Γ. Τσιπουρίδης: Ημέρα πρώτη / Είμαστε όλοι στο ίδιο κανό, αλλά πάμε προς την ίδια κατεύθυνση;

30 03 2018 | 18:17

«Είμαστε όλοι στο ίδιο κανό» (“We are all in the same canoe”). Με αυτή τη φράση ο πρόεδρος του COP23, Πρωθυπουργός των νησιών Φίτζι, προσπαθεί να δώσει έμφαση στο ένα σκέλος από το τρίπτυχο της Διάσκεψης του 2017, που είναι:

Περισσότερα, Ταχύτερα, Μαζί (Further, Faster, Together)

x1

 

x2

Ίσως έτσι ελπίζει ότι, αφού θα είμαστε μαζί, θα κάνουμε περισσότερα και πιο γρήγορα.

Που φυσικά είναι το αυτονόητο ζητούμενο, αλλά από πότε ήταν αρκετό το να είναι κάτι αυτονόητο;

Ναι, σίγουρα είμαστε όλοι στο ίδιο κανό, είτε το συνειδητοποιούμε είτε όχι. Το θέμα είναι αν όλοι θέλουμε να πάμε προς την ίδια κατεύθυνση. Σίγουρα κάποιοι έχουν άλλη κατεύθυνση στην ατζέντα τους.

Σήμερα η Γερμανίδα υπουργός υπεύθυνη για το περιβάλλον και την ενέργεια, Δρ. Μπάρμπαρα Χεντρικς, σε εκδήλωση στο περίπτερο των Φίτζι, πιεζόμενη να πάρει θέση (τόσο που απάντησε στα γερμανικά, ενώ είχε κάνει την αρχική παρουσίαση της στα αγγλικά) δήλωσε ότι μέχρι το 2050 το ενεργειακό μίγμα της Γερμανίας δεν θα έχει ορυκτά  καύσιμα και η σειρά εξόδου των ενεργειακών πηγών από την παραγωγή θα είναι πρώτα ο άνθρακας,  μετά το πετρέλαιο και τέλος το φυσικό αέριο.

x3

Από την άλλη η αποστολή των ΗΠΑ είναι ουσιαστικά μια ομάδα λομπιστων του άνθρακα που θα προσπαθλησει να πείσει τη Διάσκεψη ότι η λύση στην κλίματική αλλαγή είναι ο άνθρακας!!!! Μιλάμε ο άνθρωπος πουλάει τρέλα και κανείς δε μπορεί να κάνει τίποτε.

Δεν το βλέπω καλά το κανό.

Παρ’ όλα αυτά και παρά τα πολύ κακά επιστημονικά μηνύματα, όπως αυτό του παγκόσμιου Οργανισμού Μετεωρολογίας που εντάσσει το 2017 στις τρεις πιο θερμές χρονιές και αυτό της ανόδου ρεκόρ των εκπομπών διεοξειδίου του άνθρακα, μπορούσε κανεις να διακρίνει την αποφασιστικότητα στους κορυφαίους παράγοντες της Διάσκεψης.

Μπορεί τα πράγματα να ήταν άσχημα, πολύ άσχημα και μπορεί αντί να έχουν τις ΗΠΑ μαζί να τις έχουν απέναντι, αλλά πλέον γνωρίζουν τι πρέπει να κάνουν. Είναι γνωστό το διακύβευμα αλλά είναι γνωστή και η θεραπεία του προβλήματος.

Η επιστήμη, η οικονομία  και η πολιτική επιτέλους συνεργάζονται.

Όπως είπε και η εκτελεστική γραμματέας της Διάσκεψης  για την Κλιματική Αλλαγή των ΗΕ, Πατρίτσια Εσπινόσα, «μετά το Παρίσι, περάσαμε από την εποχή της ελπίδας, στην εποχή της υλοποίησης».

x4

Εδώ στη Βόννη κανείς δεν δείχνει να έχει καμιά αμφιβολία γι αυτό.

Το ζητούμενο παραμένει αν θα τα καταφέρουμε εγκαίρως. Γιατί αυτή η εξίσωση αντιμετώπισης της κλιματικής αλλαγής, έχει σοβαρούς χρονικούς  περιορισμούς και κάθε Ντόναλντ που δημιουργεί προβλήματα κάνει ζημιά, ανεξάρτητα αν μακροπρόθεσμα ηττάται. Γιατί καθυστερεί την υλοποίηση του προγράμματος αντιμετώπισης της κλιματικής αλλαγής και ο χρόνος είναι μια πολυτέλεια που δεν έχουμε.

Όπως είπε και η υφυπουργός περιβάλλοντος των νησιών  Φίτζι, Λόρνα Ίντεν, «…. δεν έχουμε σχέδιο Β’ γιατί δεν υπάρχει χρόνος να εφαρμοστεί σχεδιο Β’….

x5

Ας ελπίσουμε ότι οι Ντόναλντ αυτού του κόσμου δεν θα κάνουν ανεπανόρθωτη ζημιά.

Η πρώτη μέρα στο COP 23 ανήκει στα Φίτζι

Η πρώτη μέρα, με τη χαρά και τον ενθουσιαμό των χιλιάδων συνέδρων και παρατηρητών ήδη στα ύψη ανήκει στα Φίτζι που έδωσαν ένα μοναδικό χρώμα, ζεστασιά και ζωντάνια σε μια ιδιαίτερα κρύα μέρα στη Βόννη. Από το πρωί στην τελετή έναρξης με την παραδοσιακλη τελετή, μέχρι το βράδυ με το πάρτυ που διοργάνωσαν, με την πληθωρική παρουσία τους τα τραγούδια τους και το κέφι τους χρωμάτισαν με ζεστα χρώματα τη Διάσκεψη.

Οργάνωση=Γερμανία

Δεν έχω πάει σε πολλές διασκέψεις. Είναι μόλις η τρίτη και επομένως δεν έχω μεγάλο στατιστικό δειγμα, αλλά πιστεύω πως η οργάνωση των γερμανών δεν έχει ανταγωνισμό. Πρώτη μέρα και μέσα σε δέκα λεπτά είχα εγγραφεί και έπινα καφέ.

Βόννη 6 Νοεμβρίου 2017

Γιάννης Τσιπουρίδης