Ένας απίστευτα απλός τρόπος να μειωθούν οι εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου στο μισό με τη συμμετοχή όλων μας.

28 11 2018 | 12:17

Η μόδα πια δεν είναι η vegetarian διατροφή, αλλά η flexitarian. Flexible διατροφή δηλαδή για όλους εμάς που θέλουμε να μειώσουμε το κρέας στη ζωή μας, αλλά όχι και να το κόψουμε τελείως. Αυτή η απλή αλλαγή του μοτίβου ζωής θα μπορούσε να μειώσει τις εκπομπές αερίων θερμοκηπίου κατά περισσότερο από το μισό.

Έτσι λένε οι επιστήμονες μέσα από μια νέα μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Nature, η οποία προέβλεπε ότι το 2050 θα μπορούσαν να μειωθούν οι εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου κατά 56% με μια φυτική διατροφή με μόνο μία μερίδα κόκκινου κρέατος την εβδομάδα.

Η έκθεση διαπίστωσε ότι η μετάβαση σε μια «ευέλικτη διατροφή» ήταν ένας από τους τρεις τρόπους - παράλληλα με τις βελτιώσεις στις τεχνολογίες και τη διαχείριση και τη μείωση των τροφίμων που απορρίπτονται- θα μπορούσαμε να περιορίσουμε τις επιπτώσεις του συστήματος διατροφής στην κλιματική αλλαγή, τη λειψυδρία και τη ρύπανση.

Για την έρευνά τους, οι επιστήμονες περιέγραψαν την ευέλικτη διατροφή ως αυτή που περιλάμβανε:

  • Τουλάχιστον 500g ανά ημέρα φρούτων και λαχανικών διαφορετικών χρωμάτων και ομάδων (η σύνθεση των οποίων καθορίζεται από τις περιφερειακές προτιμήσεις)
  • Τουλάχιστον 100g ημερησίως πηγών πρωτεϊνών με βάση φυτά (όσπρια, σόγια και ξηροί καρποί) Τουλάχιστον 100g ανά ημέρα φυτικών πρωτεϊνικών πηγών (όσπρια, σόγια και ξηροί καρποί)
  • Μικρές ποσότητες πρωτεϊνών με βάση τα ζώα, όπως τα πουλερικά, τα ψάρια, το γάλα και τα αυγά
  • Περιορισμένες ποσότητες κόκκινου κρέατος (μία μερίδα εβδομαδιαίως), ραφιναρισμένη ζάχαρη (λιγότερο από 5% της συνολικής ενέργειας), φυτικά έλαια με υψηλή περιεκτικότητα σε κορεσμένα λιπαρά (ιδιαίτερα φοινικέλαιο) και αμυλούχα τρόφιμα με σχετικά υψηλό γλυκαιμικό δείκτη.

Σύμφωνα με τον Οργανισμό Τροφίμων και Γεωργίας του ΟΗΕ, τα αέρια του θερμοκηπίου από τα ζώα αντιπροσωπεύουν το 15% των συνολικών εκπομπών στον κόσμο. Από αυτά, τα βοοειδή (εκτρεφόμενα τόσο για το βόειο κρέας όσο και για το γάλα) είναι οι μεγαλύτεροι υπεύθυνοι εκπομπών, αντιπροσωπεύοντας το 65% των εκπομπών του ζωικού κεφαλαίου.

Η παγκόσμια αγορά κρέατος ανέρχεται επί του παρόντος σε περίπου 90 δισεκατομμύρια δολάρια, αλλά μας κοστίζει πολύ περισσότερο από πλευράς υγείας - και θα μπορούσε ακόμη και να μας σκοτώσει.

Σύμφωνα με νέες εκτιμήσεις του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης, μέχρι το 2020 η κατανάλωση κόκκινου και μεταποιημένου κρέατος θα είναι υπεύθυνη για 2,4 εκατομμύρια θανάτους και 285 δισεκατομμύρια δολάρια για δαπάνες σχετικές με την υγειονομική περίθαλψη.

Με το μέτρο της επιβολής φόρων για το μεταποιημένο κρέας, οι ερευνητές δήλωσαν ότι η κατανάλωση θα μειωνόταν κατά περίπου δύο μερίδες την εβδομάδα σε χώρες υψηλού εισοδήματος, και κατά 16% σε παγκόσμιο επίπεδο.

Ο David Yeung, συνιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος της Green Monday, βρίσκεται πίσω από ένα κύμα ανθρώπων που επιλέγουν να καταναλώνουν λιγότερο κρέας.

Από τότε που ξεκίνησε το κοινωνικό εγχείρημα στο Χονγκ Κονγκ το 2012, περισσότεροι από 1,6 εκατομμύρια άνθρωποι υιοθέτησαν μια διατροφή βασισμένη σε φυτικές επιλογές τουλάχιστον μία ημέρα την εβδομάδα - για να βελτιώσουν την υγεία τους και να μειώσουν το ανθρακικό τους αποτύπωμα.

Ο Yeung, ο οποίος διευθύνει επίσης την αλυσίδα καφετεριών Green Common και δημιούργησε ένα μενού εμπνευσμένο από χορτοφάγους, το οποίο καταναλώνεται σε 2.000 σχολεία και εταιρικές καφετέριες σε περισσότερες από 30 χώρες, συμπεριλαμβανομένου του Columbia University, λέει ότι η καθιέρωση πιο υγιεινών τρόπων διατροφής μπορεί να χρειαστεί χρόνο, αφού αποτελεί μια αλλαγή ρουτίνας που γίνεται με διαφορετικό ρυθμό για κάθε άνθρωπο.

«Ακριβώς όπως όσοι τρέχουν ένα μαραθώνιο, δεν το έκαναν από τη μια μέρα στην άλλη, έτσι και εδώ. Γι’αυτό υπάρχει ο ημιμαραθώνιος.»

ο

 

26 Νοεμβρίου 2018

Της Kate Whiting

Πηγή: World Economic Forum