεωτρήσεις, αλλά λέει ότι απαιτείται «υδραυλική διέγερση» για να διατηρηθεί η ποσότητα αυτή της άντλησης. Το σχέδιό της έχει ανατραπεί από δικαστική απόφαση που απαιτεί να γίνει εκτίμηση περιβαλλοντικών επιπτώσεων για να το πράξει αυτό.

Πέρυσι η «Ascent Resources» κίνησε διαδικασία διαιτησίας κατά του σλοβενικού κράτους βάσει της διμερούς επενδυτικής συνθήκης Ηνωμένου Βασιλείου-Σλοβενίας και της συνθήκης του Χάρτη Ενέργειας. Ζητά αποζημίωση ύψους 100 εκατομμυρίων ευρώ.

(Euractiv.gr)

 

1