LIFE: Τα 12 ελληνικά προγράμματα που εγκρίθηκαν.

28 10 2018 | 08:46

Με δώδεκα προγράμματα προϋπολογισμού 29,6 εκατ. ευρώ συμμετέχει η Ελλάδα στον κατάλογο των έργων του προγράμματος LIFE που ενέκρινε για χρηματοδότηση η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

ο πρόγραμμα LIFE είναι το χρηματοδοτικό μέσο της ΕΕ για το περιβάλλον και τη δράση για το κλίμα. Εφαρμόζεται από το 1992 και έχει συγχρηματοδοτήσει περισσότερα από 4 600 έργα σε ολόκληρη την ΕΕ και σε τρίτες χώρες, κινητοποιώντας σχεδόν 10 δισ. ευρώ και συνεισφέροντας πάνω από 4,2 δισ. ευρώ για την προστασία του περιβάλλοντος και το κλίμα.

Ο προϋπολογισμός για την περίοδο 2014-2020 ανέρχεται σε 3,4 δισ. ευρώ και περιλαμβάνει δύο υποπρογράμματα, για το περιβάλλον και το κλίμα. Η σημερινή απόφαση αφορά την ένταξη 142 νέων έργων με ποσό ύψους 243 εκατ. ευρώ που μαζί με τις επιπλέον επενδύσεις που θα κινητοποιηθούν, θα οδηγήσουν στη διάθεση συνολικά 430,7 εκατ. ευρώ.

Τα 12 προγράμματα

Η πλήρης λίστα των προγραμμάτων που εγκρίθηκαν είναι στη διεύθυνση http://europa.eu/rapid/press-release_MEMO-18-6163_en.htm ενώ για την Ελλάδα τα 12 έργα είναι:

1.Αναστροφή της μείωσης των μεσογειακών παράκτιων οικοτόπων (LIFE PRIMED). Αφορά το  Δέλτα του Νέστου στην Ελλάδα, καθώς και στο δάσος Palo Laziale στην Ιταλία. Το πρόγραμμα θα αυξήσει την έκταση των προσωρινών λιμνών και θα βελτιώσει τη διαχείριση των υδάτων ώστε να αντιστραφεί η πτώση των δασικών οικοτόπων και να ενισχυθούν οι πληθυσμοί προστατευμένων χελωνών, χελωνών και σκωληκοειδών.

2.Προστασία του αετού Bonelli στην Ελλάδα και την Κύπρο (LIFE Bonelli eastMed)  Το έργο θα αντιμετωπίσει τις πιο κρίσιμες απειλές για το πουλί στην Ελλάδα και την Κύπρο.

3.Μετατροπή σπηλαίων σε σπίτια για νυχτερίδες (LIFE GRECABAT) στις περιοχές Natura 2000 της Ελλάδας.

4.Πράσινες αστικές εμπορευματικές μεταφορές (LIFE GYR). Θα προωθήσει ενεργειακά αποδοτικές αστικές εμπορευματικές μεταφορές παρέχοντας μια καινοτόμο, έξυπνη και ολοκληρωμένη πλατφόρμα δρομολόγησης οχημάτων σε πέντε ΜΜΕ σε τρία κράτη μέλη της ΕΕ: την Τσεχική Δημοκρατία, την Ελλάδα και την Ιταλία.

5.Έξυπνη γεωργία: (LIFE GAIA Sense). Το πρόγραμμα θα παρουσιάσει ένα καινοτόμο, προσαρμόσιμο και οικονομικά προσιτό σύστημα καλλιέργειας σε 18 αγροκτήματα στην Ελλάδα, την Πορτογαλία και την Ισπανία, για εννέα καλλιέργειες υπό διαφορετικές συνθήκες εδάφους και μικροκλίματος. Θα αξιολογήσει τις επιπτώσεις στην ποιότητα του εδάφους, του νερού και του αέρα, τις εκπομπές αερίων θερμοκηπίου, την εξοικονόμηση νερού και τη χρήση φυτοφαρμάκων και τα εισοδήματα των γεωργών. Τα συμπεράσματα θα βοηθήσουν στην οικοδόμηση μιας κυκλικής οικονομίας στη γεωργία.

6.Παρακολούθηση των επιπτώσεων των νανοϋλικών στην υγεία (LIFE NanoEXPLORE). Τα κατασκευασμένα νανοϋλικά χρησιμοποιούνται ευρέως σε ποικίλες εφαρμογές. Ωστόσο, λίγα είναι γνωστά για τις πιθανές επιπτώσεις της παρατεταμένης έκθεσης σε αυτές στο χώρο εργασίας και σε εσωτερικούς χώρους. Το πρόγραμμα θα χρησιμοποιηθεί για την βιο-παρακολούθηση των ατόμων για τον εντοπισμό πιθανών επιπτώσεων στην υγεία, συμπεριλαμβανομένης της εισπνοής.

