COP24: Οι Απαράδεκτοι.

Ο τίτλος θα μπορούσε να ήταν και "Τα φιλαράκια".

ΗΠΑ Ρωσία, Σαουδική Αραβία και Κουβέιτ, συμμάχησαν στην αμφισβήτηση της εμβληματικής έκθεσης της IPCC 1,5ο Κελσίου.

Ο λόγος προφανής.

Αν δεχτούν την έκθεση, τις προειδοποιήσεις της και τις προτροπές της θα πρέπει να περιορίσουν την χρήση ορυκτών καύσιμων.

Δηλαδή να πάνε κόντρα στα βραχυπρόθεσμα οικονομικά τους συμφέροντα.

Είναι ποτέ δυνατόν να γίνει κάτι τέτοιο; Αλλοίμονο. 

Έτσι ΗΠΑ και η Ρωσία μαζί με τη Σαουδική Αραβία και το Κουβέιτ συμμάχησαν για να υποβαθμίσουν την αποδοχή της έκθεσης ορόσημο σχετικά με την ανάγκη να διατηρηθεί η υπερθέρμανση του πλανήτη κάτω από 1.5C.

Η αποδοχή της έκθεσης από το COP24 είναι καθοριστική ως βάση για την επιτάχυνση των προσπαθειών και την αύξηση της φιλοδοξίας των χωρών για την αποφυγή των συνεπειών της χειρότερης κλιματικής αλλαγής.

Η έκθεση 1.5ο C της Διακυβερνητικής Επιτροπής του ΟΗΕ για την Αλλαγή του Κλίματος (IPCC), είχε ανατεθεί από το COP22 στην IPCC, για να εξηγήσει τις δραματικές συνέπειες σε περίπτωση υπέρβασης αυτού του ορίου υπερθέρμανσης καθώς και τον τρόπο με τον οποίο μπορεί να αποφευχθεί.

Κι όμως, οι 4, η νέα "συμμορία των 4", μετά από μια έντονη συζήτηση δυόμιση  ωρών το βράδυ του Σαββάτου, έκαναν ένα βήμα προς τα πίσω αμφισβητώντας την έκθεση.

Η απόφαση των τεσσάρων μεγάλων παραγωγών πετρελαίου σοκάρισε τους εκπροσώπους στη διάσκεψη του ΟΗΕ για το κλίμα στο Κατοβίτσε, καθώς μπαίνουμε στην δεύτερη "πολιτική" εβδομάδα της λήψης των τελικών αποφάσεων.

Έχει επίσης δημιουργήσει φόβους στους επιστήμονες ότι στηριζόμενος σε αυτήν την στάση των 4, ο Αμερικανός πρόεδρος, Donald Trump, θα περάσει από παθητικά απών από τις  συνομιλίες σχετικά με το κλίμα σε ενεργή υπονόμευση μαζί με συνασπισμό αρνητών του κλίματος.

Η επίτευξη μιας παγκόσμιας συναίνεσης στην έκθεση ήταν μια επίπονη διαδικασία που περιλάμβανε χιλιάδες επιστήμονες που ερευνούσαν επί χρόνια καθώς και διπλωματών που εργάζονταν για να εξασφαλίσουν ότι η διατύπωση θα ήταν αποδεκτή από όλα τα έθνη.

Αλλά όταν υποβλήθηκε στην ολομέλεια του UNFCCC το Σάββατο, οι τέσσερις σύμμαχοι του πετρελαίου - με τη Σαουδική Αραβία ως την πλέον επίμονη - απέρριψαν την πρόταση για «αποδοχή/welcome» της μελέτης.

Αντ ' αυτού, δήλωσαν ότι πρέπει απλώς να «σημειωθεί η ύπαρξη της/noted», γεγονός που θα έκανε πολύ πιο εύκολο για τις κυβερνήσεις να την αγνοήσουν.

Έτσι η πρόταση αποδοχής της καθοριστικής για το μέλλον της ανθρωπότητας μελέτης της IPCC, δεν μπόρεσε ακόμη να περάσει εξαιτίας της έλλειψης συναίνεσης.

Η κίνηση αυτή δημιούργησε ένα σοβαρό ρήγμα στις συνομιλίες που θα είναι δύσκολο να κλείσει τις επόμενες ημέρες.

Κατά τη διάρκεια της Ολομέλειας, η Ε.Ε., η ομάδα των 47 λιγότερο αναπτυγμένων χωρών, καθώς και τα κράτη της Αφρικής, της Λατινικής Αμερικής και της Νότιας Αμερικής, όλοι μίλησαν υπέρ της έκθεσης.

