Περιστέρης: "Θα είχαμε όφελος 5 δισ. ευρώ αν είχε γίνει το καλώδιο με Κρήτη 10 χρόνια πριν".

18 10 2018 | 13:19

Το τρίπτυχο ΑΠΕ – Διασυνδέσεις – Αποθήκευση η λύση για τη χώρα.

Έμφαση στις ΑΠΕ, τις διασυνδέσεις και την αποθήκευση ενέργειας δίνει η Τέρνα Ενεργειακή στη στρατηγική της, όπως ανέλυσε σήμερα ο πρόεδρος, Γ. Περιστέρης, κατά την έκτακτη γενική συνέλευση της εταιρείας.

Ο ίδιος άσκησε κριτική για τις καθυστερήσεις της πολιτείας στη λήψη αποφάσεων που αφορούν στο θεσμικό πλαίσιο των ΑΠΕ και της αποθήκευσης ενέργειας αλλά και στα έργα των ηλεκτρικών διασυνδέσεων των νησιών, ενώ μίλησε και για τα έργα της Τέρνα Ενεργειακής, λέγοντας ότι έχει ξεπεραστεί ο στόχος για ισχύ 1.000 μεγαβάτ με 1.166 Μεγαβάτ.

Η κριτική για τις διασυνδέσεις

Αναλυτικότερα, ο κ. Περιστέρης τόνισε ότι «εμείς προσπαθούμε για την ανάπτυξη και προσπαθούμε να πείσουμε τους φορείς για τη σημασία της ενίσχυσης και προώθησης των ΑΠΕ σε συνδυασμό με την υλοποίηση του προγράμματων των ηλεκτρικών διασυνδέσεων των νησιών αλλά και για την επίλυση αγκυλώσεων που εμποδίζουν την υλοποίηση επενδύσεων σε έργα αποθήκευσης ενέργειας με βάση την αντλησιοταμίευση».

«Εδώ και μία δεκαετία μιλάμε για αυτά τα θέματα, τα οποία τώρα καθίστανται πιο επίκαιρα με το πρόβλημα της ανόδου των τιμών του CO2 και της επάρκειας ισχύος της Κρήτης», συμπλήρωσε. Εξαιτίας των προαναφερόμενων καθυστερήσεων, σύμφωνα με τον πρόεδρο της εισηγμένης, η ΔΕΗ και οι προμηθευτές ρεύματος αναγκάζονται να κάνουν αυξήσεις στα τιμολόγια λόγω του CO2.  

Κατά τον κ. Περιστέρη, η διασύνδεση της Κρήτης θα έπρεπε να είχε γίνει πριν από 10 χρόνια. Ο ίδιος εκτίμησε πως «το όφελος σήμερα για τους καταναλωτές που πληρώνουν ΥΚΩ θα ήταν της τάξης των 4 με 5 δις. ευρώ. Σήμερα το ποσό αυτό που καταβάλλουν είναι πεταμένο στη θάλασσα …», ανέφερε.

Επιπλέον, χαρακτήρισε λανθασμένη την επιλογή της πολιτείας να μη γίνει η διασύνδεση των Δωδεκανήσων με την Ανατολική Κρήτη ώστε να υπάρξει διασύνδεση με το ηπειρωτικό σύστημα.

Σε ερώτηση για τον κίνδυνο επάρκειας ισχύος που απειλεί την Κρήτη μέχρι την υλοποίηση της διασύνδεσης και τις σχετικές προτάσεις που έχουν υποβληθεί,  επισήμανε: «Αν η πολιτεία είχε προχωρήσει το θεσμικό πλαίσιο της αντλησιοταμίευσης το έργο που έχουμε στο Αμάρι θα ανακούφιζε την κατάσταση. Έχουν υποβληθεί προτάσεις και από κει και πέρα η πολιτεία θα αποφασίσει τι θα κάνει».

Ιδιαίτερη έμφαση έδωσε ο κ. Περιστέρης στο θέμα της αποθήκευσης ενέργειας, χαρακτηρίζοντας «ανεξήγητη» τη στάση της πολιτείας να μην προχωρά στη θέσπιση πλαισίου, από τη στιγμή που έχει στα χέρια της προτάσεις.

