Η Καρδίτσα ταξιδεύει στις πόλεις του αύριο με … ποδήλατο.

16 12 2018 | 08:25

Ποδήλατα, λεωφορεία αστικά και υπεραστικά, τρένα και πεζοί βρήκαν τον τρόπο στην Καρδίτσα να συνεργάζονται αρμονικά, διευκολύνοντας το ένα μέσο το άλλο,  με την αρωγή του Δήμου. Με 17800 μέτρα δομημένου δικτύου οι ποδηλατόδρομοι της Καρδίτσας αποτελούν κόσμημα κι εμβληματικό στοιχείο της πόλης.

Οι κάτοικοι της Καρδίτσας σε βίντεο, που παρουσιάζει τις δράσεις και τα έργα βιώσιμης κινητικότητας στην πόλη τους δηλώνουν λάτρεις του ποδηλάτου.

Ο Δήμος της Καρδίτσας  για τις πρωτοποριακές του δράσεις στην εναλλακτική και συνεργατική μετακίνηση απέσπασε δύο βραβεία από τη φετινή διοργάνωση των Best City Awards, ένα χρυσό για το δίκτυο ποδηλατοδρόμων του κι ένα ασημένιο για την εφαρμογή Carpooling, που δεν είναι τίποτε άλλο από τη διαδικτυακή συνεννόηση των δημοτών για να βρίσκουν συνεπιβάτες στις μετακινήσεις τους με αυτοκίνητο.

Η Καρδίτσα έχει αναπτύξει το μεγαλύτερο δίκτυο ποδηλατοδρόμων της χώρας και πρωτοστατεί μεταξύ των συνολικά 200 ελληνικών δήμων, οι οποίοι  υλοποιούν δράσεις και έργα  βιώσιμης κινητικότητας, αλλάζοντας τις ελληνικές πόλεις,

όπως σημειώνει σε άρθρο της στο ecopress η Καλλιόπη Παπαδάκη, Εθνική Συντονίστρια του θεσμού της «Ευρωπαϊκής Εβδομάδας Κινητικότητας (E.E.K), συνεργάτης του ΥΠΕΝ.

Δίκτυο Ποδηλατοδρόμων

Σήμερα στο Δήμο Καρδίτσας το δομημένο δίκτυο των ποδηλατοδρόμων έχει μήκος 7300 μ. στον αστικό ιστό και 10500 μ. περιαστικό.

Το πρώτο δίκτυο ποδηλατοδρόμων άρχισε να κατασκευάζεται το 2003, με χρηματοδότηση του Υπουργείου Μεταφορών και μελέτη που συντάχθηκε από το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο και τον καθηγητή κ. Βλαστό. Το συνολικό του μήκος είναι 2700 μέτρα και η κατασκευή έγινε στο επίπεδο του πεζοδρομίου, η τελική επιφάνεια είναι κυβόλιθοι, προβλέφθηκε φωτισμός και φύτευση στο πεζοδρόμιο και τοποθετήθηκαν μεταλλικά κολωνάκια στην άκρη του ποδηλατοδρόμου προς την μεριά του οδοστρώματος.

Το 2004 κατασκευάστηκε το έργο του Περιαστικού Ποδηλατοδρόμου που συνδέει τον αστικό ποδηλατόδρομο -από το ύψος του σιδηροδρομικού σταθμού της πόλης – με το περιαστικό άλσος της Παπαράντζας. Το συνολικό μήκος της διαδρομής είναι 3,5 χιλιόμετρα.

To 2005 το δίκτυο επεκτάθηκε συνδέοντας το κέντρο της πόλης και συγκεκριμένα το πάρκο του Παυσιλύπου με το θερινό κινηματογράφο που βρίσκεται στην περιοχή των Καμινάδων, με δύο δρόμους παράλληλους μεταξύ τους, τις οδούς Καμινάδων-Μπούσδρα και Κίτρους Επισκόπου συνολικού μήκους 2 χιλιομέτρων.

