Πώς μια μεγάλη εταιρεία των ΗΠΑ δεσμεύτηκε για μηδενικές εκπομπές άνθρακα, μετά από πίεση των πολιτών.

10 12 2018 | 07:59

Για πρώτη φορά στην αμερικανική ιστορία, μια μεγάλη εταιρεία κοινής ωφέλειας, η Xcel Energy, δήλωσε ότι οδηγείται πλήρως στην καθαρή ενέργεια.

«Η μεγαλύτερη πηγή ενέργειάς μας μέσα σε λίγα χρόνια θα είναι οι ανανεώσιμες. Πρόκειται να τις ενσωματώσουμε όσο καλύτερα μπορούμε στο δίκτυο», δήλωσε ο Διευθύνων Σύμβουλος της Xcel, Ben Fowke. Αυτό σημαίνει περισσότερη ηλιακή και αιολική ενέργεια και λιγότερος άνθρακας.

Λίγα χρόνια πριν, το 2011, γράφαμε για το πώς η Xcel Energy απειλούσε να μειώσει τις εκπτώσεις για ηλιακές εγκαταστάσεις για τους πολίτες του Boulder ως τιμωρία επειδή δημιούργησαν μια δημοτική υπηρεσία που στόχευε να μειώσει τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου.

Εκείνη την εποχή, η δήμαρχος Susan Osborne ονόμασε την υπόθεση «αντίδραση από μια απελπισμένη εταιρεία», αναφερόμενος στην Xcel Energy.

Φαίνεται ότι είχε δίκιο. Τώρα, αντί να απειλούν τους πολίτες του Boulder, η Xcel Energy παίζει με τους κανόνες τους. Η εταιρεία αναφέρει ότι θα απομακρυνθεί κατά 80% από τον άνθρακα το 2030 και 100% το 2050.

3,6 εκατομμύρια πελάτες σε Κολοράντο, Μινεσότα, Μίσιγκαν, Νέο Μεξικό, Τέξας, Ουισκόνσιν, Βόρεια Ντακότα και Νότια Ντακότα χρησιμοποιούν ενέργεια από την Xcel. Οι χρήστες σε αυτές τις πολιτείες έχουν ζητήσει την αλλαγή εδώ και χρόνια.

«Όταν οι πελάτες το ζητούν ξανά και ξανά, πραγματικά τους ακούμε», συνέχισε ο Fowke.

Μερικές φορές, η αντιμετώπιση της ρύπανσης φαίνεται μια άκαρπη υπόθεση. Οι άνθρωποι μπορεί να διαμαρτύρονται για τα περιβαλλοντικά προβλήματα, αλλά συνεχίζουν να γεμίζουν τα αυτοκίνητά τους με καύσιμα. Οι επιχειρήσεις κοινής ωφελείας είναι τόσο μεγάλες, που αισθάνονται πως τίποτα δεν τις αγγίζει.

Αλλά χάρη στους πολίτες και τις τοπικές κυβερνήσεις - ιδιαίτερα τον κόσμο του Boulder - οι απλοί άνθρωποι μπορούν να χειριστούν επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας.

Δεν πρόκειται μόνο για την ψήφο τους στις εθνικές εκλογές ή για το σβήσιμο των φώτων.

Οι τοπικές κυβερνήσεις και τα μέλη της κοινότητας είναι μερικοί από τους πιο ισχυρούς παίκτες ... και αρχίζουν να κερδίζουν.

 

6 Δεκεμβρίου 2018

Της Ilana Strauss

Πηγή: treehugger