Καμπανάκι IEA σε Ευρώπη: Κόψτε την κατανάλωση φυσικού αερίου – Τα τέσσερα μέτρα για να βγει ο χειμώνας

26 07 2022 | 09:24Καθημερινή

Τον κώδωνα του κινδύνου για την Ευρώπη κρούει η Διεθνής Υπηρεσία Ενέργειας (ΙΕΑ), σημειώνοντας ότι η Γηραιά Ήπειρος πρέπει να μειώσει άμεσα και δραστικά την κατανάλωση φυσικού αερίου πριν τον χειμώνα.

Επίσης, ο επικεφαλής της ΙΕΑ, Φατίχ Μπιρόλ, προειδοποιεί ότι οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις πρέπει να βάλουν πλαφόν στη χρήση air condition, ενώ προτείνει η Ευρωπαϊκή Ένωση να υιοθετήσει ένα σύστημα δημοπρασιών φυσικού αερίου για τον κλάδο της βιομηχανίας.

Όπως ανέφερε ο Μπιρόλ, υπό τον φόβο των διακοπών των ροών από τη Ρωσία, οι κυβερνήσεις θα πρέπει να γεμίσουν τις αποθήκες φυσικού αερίου μέσα στους επόμενους μήνες, κάνοντας λόγο για «κόκκινο συναγερμό».

Αν και οι υψηλές τιμές έχουν μειώσει ήδη κατά ένα βαθμό τη ζήτηση, πρέπει να γίνουν «σημαντικές επιπλέον μειώσεις» για να προετοιμαστεί η Ευρώπη για έναν δύσκολο χειμώνα.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την ΙΕΑ, η Ευρώπη πρέπει να μειώσει την κατανάλωση κατά 12 δισ. κυβικά μέτρα – ή το αντίστοιχο 130 τάνκερ γεμάτα με υγροποιημένο φυσικό αέριο (LNG) – από τώρα μέχρι και την αρχή του χειμώνα.

Τα τέσσερα μέτρα που πρέπει να πάρει η Ευρώπη

H IEA προειδοποιεί ότι δεν αρκούν οι εναλλακτικές από τη Ρωσία προμήθειες: για να φτάσει η Ε.Ε. τον στόχο της αποθήκευσης 90% φυσικού αερίου πριν τον χειμώνα, αν η Ρωσία κλείσει εντελώς τη στρόφιγγα, τότε πολύ απλά θα πρέπει να βρει τρόπους να μειώσει τη ζήτηση.

«Δεν αρκεί να βασίζονται σε αέριο που δεν προέρχεται από τη Ρωσία. Οι προμήθειες αυτές δεν είναι διαθέσιμες σε επαρκή όγκο για να αντικαταστήσουν αυτές της Ρωσίας», αναφέρει ο Μπιρόλ.

Αυτό ισχύει ακόμα και αν οι προμήθειες από Νορβηγία και Αζερμπαϊτζάν παραμείνουν στο μέγιστο επίπεδο, αν οι παραδόσεις από τη Βόρεια Αφρική μείνουν στα ίδια επίπεδα με πέρσι, αν η παραγωγή στην Ευρώπη παραμείνει ως έχει και αν αυξηθούν οι εισαγωγές LNG σε επίπεδα ρεκόρ, όπως έγινε στο πρώτο μισό της φετινής χρονιά.

Η ΙΕΑ προτείνει τέσσερα βήματα για να μπορέσει η Ε.Ε. να βγάλει τον χειμώνα:

  1. Να βάλει περιορισμούς και πλαφόν στη χρήση κλιματισμού σε νοικοκυριά και δημόσιους χώρους
  2. Να αρχίσει να καίει άνθρακα και πετρέλαιο αντί για αέριο για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας
  3. Να βρει τρόπους να εναρμονίσει την αγορά αερίου στα κράτη-μέλη
  4. Να δημιουργήσει ένα σύστημα δημοπρασιών «για να δώσει κίνητρα στους βιομηχανικούς χρήστες αερίου να μειώσουν τη ζήτηση μέσα από μια διαδικασία ανταγωνιστικής υποβολής προσφορών».

 

Το σχέδιο των Βρυξελλών για το φυσικό αέριο

Η έκκληση αυτή της ΙΕΑ έρχεται την ώρα που οι Βρυξέλλες ετοιμάζονται να παρουσιάσουν αυτή την εβδομάδα το σχέδιο για να μειωθεί η χρήση αερίου για τον χειμώνα.

Σύμφωνα με δύο πηγές που επικαλούνται οι Financial Times, οι διαπραγματεύσεις το Σαββατοκύριακο επικεντρώθηκαν στην πιθανότητα η Κομισιόν να επιβάλει συγκεκριμένους στόχους μείωσης της χρήσης φυσικού αερίου για κάθε κράτος-μέλος.

Με βάση προσχέδιο που είδαν οι FT, οι Βρυξέλλες θα δώσουν επίσης οδηγίες για το ποιες βιομηχανίες θα πρέπει να έχουν προτεραιότητα σε περίπτωση που αποκοπούν πλήρως οι ρωσικές ροές φυσικού αερίου.

Σημειώνεται ότι οι επικεφαλής της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, βρίσκεται στο Αζερμπαϊτζάν όπου αναμένεται να ανακοινώσει συμφωνία για αύξηση των παραδόσεων φυσικού αερίου στην Ε.Ε.