Όπως είπε στην Ευρώπη, εδώ και πολλές δεκαετίες το θέμα της αποθήκευσης ενέργειας έχει επιλυθεί. «Σήμερα μάλιστα στην Ευρώπη η αιολική ενέργεια, μετατρέπεται σε υδρογόνο και έπειτα σε φυσικό αέριο. Στην Ελλάδα τώρα ανησυχούμε…», είπε χαρακτηριστικά, σημειώνοντας τις δυνατότητες που έχει η χώρα μας λόγω των φυσικών πόρων. Τόνισε δε πως τα έργα αυτά έχουν χαρακτηριστεί από την Ε.Ε. ως έργα κοινού ενδιαφέροντος.

Ο κ. Περιστέρης επανέλαβε τη θέση του πως η ανάπτυξη των ΑΠΕ και η αποθήκευση ενέργειας θα αποφόρτιζε την οικονομία της χώρας από την εισαγωγή ορυκτών καυσίμων.  

Σκοπός να βοηθηθεί η ΔΕΗ

Όσον αφορά τα ζητήματα που αφορούν τη ΔΕΗ, ο πρόεδρος της ΤΕΝΕΡΓ απάντησε: «Η ΔΕΗ θα πρέπει να βοηθηθεί να παραμείνει με ισχυρή παρουσία καθώς αποτελεί πυλώνα του ενεργειακού συστήματος. Εμείς προσπαθούμε να βοηθήσουμε για να βρεθεί λύση στην αποεπένδυση των λιγνιτικών», είπε αναφερόμενος στο διαγωνισμό πώλησης και τη συμμετοχή της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ από κοινού με την τσεχική Seven Energy: «Αν η προσπάθεια ευοδωθεί θα εξαρτηθεί από τους όρους. Ο σκοπός μας είναι να βοηθηθεί η ΔΕΗ», κατέληξε.

Τέλος, ο κ. Περιστέρης δήλωσε ικανοποιημένος από τα πολύ καλά οικονομικά αποτελέσματα της εισηγμένης και σημείωσε:  «Πριν μερικά χρόνια είχαμε θέσει ως στόχο για την εταιρεία μας τα 1000 MW. Η εταιρεία μας πλέον λειτουργεί, κατασκευάζει ή έχει πλήρως αδειοδοτήσει εγκαταστάσεις ΑΠΕ συνολικής ισχύος 1166 MW, έχοντας υπερβεί ήδη τον στόχο που είχαμε θέσει. Νέος στόχος μας είναι να φτάσουμε τα 2.000 MW εγκαταστάσεων ΑΠΕ στην Ελλάδα και το εξωτερικό», υπογράμμισε.  

ΒΑΣΙΚΑ ΣΗΜΕΙΑ ΤΗΣ ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗΣ ΤΟΥ Γ. ΠΕΡΙΣΤΕΡΗ

Για την πορεία της ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ

  • Πριν μερικά χρόνια είχαμε θέσει ως στόχο για την εταιρεία μας τα 1000 MW. Η εταιρεία μας πλέον λειτουργεί, κατασκευάζει ή έχει πλήρως αδειοδοτήσει εγκαταστάσεις ΑΠΕ συνολικής ισχύος 1166 MW, έχοντας υπερβεί ήδη τον στόχο που είχαμε θέσει. Νέος στόχος μας είναι να φτάσουμε τα 2.000 MW εγκαταστάσεων ΑΠΕ στην Ελλάδα και το εξωτερικό.  
  • Στον τομέα των ΑΠΕ ήδη υλοποιούμε νέες επενδύσεις της τάξης των 300 MW στην Ελλάδα και τις ΗΠΑ, ενώ παράλληλα προωθούμε δύο σημαντικότατα έργα αποθήκευσης ενέργειας συνολικού ύψους 800 εκατ. ευρώ.  Πρόκειται για ένα υβριδικό έργο στην Κρήτη με 93 MW υδροηλεκτρικό και 90 MW αιολικό, που θα είναι το μεγαλύτερο υβριδικό έργο στην Ευρώπη και μια επένδυση αντλησιοταμίευσης στην Αμφιλοχία ισχύος 680 MW. Στο σημείο αυτό θέλω να επισημάνω για μία ακόμη φορά ότι πρέπει η Πολιτεία να διαμορφώσει άμεσα το θεσμικό πλαίσιο για τις επενδύσεις αποθήκευσης, που προωθούνται κι από εμάς κι από άλλους ομίλους στην Ελλάδα. Η αποθήκευση ενέργειας αποτελεί ευρωπαϊκή στρατηγική επιλογή κι ειδικά για την Ελλάδα, λόγω της γεωμορφολογίας, τα έργα αντλησοταμίευσης θα συνδράμουν όχι μόνο στην ανάπτυξη και τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, αλλά και στην φθηνότερη λειτουργία του ηλεκτρικού συστήματος.
  • Στον τομέα της διαχείρισης απορριμμάτων, μετά την επιτυχή ανάληψη των έργων ΣΔΙΤ απορριμμάτων σε Ήπειρο και Πελοπόννησο θα διεκδικήσουμε και τα νέα σχετικά έργα που αναμένονται σε άλλες περιοχές της χώρας (π.χ. στα Δωδεκάνησα και την Κρήτη), ενώ παρακολουθούμε στενά και τις εξελίξεις στην Αττική. Σε αυτό το σημείο, θα ήθελα να σημειώσω ότι πολύ σύντομα ξεκινά η λειτουργία του έργου της Ηπείρου, ενός έργο – προτύπου που υλοποιήθηκε άρτια και σε χρόνο – ρεκόρ, ενώ ελπίζουμε στις αρχές του 2019 να ξεκινήσουμε τις εργασίες και στην Πελοπόννησο.
  • Τέλος, επιτρέψτε μου να σημειώσω ότι, παράλληλα με την συνολική μας προσπάθεια για το καλό της εταιρείας, δείχνουμε έμπρακτα και τον σεβασμό μας προς τους μετόχους μας με αποφάσεις που ανταποδίδουν την εμπιστοσύνη τους, όπως η σημερινή απόφαση της γ.σ. με την οποία αυξάνεται κατά 15% σε σχέση με πέρυσι η συνολική καταβολή μετρητών προς τους μετόχους.

