Φωτοβολταϊκό έργο 200GW! Η Σαουδική Αραβία σχεδιάζει την κατασκευή ενός κολοσσιαίου έργου αξίας $200 δισεκατομμυρίων

Η Σαουδική Αραβία ανακοίνωσε σχέδια για την κατασκευή ενός φαραωνικού ηλιακού έργου αξίας $200 σε συνεργασία με την εταιρεία SoftBank που εδρεύει στην Ιαπωνία.

Το έργο θα εκτοξεύσει την εγκατεστημένη ανανεώσιμη ισχύ της χώρας, η οποία παρά τις διαθέσιμες απεριόριστες ποσότητες ηλιακής ενέργειας, είναι σήμερα μικρή.

Προβλέπεται να εγκατασταθούν 200 gigawatts (GW) ηλιακής ισχύος μέχρι το 2030, όταν τα μεγαλύτερα εν λειτουργία φωτοβολταϊκά πάρκα σήμερα, δεν ξεπερνούν τα 1-2GW.

Το έργο είναι μέρος του «Οράματος 2030» της Σαουδικής Αραβίας που στόχο έχει να απεξαρτήσει την οικονομία της χώρας από την παραδοσιακή σύνδεση της με το πετρέλαιο.

Ήδη φέτος στην αρχή της χρονιάς το Βασίλειο είχε ανακοινώσει την κατασκευή αιολικών και ηλιακών πάρκων ισχύος 4 GW.

Ο Πρίγκιπας Mohammad bin Salman που υπόγραψε το Μνημόνιο συνεργασίας με τον Masayoshi Son ΔΝΣ της SoftBank, δήλωσε:   “Είναι ένα τεράστιο βήμα στην ανθρώπινη ιστορία. Είναι τολμηρό, επικίνδυνο και ελπίζουμε ότι θα το καταφέρουμε”.

Η πρώτη φάση του έργου αφορά στην κατασκευή 7.2 GW με κόστος $5 δις.

Σύμφωνα με το Bloomberg, το 200 GW ηλιακό έργο θα τριπλασιάσει την συνολική ηλεκτρική εγκατεστημένη ισχύ της χώρας και θα την μετατρέψει σε καθαρό εξαγωγέα ανανεώσιμης ενέργειας.

Πηγή: Climate Action