ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ: Ενεργειακή αποθήκευση - Άλλος ένας κρίσιμος τομέας που η Κυβέρνηση πριμοδοτεί τους μεγάλους εις βάρος των μικρομεσαίων

10 06 2022 | 09:48

Ο Γιώργος Αρβανιτίδης βουλευτής Β’ Θεσσαλονίκης και Αρμόδιος Τομεάρχης Ενέργειας και Περιβάλλοντος του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής μέσω τηλεδιάσκεψης από Θεσσαλονίκη και ο Γραμματέας του Τομέα Ενέργειας Χάρης Δούκας από τα γραφεία του κόμματος στην Βουλή, συναντήθηκαν σήμερα με αντιπροσωπεία του Συνδέσμου Διαχειριστών Συστημάτων Αποθήκευσης Ενέργειας (Σ.Δ.Σ.Α.Ε.) ενόψει και του επικείμενου Νομοσχεδίου του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας για το νομοθετικό πλαίσιο αποθήκευσης ενέργειας και τις αδειοδοτήσεις έργων Α.Π.Ε.
 
Στην συζήτηση παρουσιάστηκαν από τον πρόεδρο του ΣΔΣΑΕ, κ. Λουκά Λαλιώτη, και τα λοιπά μέλη της αντιπροσωπείας, κ. Γεώργιο Θεοδωράκη Γενικό Γραμματέα ΣΔΣΑΕ, κ. Βασίλειο Πουλόπουλο Ταμία ΣΔΣΑΕ, κα. Ακριβή Λέκα Σύμβουλο σε Περιβαλλοντικά θέματα του Σ.Δ.Σ.Α.Ε., Ε.ΔΙ.Π., Τομέας Γεωγραφίας & Περιφ. Σχεδιασμού ΣΑΤΜ-ΜΓ ΕΜΠ και κ. Γεώργιο Μεντή Νομικό Σύμβουλο ΣΔΣΑΕ, τα εμπόδια που θέτει η Κυβέρνηση στην ομότιμη συμμετοχή στις χρηματοδοτήσεις και τις διασυνδέσεις μικρών και μεσαίων έργων παραγωγής και αποθήκευσης ενέργειας.

Από την πλευρά τους ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής Γιώργος Αρβανιτίδης και ο Γραμματέας Χάρης Δούκας σημείωσαν ότι τόσο ο πρόεδρος του κόμματος Ν. Ανδρουλάκης όσο και όλα τα στελέχη του Κινήματος έχουν κάνει σημαία τους την ενεργειακή δημοκρατία και την προτεραιότητα που πρέπει να έχει η αποκεντρωμένη παραγωγή και αποθήκευση ενέργειας με οικιακά και μικρομεσαία έργα από ΑΠΕ, έναντι των μεγάλων «φαραωνικών» έργων που για μια ακόμα φορά προωθεί η Κυβέρνηση της ΝΔ. Τόνισαν επίσης ότι ο σχεδιασμός της Κυβέρνησης για το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας (Σχέδιο Ελλάδα 2.0.) πρέπει να αλλάξει άμεσα ώστε να ανακατευθυνθούν πόροι και να μην πάνε μόνο σε 2-3 μεγάλους παίχτες της αγοράς, αλλά να υπάρξει διάχυση των πόρων σε περισσότερους, όπως γίνεται και στην Γερμανία, κάτι που ζητά επίμονα το ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής.
 Παράλληλα, και οι δυο πλευρές σημείωσαν τον κομβικό ρόλο της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας (ΡΑΕ) και σε αυτό το ζήτημα ώστε να αναθεωρηθούν υπάρχουσες μελέτες και προτάσεις προκειμένου να μην υπάρχουν τεχνητά εμπόδια στην ανάπτυξη και στήριξη μικρών και μεσαίων έργων αποθήκευσης από ένα νοικοκυριό, μια βιοτεχνία ή ένα ξενοδοχείο. Προς αυτή την κατεύθυνση ο κ. Αρβανιτίδης δεσμεύτηκε ότι θα κάνει σχετική παρέμβαση προς την ΡΑΕ. 
 
Στην συνάντηση παραβρέθηκε και το μέλος της ΚΠΕ του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής και μέλος της Κεντρικής Αντιπροσωπείας του ΤΕΕ Θανάσης Ζαννιάς.

ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ: Ενεργειακή αποθήκευση - Άλλος ένας κρίσιμος τομέας που η Κυβέρνηση πριμοδοτεί τους μεγάλους εις βάρος των μικρομεσαίων