Πολλοί μάλιστα καταγγέλλουν τις τέσσερις χώρες που προσπαθούν να μειώσουν τη σημασία της.

Ο Rueanna Haynes, εκπρόσωπος για το Σαιντ Κιτς και το Νέβις, δήλωσε στην Ολομέλεια ότι ήταν «γελοίο» να μην χαιρετίσουμε μια έκθεση που τα κράτη μέλη του ΟΗΕ είχαν αναθέσει δύο χρόνια νωρίτερα.

«Είναι πολύ απογοητευτικό το γεγονός ότι δεν μπορούμε να λάβουμε υπόψη τα συμπεράσματα της έκθεσης: μιλάμε για το μέλλον του κόσμου - ακούγεται υπερβολικά όταν το λέω, αλλά είναι τόσο σοβαρό,» είπε στον Guardian. «Η επιτυχία του COP εξαρτάται από αυτό

Οι επιστήμονες ήταν επίσης εξοργισμένοι.

«Είναι πολύ ανησυχητικό. Η Σαουδική Αραβία είχε πάντα κακή συμπεριφορά στις συνομιλίες για το κλίμα, αλλά μπορούσε να ανατραπεί η θέση της, επειδή ήταν μόνη ή μόνη μαζί με το Κουβέιτ. Ότι οι ΗΠΑ και η Ρωσία έχουν προσχωρήσει τώρα, κάνει την κατάσταση πολύ πιο επικίνδυνη ", δήλωσε ο Alden Meyer, διευθυντής στρατηγικής και πολιτικής της Union of Concerned Scientists.

Είπε ότι η μετατόπιση της αμερικανικής θέσης θα ήταν ντροπιαστική για τη χώρα αν συνεχιζόταν. «Ο Ντόναλντ Τράμπ είναι ο αρχηγός των αρνητών του κλίματος.», δήλωσε ο Meyer. «Αλλά η επιστήμη δεν μπορεί να εξαφανιστεί. Ο νόμος της θερμοδυναμικής δεν μπορεί να αγνοηθεί

Οι οργανώσεις ακτιβιστών του κλίματος δήλωσαν ότι οι τέσσερις κυβερνήσεις που παρεμπόδισαν την αποδοχή της μελέτης, υποχώρησαν στα συμφέροντα των ορυκτών καυσίμων.

Ο May Boeve, ο εκτελεστικός διευθυντής της ομάδας 350.org, δήλωσε:

«Η παράβλεψη της αναφοράς της IPCC θα ήταν εντελώς ανεύθυνη και η 350.org στέκεται μαζί με τον υπόλοιπο κόσμο καταδικάζοντας αυτούς τους αρνητές του κλίματος ... και τα συμφέροντα των ορυκτών καυσίμων που κρύβονται πίσω από αυτά

Οι υπουργοί έχουν μόνο πέντε ημέρες για να θεσπίσουν το βιβλίο κανόνων (Paris Rulebook) για τη εφαρμογή της συμφωνίας του Παρισιού.

Άγνωστος παραμένει ο ρόλος των οικοδεσποτών, της Πολωνίας, του πιο εξαρτημένου από τον άνθρακα κράτους στην Ευρώπη, που προεδρεύει της συνάντησης.

«Η μεγάλη πρόκληση τώρα είναι για την πολωνική Προεδρία να παραμερίσει την εμμονή της με τον άνθρακα και να επιτρέψει την πλήρη αναγνώριση της έκθεσης της IPCC 1.5οC και των συνεπειών της ώστε να οδηγήσει σε αύξηση της φιλοδοξίας όλων των χωρών, στο τέλος της COP24 αργότερα αυτή την εβδομάδα », δήλωσε ο Bill Hare, διευθύνων σύμβουλος της Climate Analytics.

Εκτός από την αποδοχή της έκθεσης της IPCC, υπάρχουν αρκετά άλλα θέματα που μπορεί δυνητικά να οδηγήσουν σε ρήξη, όπως οι κανόνες διαφάνειας για την υποβολή εκθέσεων σχετικά με τις εκπομπές αλλά και οι προτάσεις για πλούσιες χώρες υψηλών εκπομπών για παροχή οικονομικής στήριξης σε φτωχότερα έθνη που αγωνίζονται να προσαρμοστούν.

Με στοιχεία και πληροφορίες από The Guardian

12 Δεκεμβρίου 2018 Κατοβίτσε

Ανταπόκριση από το COP24: εδώ που παραμένει η ελπίδα, παρά τις αντιξοότητες