Επιδότηση έκπληξη για φωτοβολταϊκά και ηλιακό θερμοσίφωνα - Ζεστό χρήμα για εξοικονόμηση ενέργειας μέσα στον Μάρτιο

Στον -εκτός απροόπτου- τελευταίο μήνα πριν από τις πρώτες βουλευτικές εκλογές, το υπουργείο Περιβάλλοντος "ρίχνει" στην αγορά τρία διαφορετικά προγράμματα επιδότησης για την εξοικονόμηση ενέργειας και μαζί με αυτά την προοπτική καταβολής εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ στην αγορά.

Πρώτον "ξεκλειδώνει" το πρόγραμμα "Εξοικονομώ" με την πίστωση των προκαταβολών κάτι που αναμένεται να ξεκινήσει ακόμη και από την επόμενη εβδομάδα.

 

Δεύτερον δρομολογείται το πρόγραμμα για την εγκατάσταση ηλιακού θερμοσίφωνα με επιδότηση.

Και τρίτον, τον Μάρτιο ξεκινάει το πρόγραμμα για την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών στις στέγες το οποίο μάλιστα θα έχει μια "έκπληξη": Τα 700 εκατ. ευρώ που θα χρηματοδοτήσουν αυτό το πρόγραμμα θα διατεθούν όχι για την εγκατάσταση των φωτοβολταϊκών αλλά για την τοποθέτηση μπαταριών.

Μάλιστα, όπως ξεκαθάρισε ο υπουργός Περιβάλλοντος, οι επιδοτήσεις για τα φωτοβολταϊκά θα φτάνουν ακόμη και στο 100%. Όποιος λοιπόν θα πληροί τα συγκεκριμένα κριτήρια, θα πληρώνει για τα κάτοπτρα αλλά θα επιδοτείται πλήρως για τις μπαταρίες και έτσι θα εξασφαλίζει και παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας δωρεάν (αυτή τη δουλειά θα την κάνει ο ήλιος) και αποθήκευση.

Με την αποθήκευση επιτυγχάνονται τα εξής:

1. Το νοικοκυριό μπορεί να αποκτήσει και αυτονομία δηλαδή να συνεχίσει να ηλεκτροδοτείται σε περίπτωση διακοπής ηλεκτρικής ενέργειας.

2. Το νοικοκυριό μπορεί και το βράδυ να καταναλώνει ηλεκτρική ενέργεια που έχει παράξει το ίδιο (και έχει αποθηκεύσει στην μπαταρία) και όχι να καταναλώνει το ρεύμα της ΔΕΗ ή άλλου παρόχου. Με αυτό τον τρόπο προκύπτει και οικονομικό όφελος καθώς το νοικοκυριό μειώνει την επιβάρυνση από τις λεγόμενες μη ανταγωνιστικές χρεώσεις.

Και για το πρόγραμμα των φωτοβολταΪκών και για το πρόγραμμα με τους ηλιακούς θερμοσίφωνες, θα χρησιμοποιηθεί η μέθοδος που χρησιμοποιήθηκε και για το πρόγραμμα αλλάζω συσκευή. Δηλαδή, θα παίζει ρόλο το εισόδημα, τα μέλη του νοικοκυριού, το αν υπάρχει άτομο με αναπηρία στην οικογένεια κλπ.

Όσον αφορά στο πρόγραμμα εξοικονομώ 2021, από την επόμενη εβδομάδα προγραμματίζεται να ξεκινήσουν οι εκταμιεύσεις των προκαταβολών ενώ δρομολογείται και η εκταμίευση των δανείων για όσους έχουν αιτηθεί χρηματοδότησης.

 

ΠΗΓΗ: THETOC.gr