Πρέπει επίσης να αναφέρουμε την ύπαρξη ποδηλατοδρόμου που συνδέει την πόλη με το Δημοτικό διαμέρισμα του Παλαιοκλησίου μήκους 7 χιλιομέτρων.

Μελέτη του ΕΜΠ

Πριν από 5 περίπου χρόνια επεκτάθηκε το αστικό δίκτυο ποδηλατοδρόμου με μελέτη που εκπονήθηκε από το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο σε συνεργασία με την Τεχνική Υπηρεσία του Δήμου. Η παρέμβαση πραγματοποιήθηκε στις οδούς 18ης Αυγούστου – Αγίου Σεραφείμ -Τρικάλων με μήκος 1600 μ., και την οδό Ανδρέα Παπανδρέου με μήκος 1000 μέτρα.

Η Καρδίτσα διαθέτει και περιαστικό προδηλατόδρομο οποίος ξεκινά από το ύψος του Σιδηροδρομικού Σταθμού και μέσω μιας θαυμάσιας διαδρομής- Υδατόπυργος, περιοχή Αγ. Μηνά, Ανάχωμα- καταλήγει στο Δάσος της Παπαράντζας, το οποίο  είναι πραγματικά ένας μοναδικός πνεύμονας πρασίνου σε απόσταση αναπνοής από το κέντρο της πόλης.

Η διαδρομή αυτή είναι κατάλληλη και για περπάτημα, μακριά από το θόρυβο και τους ρύπους των αυτοκινήτων, ενώ το μεγαλύτερο τμήμα της είναι μέσα στο φυσικό περιβάλλον. Eίναι κατάλληλη για βόλτες με φίλους και την οικογένεια και έχει μήκος 3,5 χιλιόμετρα.

Ο Δήμος έχει δρομολογήσει διαδικασίες για περαιτέρω επέκταση του αστικού ποδηλατοδρόμου.

g

Εφαρμογή carpooling

Ένα απλό και φιλικό στον χρήστη σύστημα carpooling, συνδεδεμένο με την ιστοσελίδα του Δήμου εγκαινιάζει ο Δήμος Καρδίτσας. Πρόκειται για μια εφαρμογή συνεργατικής μετακίνησης των πολιτών, όπου θα μπορούν οι άνθρωποι που πρόκειται να μετακινηθούν από ένα σημείο προς άλλο, να συνεννοούνται διαδικτυακά και να χρησιμοποιούν ένα αυτοκίνητο.

Το carpooling ή συνεπιβατισμός, είναι ουσιαστικά, η γνωστή σε όλους πρακτική του να συν-ταξιδεύουν με κοινή αφετηρία και προορισμό, με ένα αυτοκίνητο και να μοιράζονται το κόστος μετακίνησης που προκύπτει (καύσιμα, διόδια, parking κ.λπ). Η ενέργεια αυτή του Δήμου, εναρμονίζεται απόλυτα με το στοιχείο της βιωσιμότητας που χαρακτηρίζει τις μετακινήσεις (ποδήλατο, βάδισμα, μέσα μαζικής μεταφοράς) τόσο στην πόλη, αλλά και στις κοινότητες της Καρδίτσας.

Εντάχθηκε στο πλαίσιο της συμμετοχής του Δήμου στην Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Κινητικότητας, αφού εναρμονίζεται πλήρως με τις κατευθυντήριες οδηγίες του ΥΠΕΝ και τις προτάσεις της Εθνικής Συντονίστριας της δράσης κ. Καλλιόπης Παπαδάκη.

Μέσω της συγκεκριμένης υπηρεσίας carpooling, δίνεται η δυνατότητα καταχώρησης όχι μόνο διαδρομών με αφετηρία ή προορισμό την Καρδίτσα, αλλά και οποιωνδήποτε άλλων περιοχών, κάτι που καθιστά δυνατή την ευρεία εφαρμογή της υπηρεσίας, αλλά και αυξάνει ταυτόχρονα την δυναμική της περιοχής.

