Μαδρίτη: Μεγάλο λάθος της Κομισιόν τα «πράσινα» πυρηνικά και φυσικό αέριο

14 02 2022 | 06:45 Fernando Heller

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έκανε ένα «μεγάλο λάθος» χαρακτηρίζοντας την πυρηνική ενέργεια και το φυσικό αέριο ως «πράσινες επενδύσεις» στην Ευρώπη, όπως δήλωσε η υπουργός Οικολογικής Μετάβασης της Ισπανίας Teresa Ribera.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρότεινε στις 2 Φεβρουαρίου να συμπεριλάβει την πυρηνική ενέργεια και την ενέργεια από φυσικό αέριο στην ταξινομία της ΕΕ για τη βιώσιμη χρηματοδότηση, αναγνωρίζοντας τη συμβολή τους στον στόχο της ΕΕ για κλιματική ουδετερότητα το 2050 «υπό την προϋπόθεση σαφών ορίων και περιόδων σταδιακής κατάργησης», αναφέρει το ισπανικό πρακτορείο ειδήσεων EFE.

Οι νέοι κανόνες περιλαμβάνουν το φυσικό αέριο και την πυρηνική ενέργεια ως «μεταβατικές» τεχνολογίες στο πλαίσιο της ταξινομίας της ΕΕ και θεσπίζουν νέους κανόνες δημοσιοποίησης, με τις εταιρείες να πρέπει να υποβάλλουν σε ετήσια βάση εκθέσεις σχετικά με τη συμμόρφωση με τα πράσινα κριτήρια.

Σε συνέντευξή της στην ισπανική δημόσια τηλεόραση «El Cafè d’idees» στις 4 Φεβρουαρίου, η Ribera τάχθηκε υπέρ της επένδυσης σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας αντί αυτού, ώστε να επιτευχθεί ο στόχος της ουδετερότητας του άνθρακα στην ΕΕ έως το 2050.

Όσον αφορά στην απειλή που εξέφρασαν η Αυστρία και το Λουξεμβούργο να προσφύγουν στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο κατά του κανονισμού για την «πράσινη ταξινομία», η Ribera απάντησε ότι η απόφαση αυτή απαιτεί, πάνω απ’ όλα, μια σαφή νομική ανάλυση προτού προβεί σε οποιαδήποτε ενέργεια.

Ωστόσο, δεν σχολίασε αν η ισπανική κυβέρνηση θα ήταν πρόθυμη να υποστηρίξει μια τέτοια νομική δράση μαζί με την Αυστρία και το Λουξεμβούργο.

Η υπουργός επεσήμανε ότι οι επτά ισπανικοί πυρηνικοί σταθμοί που βρίσκονται σήμερα σε λειτουργία θα συνεχίσουν να λειτουργούν «με όλες τις εγγυήσεις ασφαλείας», έτσι ώστε αυτό το είδος ενέργειας να συνεχίσει να λειτουργεί «χωρίς καμία αμφιβολία», σύμφωνα με το προβλεπόμενο χρονοδιάγραμμα, και να μπορεί να αντικατασταθεί από άλλες εναλλακτικές πηγές λιγότερο ρυπογόνες.

Η Ribera υπογράμμισε «την αξία» της επίτευξης συμφωνιών με τους ιδιοκτήτες των επτά πυρηνικών εργοστασίων στην Ισπανία και με τον δημόσιο διαχειριστή αποβλήτων «Enresa» για να διασφαλιστεί ότι η μελλοντική αποξήλωση των εγκαταστάσεων αυτών θα πραγματοποιηθεί «με όλες τις εγγυήσεις ασφάλειας» και «με ομαλό τρόπο».

Το σημαντικό, για την ίδια, είναι οι εγκαταστάσεις αυτές να συνεχίσουν να λειτουργούν σύμφωνα με τον προγραμματισμό και το σενάριο της παύσης λειτουργίας αρκετά νωρίτερα, ώστε να μην συμβεί στην Ισπανία αυτό που συνέβη πρόσφατα στη Γαλλία.

Στη Γαλλία, εξήγησε, «το 30% των πυρηνικών εγκαταστάσεων είναι εκτός λειτουργίας» λόγω προβλημάτων σε δομές «που λειτουργούν εδώ και δεκαετίες».

 

1