Ερωτηθείς για την κατάσταση στην εγχώρια και διεθνή αγορά ενέργειας ο κ. Περιστέρης, μεταξύ άλλων σημείωσε:

Εδώ και μια δεκαετία δεν έχουμε σταματήσει να τονίζουμε την σημασία της ενίσχυσης και προώθησης των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, σε συνδυασμό με την υλοποίηση ενός ολοκληρωμένου προγράμματος διασυνδέσεων των μη διασυνδεδεμένων νησιών και την επίλυση των αγκυλώσεων που εμποδίζουν την υλοποίηση πολύτιμων επενδύσεων σε έργα αποθήκευσης ενέργειας με βάση την αντλησοταμίευση. Όλοι εσείς οι μέτοχοί μας, που πιστά μάς ακολουθείτε τόσα χρόνια, ίσως και να έχετε κουραστεί να μας ακούτε να λέμε τα ίδια πράγματα.

Δυστυχώς, όμως, είμαστε αναγκασμένοι να τα επαναλαμβάνουμε ξανά και ξανά, καθώς όλες οι εξελίξεις με τις οποίες βρίσκεται πλέον αντιμέτωπη η εγχώρια ενεργειακή αγορά σε συνδυασμό με τις εξελίξεις σε διεθνές επίπεδο επιβεβαιώνουν την επιμονή μας στο τρίπτυχο ΑΠΕ – διασυνδέσεις – αποθήκευση. 

Τι έχει συμβεί σωρευτικά τα τελευταία χρόνια και πώς φτάσαμε στην σημερινή κατάσταση;