Συνέργεια ποδηλάτου και ΜΜΜ στην Καρδίτσα

Παρεμβάσεις που στοχεύουν στην καλύτερη διασύνδεση του ποδηλάτου με τα μέσα μαζικής μεταφοράς (λεωφορεία του Υπεραστικού και Αστικού ΚΤΕΛ και τρένο) υλοποίησε το τελευταίο διάστημα ο Δήμος Καρδίτσας.

Αφορμή για την υλοποίηση των παρεμβάσεων αποτέλεσε η συμμετοχή του Δήμου Καρδίτσας στην Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Κινητικότητας – και η συνεργασία του με το Υπεραστικό και το Αστικό ΚΤΕΛ που για μία ακόμα συμμετείχαν στις δράσεις και εκδηλώσεις που διοργανώθηκαν.

Το μότο της Ε.Ε.Κ. για το 2018 ήταν το: «Συνδυάζω – Μετακινούμαι!» (Mix and Move!) εστιάζοντας στην πολυτροπικότητα, στη διασύνδεση των μέσων της αστικής μετακίνησης, με απώτερο σκοπό τη βελτίωση της ποιότητας ζωής στην πόλη, μέσω της συνύπαρξης των Μέσων Μαζικής Μεταφοράς, των πεζών, των ποδηλάτων και των οχημάτων.

Έτσι στο πλαίσιο των μόνιμων μέτρων που προώθησε ο Δήμος Καρδίτσας  συμμετέχοντας στον ευρωπαϊκό θεσμό, ήταν και η προμήθεια και εγκατάσταση στο χώρο του Υπεραστικού ΚΤΕΛ, 8 μεταλλικών ερμαρίων φύλαξης ποδηλάτων. Η υποδομή αυτή δίνει τη δυνατότητα σε έναν πολίτη που π.χ. επιθυμεί να μετακινηθεί με το λεωφορείο σε άλλη πόλη να μεταβεί στο ΚΤΕΛ με το ποδήλατό του, να το ασφαλίσει στο ερμάριο και να το ξαναπάρει επιστρέφοντας.

Επίσης, σε συνεργασία με το Αστικό ΚΤΕΛ, ο Δήμος Καρδίτσας προμηθεύθηκε μια σχάρα για την φόρτωση ποδηλάτων που τοποθετήθηκε στο μπροστινό μέρος του μικρού αστικού λεωφορείου (mini-bus) και έτσι κάποιος μπορεί να μετακινηθεί με το λεωφορείο έχοντας μαζί του και το ποδήλατό του για να το χρησιμοποιήσει στο κέντρο της πόλης για τις μετακινήσεις του.

Μεταλλικά ποδηλατοστάσια τοποθετήθηκαν στο χώρο του σιδηροδρομικού σταθμού διευκολύνοντας τη συνδυαστική μετακίνηση με τρένο και ποδήλατο, ενώ λειτουργεί από χρόνια σταθμός κοινοχρήστων ποδηλάτων απέναντι από το σταθμό.

Για τη γνωστοποίηση των παραπάνω παρεμβάσεων στους πολίτες, δημιουργήθηκε και σχετικό ενημερωτικό βίντεο, που είναι ανηρτημένο στα social media του Δήμου.

Τα ερμάρια φύλαξης ποδηλάτων, οι αυτοκόλλητοι οδηγοί κίνησης παιδιών και το ενημερωτικό βίντεο, χρηματοδοτήθηκαν από το Πράσινο Ταμείο, στο πλαίσιο της βράβευσης του Δήμου για τη συμμετοχή του στην  Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Κινητικότητας του 2017.

Τέλος να αξίζει να σημειωθεί για τους επισκέπτες της πόλης ότι στο site του Δήμου έχουν καταχωρηθεί στο χάρτη της πόλης της Καρδίτσας, τόσο οι θέσεις των δημοτικών όσο και των ιδιωτικών πάρκινγκ, καθώς και οι δωρεάν θέσεις στάθμευσης οχημάτων ΑμεΑ, για την αποφυγή ταλαιπωρίας των οδηγών και άσκοπων μετακινήσεων των οχημάτων μέσα στην πόλη για εύρεση θέσης στάθμευσης.

 

12 Δεκεμβρίου 2018

Πηγή: ecopress