Γαλλία: Σε ουδέτερο ισοζύγιο άνθρακα μέχρι το 2050 στοχεύει ο Μακρόν.

30 11 2018 | 10:09

Στην προσπάθεια να επιτύχει ουδέτερο ισοζύγιο άνθρακα μέχρι το 2050, η Γαλλία σκοπεύει να επιταχύνει την ανάπτυξη ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, χωρίς να εγκαταλείψει την πυρηνική ενέργεια. Η EURACTIV Γαλλίας μεταδίδει.

Το σχέδιο του προέδρου Μακρόν για την ενέργεια περιλαμβάνει την ανάπτυξη ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και το κλείσιμο των τελευταίων σταθμών ηλεκτροπαραγωγής με καύση άνθρακα, διατηρώντας παράλληλα την πυρηνική ενέργεια.

«Πρέπει να σταματήσουμε τη χρήση των ορυκτών καυσίμων», δήλωσε ο κ. Μακρόν, αναγνωρίζοντας ότι μέχρι στιγμής έχουν πραγματοποιηθεί «λίγα βήματα» για τη στήριξη της ενεργειακής μετάβασης.

Η στρατηγική του Γάλλου προέδρου βασίζεται σε τρεις άξονες: Η ανάπτυξη ανανεώσιμων πηγών ενέργειας – ιδίως της ηλιακής και αιολικής ενέργειας – θα ενισχυθεί με περαιτέρω χρηματοδότηση. Η δημόσια χρηματοδότηση θα αυξηθεί από 5 δισεκατομμύρια ευρώ ετησίως σε περίπου 7-8 δισεκατομμύρια ευρώ, γεγονός που θα επιτρέψει την τριπλασιασμό της χωρητικότητας της αιολικής ενέργειας και την αύξηση της δυναμικότητας της ηλιακής έως το 2030.

Σε αντίθεση με τη Γερμανία – η οποία εξετάζει τη σταδιακή κατάργηση της πυρηνικής ενέργειας – ο πρόεδρος Μακρόν ανέβαλε το στόχο της μείωσης της πυρηνικής ενέργειας στο 50% του γαλλικού ενεργειακού μίγματος, θέτοντας ως προτεραιότητα τη σταδιακή κατάργηση του άνθρακα.

«Η πυρηνική ενέργεια μάς επιτρέπει αυτή τη στιγμή να επωφελούμαστε από ενέργεια χαμηλού κόστους. Δεν θέλω να βρεθούμε σε μια κατάσταση όπου το κλείσιμο των πυρηνικών σταθμών θα οδηγήσει σε αργό κλείσιμο των σταθμών ηλεκτροπαραγωγής με καύση άνθρακα», ανέφερε ο κ. Μακρόν.

Η στάση του για την πυρηνική ενέργεια διαφέρει σημαντικά από τη θέση της Καγκελαρίου Μέρκελ το 2011, μετά την καταστροφή της Φουκουσίμα. Από τότε, η απόφαση της Καγκελαρίου οδήγησε σε εκ νέου άνοιγμα ορισμένων σταθμών ηλεκτροπαραγωγής με καύση άνθρακα, προκειμένου να αντισταθμιστεί η μείωση της ικανότητας παραγωγής πυρηνικής ενέργειας.

Σε αντίθεση με το γερμανικό μοντέλο, ο Γάλλος πρόεδρος επανέλαβε τη δέσμευσή του να κλείσει οριστικά τους τελευταίους σταθμούς ηλεκτροπαραγωγής με καύση άνθρακα στη Γαλλία μέχρι το 2022. Ωστόσο, ο στόχος κλεισίματος 14 πυρηνικών αντιδραστήρων αναβλήθηκε για το 2035.

Συνεπώς, το μόνο κλείσιμο που θα τεθεί σε ισχύ κατά τη διάρκεια της πενταετούς θητείας του Μακρόν θα είναι οι αντιδραστήρες Fessenheim. «Συγκεκριμένα, 14 αντιδραστήρες των 900 μεγαβάτ θα σταματήσουν το 2035. Αυτή η κίνηση θα ξεκινήσει το καλοκαίρι του 2020 με τη μόνιμη διακοπή των δύο αντιδραστήρων Fessenheim», δήλωσε.

 

28 Νοεμβρίου 2018

Της Cécile Barbière 

Πηγή: EURACTIV