  1. Υπολειπόμαστε σε μεγάλο βαθμό στην επίτευξη των στόχων που έχουν τεθεί για την διείσδυση των ΑΠΕ, με αποτέλεσμα να εξαρτόμαστε ακόμα σε μεγάλο βαθμό από κυρίως εισαγόμενα ορυκτά καύσιμα, με αρνητικότατες συνέπειες στο κόστος ενέργειας και την ενεργειακή ασφάλεια κι αυτονομία της χώρας. Δείτε τι έχει συμβεί με την ραγδαία άνοδο των τιμών των αέριων ρύπων CO2 σε διεθνές επίπεδο και πώς αυτό έχει επηρεάσει συνολικά την εγχώρια αγορά ενέργειας. Σε ό,τι αφορά τους διαγωνισμούς για νέες εγκαταστάσεις ΑΠΕ, εκτιμούμε ότι πρέπει να αυξηθεί σημαντικά ο ρυθμός εγκατάστασης νέων έργων, διότι υπολειπόμαστε πάρα πολύ των στόχων που έχουν τεθεί.
  2. Δεν έχουν υλοποιηθεί εγκαίρως οι απαραίτητες διασυνδέσεις. Φωνάζουμε εδώ και χρόνια για αυτό το θέμα. Δείτε ενδεικτικά το τεράστιο πρόβλημα που έχει ανακύψει πλέον με την Κρήτη. Οι καταναλωτές πληρώνουν εκατοντάδες εκατ. ευρώ επί πολλά συναπτά έτη μέσω των ΥΚΩ για να παραμείνει σε λογικά επίπεδα το κόστος ρεύματος για τις μη διασυνδεδεμένες περιοχές και παρόλα αυτά δεν έχει γίνει ακόμα τίποτα και πλέον ειδικά η Κρήτη έχει έρθει αντιμέτωπη με τον κίνδυνο της αδυναμίας κάλυψης των ενεργειακών της αναγκών. Υπολογίζεται ότι αν είχαν γίνει εγκαίρως οι απαραίτητες διασυνδέσεις το όφελος για τους καταναλωτές θα ήταν της τάξης των 4 - 5 δισ. ευρώ και το κόστος των διασυνδέσεων θα είχε πλήρως αποσβεστεί. Εμείς επιμένουμε ότι στις διασυνδέσεις πρέπει να περιληφθούν εκτός από την Κρήτη και τα Δωδεκάνησα, αλλά ας τελειώνουμε επιτέλους έστω με την Κρήτη.
  3. Εδώ και χρόνια, παρά τις συνεχείς επισημάνσεις και προσπάθειές μας, διαχρονικά η Πολιτεία δεν προχωρά με τις απαραίτητες ρυθμίσεις για την υλοποίηση επενδύσεων αποθήκευσης ενέργειας, οι οποίες πέρα από την σημαντική εγχώρια προστιθέμενη αξία τους, την ενίσχυση της ανάπτυξης και της απασχόλησης, θα επιδρούσαν καταλυτικά στην περαιτέρω ανάπτυξη των ΑΠΕ, θα ενίσχυαν την ενεργειακή ασφάλεια κι αυτονομία της χώρας και την απεξάρτησή της από εισαγόμενα ορυκτά καύσιμα, ενώ θα μπορούσαν να καταστήσουν την Ελλάδα «μπαταρία» για τον ευρωπαϊκό Νότο, αναβαθμίζοντας τον ρόλο της χώρας.  Αν π.χ. είχε προωθηθεί η επένδυσή μας στο Αμάρι στην Κρήτη, το πρόβλημα της ενεργειακής επάρκειας στο νησί θα μπορούσε να αντιμετωπιστεί. Ειδικά για την Κρήτη έχουμε επισημάνει το πρόβλημα κι εμείς κι η ΔΕΗ και άλλοι εδώ και χρόνια κι ως Όμιλος έχουμε προτείνει αρκετές λύσεις ήδη από το 2016 κι αναμένουμε τις αποφάσεις των αρμοδίων Αρχών.

Αν είχαμε εγκαίρως προχωρήσει με το τρίπτυχο ΑΠΕ – Διασυνδέσεις – Αποθήκευση, όλα τα προβλήματα που αναφέρθηκαν νωρίτερα θα είχαν εγκαίρως αντιμετωπιστεί.

Ερωτηθείς για την ΔΕΗ και τους διαγωνισμούς για την πώληση λιγνιτικών μονάδων, ο κ. Περιστέρης επεσήμανε: 

Πάγια θέση μας εδώ και πολλά χρόνια είναι ότι η χώρα χρειάζεται μια ισχυρή κι υγιή ΔΕΗ. Τόσο επειδή η ΔΕΗ είναι περιουσία του ελληνικού λαού όσο κι επειδή είναι απαραίτητη ως ισχυρός και υγιής ενεργειακός πυλώνας για την ομαλή λειτουργία του ενεργειακού συστήματος. Με χαρά βλέπουμε ότι πλέον σε αυτή την άποψη έχουν συμπαραταχθεί κι άλλοι. Εμείς πιστεύουμε ότι η ΔΕΗ πρέπει να βοηθηθεί ώστε να παραμείνει ισχυρή. Και σε αυτή την κατεύθυνση εμείς προσπαθούμε να βοηθήσουμε για να βρεθεί λύση και στο πλαίσιο του διαγωνισμού για την πώληση των λιγνιτικών μονάδων.

 

18 Οκτωβρίου 2018

Του Κωνσταντίνου Φιλίππου

Πηγή: energypress