Πάνω από το 95% του πληθυσμού της Γης αναπνέει επικίνδυνο αέρα, με τις φτωχότερες χώρες να πλήττονται περισσότερο.

17 04 2018 | 09:40

Μάλιστα η επιβάρυνση της ατμόσφαιρας μειώνεται δυσκολότερα στις φτωχότερες κοινότητες, με το χάσμα μεταξύ των περισσότερο και λιγότερο ρυπογόνων χωρών να αυξάνεται ραγδαία, διαπίστωσε μια μελέτη της παγκόσμιας ατμοσφαιρικής ρύπανσης.

Οι πόλεις που φιλοξενούν μια ολοένα αυξανόμενη πλειοψηφία του πληθυσμού, εκθέτουν τους κατοίκους τους σε επικίνδυνα επίπεδα μολυσμένου αέρα, ιδιαίτερα στις αναπτυσσόμενες χώρες. Αλλά ακόμη και στις αγροτικές περιοχές ο κίνδυνος της ατμοσφαιρικής ρύπανσης είναι υψηλός από την καύση στερεών καυσίμων σε κλειστούς χώρους. Ένας στους τρεις ανθρώπους παγκοσμίως βρίσκεται διπλά αντιμέτωπος με επικίνδυνο, μη ασφαλή αέρα, τόσο σε εσωτερικούς όσο και σε εξωτερικούς χώρους.

Η έκθεση του Ινστιτούτου Επιπτώσεων Υγείας (Health Effects Institute), χρησιμοποίησε νέα στοιχεία από δορυφορικά δεδομένα, για να εκτιμήσει τον αριθμό των ατόμων που εκτίθενται σε ατμοσφαιρική ρύπανση πάνω από τα επίπεδα που θεωρούνται ασφαλή από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας.

Αυτή η έκθεση έχει καταστήσει την ατμοσφαιρική ρύπανση την τέταρτη κυριότερη αιτία θανάτου σε παγκόσμιο επίπεδο, μετά από την υψηλή αρτηριακή πίεση, την διατροφή και το κάπνισμα και τον μεγαλύτερο περιβαλλοντικό κίνδυνο για την υγεία.

Οι ειδικοί εκτιμούν ότι η έκθεση στην ατμοσφαιρική ρύπανση οδήγησε πέρυσι σε περισσότερους από 6 εκατομμύρια θανάτους παγκοσμίως, επιδεινώνοντας τον κίνδυνο εγκεφαλικών επεισοδίων, καρδιακής προσβολής, καρκίνου του πνεύμονα και χρόνιας πνευμονικής νόσου. Η Κίνα και η Ινδία είχαν περισσότερο από το 50% αυτών των θανάτων.

Το 2016 η καύση στερεών καυσίμων, όπως ο άνθρακας ή η βιομάζα στα σπίτια για μαγείρεμα ή θέρμανση, είναι η βασική πηγή ατμοσφαιρικής ρύπανσης εσωτερικών χώρων για 2,6 δις άτομα. Η ρύπανση του εσωτερικού αέρα μπορεί επίσης να επηρεάσει την ποιότητα του αέρα στην ευρύτερη περιοχή, με αποτέλεσμα να συμβάλλει σε έναν στους τέσσερις θανάτους από ρύπανση στην Ινδία και σχεδόν ένας στους πέντε στην Κίνα.

Ο Bob O'Keefe, αντιπρόεδρος του ινστιτούτου, δήλωσε ότι το χάσμα μεταξύ των χωρών ε τον πλέον μολυσμένο αέρα στον πλανήτη και αυτών με τον λιγότερο μολυσμένο, ήταν εντυπωσιακό. Ενώ οι ανεπτυγμένες χώρες έχουν πάρει μέτρα αποτροπής της ατμοσφαιρικής ρύπανσης, πολλές αναπτυσσόμενες χώρες έχουν πάρει την αντίθετη πορεία επιδιώκοντας οικονομική ανάπτυξη.

Όπως δήλωσε, χαρακτηριστικά, το χάσμα μεταξύ των πιο μολυσμένων και λιγότερο μολυσμένων περιοχών στον πλανήτη σήμερα ένα 11πλάσιο, σε σύγκριση με το 1990 που ήταν εξαπλάσιο.

air pollurtion china

Αλλά πρόσθεσε: "Υπάρχουν λόγοι για αισιοδοξία, αν και υπάρχει πολύς δρόμος προς την κατεύθυνση βελτίωσης της κατάστασης. Η Κίνα φαίνεται να κινείται αρκετά επιθετικά, περικόπτοντας τη χρήση άνθρακα και εφαρμόζοντας αυστηρότερους ελέγχους, ενώ και η Ινδία παίρνει μέτρα, όπως η διάθεσης LPG ως υγρού καυσίμου για εσωτερική χρήση.

Σημαντικό επίσης είναι το γεγονός πως ο αριθμός των ατόμων που εκτίθενται στην ατμοσφαιρική ρύπανση εσωτερικού χώρου από την καύση στερεών καυσίμων, μειώθηκε από περίπου 3,6 δισεκατομμύρια σε όλο τον κόσμο το 1990, σε περίπου 2,4 δισεκατομμύρια σήμερα, παρά την αύξηση του πληθυσμού.

 


ΠΗΓΗ: Guardian

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ:

Air pollution harm to unborn babies may be global health catastrophe, warn doctors

Revealed: every Londoner breathing dangerous levels of toxic air particle

Air pollution more harmful to children in cars than outside, warns top scientist