Ρεκόρ αποψίλωσης δασών για τη Βραζιλία.

06 12 2018 | 06:47

Η αποψίλωση του τροπικού δάσους του Αμαζονίου στη Βραζιλία έφτασε αριθμό ρεκόρ όλης της δεκαετίας, σύμφωνα με επίσημα στοιχεία.

Περίπου 7.900 τετραγωνικά χιλιόμετρα του μεγαλύτερου τροπικού δάσους στον κόσμο καταστράφηκαν από τον Αύγουστο του 2017 έως τον Ιούλιο του 2018 - περιοχή περίπου πέντε φορές μεγαλύτερη από το μέγεθος του Λονδίνου.

Ο υπουργός περιβάλλοντος Edson Duarte δήλωσε ότι η παράνομη υλοτομία είναι υπεύθυνη.

Τα στοιχεία έρχονται εν μέσω ανησυχιών σχετικά με τις πολιτικές του νεοεκλεγέντος προέδρου της Βραζιλίας, Jair Bolsonaro.

Κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας του 2018, ο κ. Bolsonaro υποσχέθηκε να περιορίσει τα πρόστιμα για τις δασικές καταστροφές, και να μειώσει την επιρροή του οργανισμού περιβάλλοντος.

Πηγές αναφέρουν ότι η κυβέρνηση θα συγχωνεύσει τα υπουργεία γεωργίας και περιβάλλοντος.

Τα τελευταία κυβερνητικά στοιχεία αναφέρουν ότι το μεγαλύτερο μέρος της αποψίλωσης παρατηρήθηκε στα κράτη Mato Grosso και Pará και σημείωσε αύξηση 13,7% σε σχέση με τα στοιχεία του περασμένου έτους.

Το Μato Grosso είναι ο κορυφαίος παραγωγός σιτηρών στη Βραζιλία, με τους επικριτές της κυβέρνησης να αναφέρουν ότι και η επέκταση της γεωργίας καταπατά επίσης το τροπικό δάσος.

Η περιοχή του Αμαζονίου κατέχει το μεγαλύτερο τροπικό δάσος στον κόσμο και φιλοξενεί είδη φυτών και ζώων που εξακολουθούν να ανακαλύπτονται από επιστήμονες.

Τα περισσότερα από τα εκατομμύρια των τετραγωνικών χιλιομέτρων της βρίσκονται εντός της Βραζιλίας, όπου σύμφωνα με νόμους που χρονολογούνται από το 1965, οι ιδιοκτήτες γης οφείλουν να διατηρούν ένα ποσοστό της περιουσίας τους, δασικής έκτασης.

 

24 Νοεμβρίου 2018

Πηγή:  BBC