7.Μείωση των επιπτώσεων των παλαιότερων βαρέων επαγγελματικών οχημάτων (LIFE CAT4HEAVY) Το σύστημα που δοκιμάζεται υπόσχεται να μειώσει τις εκπομπές ρύπων και εκπομπών αερίων θερμοκηπίου (κατά τουλάχιστον 30% ανά όχημα) καθώς και την κατανάλωση κρίσιμων πρώτων υλών (όπως τα μέταλλα της ομάδας πλατίνας) και της αμμωνίας. Το νέο σύστημα θα δοκιμαστεί στους στόλους οχημάτων του Δήμου Γαλατσίου στην Ελλάδα, στην πόλη Μάντοβα και το λιμάνι της Γένοβας στην Ιταλία.

8.Καθαρισμός λυμάτων από τη βιομηχανία εσπεριδοειδών (LIFE PureAgroH2O). Στο πλαίσιο του έργου, το Φυτοπαθολογικό Ινστιτούτο Μπενάκη εξαλείφει τις μολυσματικές ουσίες από τα απόβλητα που απορρίπτονται από τη βιομηχανία φρούτων επιβλέποντας έναν γεωργικό συνεταιρισμό στη Ζαγορά. Το Πανεπιστήμιο της Αλμερία θα εγκαταστήσει μια παρόμοια μονάδα στη βιομηχανία εσπεριδοειδών στην Ισπανία για να ανοίξει το δρόμο για τη μεταφορά της τεχνολογίας και την εμπορική της εκμετάλλευση.

9.Πρόβλεψη και καταπολέμηση της θερμότητας στις πόλεις (LIFE ASTI) Το πρόγραμμα αναπτύσσει συστήματα πρόβλεψης στη Θεσσαλονίκη και τη Ρώμη, τα οποία θα προειδοποιήσουν το κοινό για τις συνθήκες θερμοκρασιακής αιχμής, ένα πρόβλημα ιδιαίτερα σημαντικό για τους ηλικιωμένους και τους ασθενείς με αναπνευστικά και άλλα ιατρικά προβλήματα. Επίσης, θα μοντελοποιήσει τον αντίκτυπο πιθανών σεναρίων κλιματικής αλλαγής και θα αξιολογήσει τις δυνατότητες πράσινης υποδομής, όπως στέγες κήπων και περιοχές εξαερισμού, για την καταπολέμησή τους.

10.Παρακολούθηση σε πραγματικό χρόνο για καλλιέργειες χαμηλών εκπομπών άνθρακα (LIFE ClimaMed): θα συλλέγει δεδομένα από γεωργικές εκτάσεις σε πραγματικό χρόνο για την ανάπτυξη πρωτοκόλλων για τη μέτρηση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου και του οργανικού περιεχομένου του εδάφους. Αυτές οι γνώσεις θα χρησιμοποιηθούν για να εκτιμηθεί ο αντίκτυπος των σημαντικότερων μεσογειακών καλλιεργειών (συμπεριλαμβανομένων των ελιών, των σταφυλιών, των φιστικιών και των σιτηρών) στις εκπομπές και στο έδαφος και τελικά να αναπτυχθεί ένα σύστημα πιστοποίησης για προϊόντα με χαμηλό αποτύπωμα άνθρακα.

11.Διαχείριση των αστικών χώρων πρασίνου για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής (LIFE GrIn). Θα εφαρμοστεί πιλοτικά σε δύο ελληνικές πόλεις με στόχο να δείξει πώς οι αστικές περιοχές πρασίνου μπορούν να συλλάβουν περισσότερο ατμοσφαιρικό διοξείδιο του άνθρακα για να βοηθήσουν στην άμβλυνση της αλλαγής του κλίματος, μειώνοντας παράλληλα το χρόνο και τα χρήματα που δαπανώνται για τη συντήρηση πάρκων και κήπων.

12.Αποκατάσταση εμπιστοσύνης στη μέτρηση εκπομπών οχημάτων (MILE21-LIFE). Οι διαφορές μεταξύ των δηλωμένων ποσοστών εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα για τα νέα οχήματα που δοκιμάζονται σε εργαστήρια και των πραγματικών τους επιπέδων στο δρόμο υπονομεύουν την εμπιστοσύνη των καταναλωτών. Το πρόγραμμα θα βοηθήσει τους καταναλωτές δίνοντάς τους πιο αξιόπιστες πληροφορίες, με την αποθήκευση δεδομένων εκπομπών από ενσωματωμένες συσκευές μέτρησης στο ίδιο το όχημα. Τα αποτελέσματα θα διατίθενται ηλεκτρονικά στους καταναλωτές και στους φορείς που συμμετέχουν στις δημόσιες συμβάσεις.

 

26 Οκτωβρίου 2018

Του Κώστα Βουτσαδάκη

Πηγή: ecopress