ΑΠΕ: Αλλαγές στον νόμο των εμβληματικών στρατηγικών επενδύσεων

Αίρεται ο περιορισμός για «πράσινα» έργα  προϋπολογισμού άνω των 75 εκ. ευρώ- Απευθείας στις εμβληματικές επενδύσεις οι σταθμοί αποθήκευσης

Χωρίς ελάχιστο όριο προϋπολογισμού θα μπορούν να εντάσσονται στην κατηγορία των εμβληματικών στρατηγικών επενδύσεων και να απολαμβάνουν τα ειδικά προνόμια, τα έργα Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας.

Με τροπολογία που κατατέθηκε στο νομοσχέδιο για τον αναπτυξιακό νόμο που βρίσκεται στην ολομέλεια της βουλής, τροποποιείται διάταξη του πρόσφατου νόμου για τις στρατηγικές επενδύσεις (4864/2021) που όριζε το όριο των 75 εκ. ευρώ ως βασική προϋπόθεση για ένταξη στο νόμο.

Οι «Εμβληματικές Επενδύσεις Εξαιρετικής Σημασίας», αποτελούν μια νέα κατηγορία, οι οποίες υλοποιούνται από επιχειρήσεις που προωθούν έργα της πράσινης οικονομίας, της καινοτομίας, της τεχνολογίας, καθώς χαμηλού ενεργειακού και περιβαλλοντικού αποτυπώματος.

 

Με βάση το θεσμικό πλαίσιο για να χαρακτηριστεί μια επένδυση ως «εμβληματική εξαιρετικής σημασίας» θα πρέπει να περάσει από αρμόδια τριμελής Επιτροπή εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Ανάπτυξης και Οικονομικών.

Σύμφωνα με την τροπολογία, στρατηγικές επενδύσεις θα μπορούν να ορίζονται όλες οι  τεχνολογίες παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας όπως έργα πράσινου υδρογόνου, εγκαταστάσεις αιολικών πάρκων και πλωτών φωτοβολταϊκών.

Επίσης έργα ΑΠΕ που διασυνδέουν περιοχές της ελληνικής επικράτειας  που δεν έχουν διασυνδεθεί και ούτε προγραμματίζεται να διασυνδεθούν με το Εθνικό Σύστημα Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας μέσω υποβρυχίου καλωδίου, έργα ηλεκτροπαραγωγής και συστήματα αποθήκευσης από ΑΠΕ. Ειδικά για τα τελευταία η τροπολογία προβλέπει ότι εντάσσονται αποκλειστικά στις εμβληματικές επενδύσεις, αρκεί να έχουν υποβάλλει σχετικό αίτημα μέχρι την 1 Νοεμβρίου 2021.

 

Στις στρατηγικές επενδύσεις έχουν ήδη ενταχθεί μεγάλα ενεργειακά πρότζεκτ από ισχυρούς ομίλους  της χώρας αλλά και μικρότερες επιχειρήσεις που επιθυμούν να εκμεταλλευτούν τα χρηματοδοτικά και φορολογικά κριτήρια, τα κριτήρια ταχείας αδειοδότησης, χωροθέτησης κ.α.

Το διαβατήριο για το ελκυστικό αδειοδοτικό πλαίσιο έχουν πάρει μέχρι σήμερα, φωτοβολταϊκά πάρκα συνολικής ισχύος 1,5 GW” της Egnatia  προϋπολογισμού 888 εκ. ευρώ, τα οποία έχουν εξαγοραστεί από τον όμιλο Μυτιληναίου και η κατασκευή τους προβλέπεται να ολοκληρωθεί το 2023.

Την ανάπτυξη 18 αιολικών πάρκων (ΑΣΠΗΕ) 360 MW στο Δήμο Καρύστου της Εύβοιας, περιλαμβάνει το επενδυτικό σχέδιο που έχει εγκριθεί της “ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή» προϋπολογισμού 585 εκατομμύρια ευρώ. Τα αιολικά πάρκα προβλέπεται να διασυνδεθούν με το Εθνικό Σύστημα Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας  μέσω υποβρύχιου καλωδίου μήκους 69 χιλιόμετρα περίπου, το οποίο θα ξεκινά από την Εύβοια και θα καταλήγει στην Αττική.

 

Η Διϋπουργική Επιτροπή Στρατηγικών Επενδύσεων πριν ένα χρόνο άναψε το «πράσινο φως» για να ενταχθεί στις στρατηγικές επενδύσεις και το επενδυτικό σχέδιο «Αιολικά Πάρκα Εύβοιας» ισχύος 470,4MW των εταιριών Ελλάκτωρ και EDP Renewables προϋπολογισμού 489 εκατομμυρίων ευρώ.

Την δημιουργία 5 αιολικών επενδύσεων ισχύος 120,3 MW στις Περιφερειακές Ενότητες Ξάνθης και Ροδόπης προβλέπει επίσης το επενδυτικό σχέδιο της εταιρείας «Καμαρίδης Global Wire ΑΒΕΕ” με προϋπολογισμό 120 εκ. ευρώ.

Η εταιρεία Καράτζης ανήκει στους ομίλους επιχειρήσεων που αναπτύσσει ένα δυναμικό χαρτοφυλάκιο Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας και έχει γίνει σταθερός «θαμώνας» του “Enterprise Greece”.

Η Κρητική εταιρεία Συμμετοχών σχεδιάζει την ανάπτυξη, κατασκευή και λειτουργία 37 φωτοβολταϊκών σταθμών συνολικής ισχύος 830 MW σε Λάρισα, Μαγνησία και Κιλκίς προϋπολογισμού 421,6 εκατομμυρίων ευρώ. Τον περασμένο καλοκαίρι εγκρίθηκε επίσης το πρότζεκτ «ΕΝΙΠΕΑΣ», το οποίο προβλέπει την κατασκευή σταθμού εγκατεστημένης ισχύος 700 MW στη Θεσσαλία. Παράλληλα στις στρατηγικές επενδύσεις έχει ενταχθεί και τρίτη επένδυση για την δημιουργία φωτοβολταϊκών πάρκων συνολικής ισχύος 362,75 MW.

Το ενδιαφέρον για ένταξη έργων πράσινης ανάπτυξης επικυρώθηκε και πρόσφατα. Στα τέλη Δεκεμβρίου στις στρατηγικές επενδύσεις εντάχθηκε ένα ακόμη έργο ηλιακής ενέργειας. Πρόκειται για φωτοβολταϊκό σταθμό συνολικής ισχύος 250,00443 MWp στη Περιφέρεια Θεσσαλίας. Το συνολικό κόστος της επένδυσης που προωθεί η Qair Ελλάς Ενεργειακή Μονοπρόσωπη ανέρχεται σε 160 εκ. ευρώ.

 

Μαριάννα Τζάννε

1