Με ιδιαίτερη επιτυχία ολοκληρώθηκε η συμμετοχή της χώρας μας στην 10η Διάσκεψη για τους Ωκεανούς στο Μπουσάν της Κορέας, η οποία έλαβε χώρα στις 28-30 Απριλίου 2025

04 05 2025 | 07:30

Με ιδιαίτερη επιτυχία ολοκληρώθηκε η συμμετοχή της χώρας μας στην 10η Διάσκεψη για τους Ωκεανούς στο Μπουσάν της Κορέας, η οποία έλαβε χώρα στις 28-30 Απριλίου 2025

 

Η Δρ. Διονυσία–Θεοδώρα Αυγερινοπούλου ολοκλήρωσε τη συμμετοχή της στο Μπουσάν, όπου εκπροσώπησε την Ελλάδα με επιτυχία στην 10η Διάσκεψη για τους Ωκεανούς, που διεξήχθη από τις 28 έως τις 30 Απριλίου 2025. Ως Ειδική Απεσταλμένη του Πρωθυπουργού, κ. Κυριάκου Μητσοτάκη, και Πρόεδρος της Επιτροπής Περιβάλλοντος της Βουλής, συμπροέδρευσε με τον Κορεάτη Υφυπουργό Ωκεανών και Αλιείας, κ. Kim Sungbum, στη Συμβουλευτική Ομάδα της Διάσκεψης, αναδεικνύοντας τη στενή συνεργασία μεταξύ Ελλάδας και Κορέας.

L

Κατά τη διάρκεια της ολομέλειας, η Δρ. Αυγερινοπούλου μίλησε στο πάνελ για τη βιώσιμη γαλάζια οικονομία, όπου παρουσίασε την πρόοδο της Ελλάδας ως προς τις εθνικές της δεσμεύσεις που είχε αναλάβει στο Our Ocean Conference 9 σε τομείς όπως η βιώσιμη αλιεία, η πράσινη ναυτιλία και ο βιώσιμος τουρισμός. Τόνισε ότι η ελληνική στρατηγική βασίζεται στην καινοτομία και την βαθιά γνώση των Ελλήνων για την θάλασσα στοιχεία που επιτρέπουν σταθερά βήματα ανάπτυξης. Η συζήτηση, που συντόνισε ο κ. Charles Goddard του Economist Impact, είχε ως στόχο να καταδείξει πώς οι δεσμεύσεις κρατών και φορέων μπορούν να οδηγήσουν σε ένα μέλλον όπου οι θάλασσες θα προσφέρουν οικονομική ευημερία χωρίς να υποβαθμίσουν το περιβάλλον.

H

Στο πλαίσιο της υψηλού επιπέδου συνάντησης με τίτλο «Από το Μπουσάν στη Νίκαια: Επιταχύνοντας τη φιλοδοξία για την επικύρωση της Σύμβασης για την Ανοιχτή Θάλασσα» που διοργάνωσε η High Seas Alliance, η Δρ. Αυγερινοπούλου ανακοίνωσε τη σχεδιαζόμενη συζήτηση την επόμενη εβδομάδα στην ελληνική Βουλή για την κύρωση της νέας Συνθήκης του Δικαίου της Θάλασσας. Η Συνθήκη, για να τεθεί σε ισχύ, χρειάζεται 60 επικυρώσεις· μέχρι σήμερα έχουν υποβληθεί 23. Η Ελλάδα δεσμεύθηκε ότι θα καταθέσει το έγγραφο επικύρωσης πριν από την 3η Διάσκεψη, η οποία θα λάβει χώρα στις 9–13 Ιουνίου 2025 στη Νίκαια της Γαλλίας.

H

Κατά τη δεύτερη ημέρα, η Δρ. Αυγερινοπούλου συμμετείχε σε πάνελ του World Resources Institute για την πλήρη χωρική σχεδίαση των θαλασσών μας με όρους βιωσιμότητας. Υπό τον συντονισμό της κας Cynthia Barzuna, με πρόλογο από τον Ειδικό Απεσταλμένο του ΟΗΕ για τους Ωκεανούς, κ. Peter Thompson, υπογράμμισε ότι η βιωσιμότητα αποτελεί συνταγματική αρχή στην Ελλάδα που διέπει και την διαχείριση των θαλασσών μας και αναφέρθηκε στην έγκριση του πρώτου ολοκληρωμένου εθνικού θαλασσίου χωροταξικού σχεδιασμού ως ακρογωνιαίο λίθο για τη δράση μας.

Το πρωτοποριακό πείραμα εμπλουτισμού θαλάσσιας περιοχής με σίδηρο παρουσιάστηκε από το Woods Hole Oceanographic Institution σε πάνελ που συντόνισε ο Dr. Kilaparti Ramakrishna. Εδώ, η Δρ. Αυγερινοπούλου υπογράμμισε την ανάγκη θεσμικού πλαισίου για τέτοιες πρωτοβουλίες, καθώς η τεχνητή ενίσχυση των ωκεάνιων διεργασιών μπορεί να συμβάλει επιπλέον στη μείωση του CO₂, συμπληρώνοντας τις υφιστάμενες προσπάθειες αντιμετώπισης της κλιματικής κρίσης.

Παράλληλα με τις συνεδριάσεις, η Δρ. Αυγερινοπούλου είχε σειρά διμερών επαφών με διεθνείς παράγοντες. Αντάλλαξε απόψεις με τον John Kerry, πρώην Υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ, σχετικά με την εξέλιξη της οικουμενικής πρωτοβουλίας για τους ωκεανούς, ενώ σε συναντήσεις με υπουργούς από την Κόστα Ρίκα, τις Marshall Islands, την Αγκόλα και άλλες χώρες, κατέστησε σαφή τη δέσμευση της Ελλάδας για ενίσχυση της συνεργασίας σε περιβαλλοντικά προγράμματα.

F

Κατά την τελική συνεδρίαση της ολομέλειας, η Δρ. Αυγερινοπούλου παρουσίασε τα συμπεράσματα, υπογραμμίζοντας ότι πρέπει να επιταχύνουμε τις προσπάθειες για την αντιστροφή της τριπλής πρόκλησης της κλιματικής αλλαγής, της απώλειας της βιοποικιλότητας και της πλαστικής ρύπανσης. Παρά την αύξηση των δεσμεύσεων –277 νέες δεσμεύσεις αξίας 9,1 δισ. $– και τα 169 δισ. $ συνολικά από το 2014, ο παγκόσμιος στόχος 30×30 παραμένει υποχρηματοδοτημένος, καθώς μόνο 6,7 δισ. $ έχουν κατευθυνθεί σε θαλάσσιες προστατευόμενες περιοχές έως το 2024.

Μέσα στις παράλληλες δραστηριότητες, η Δρ. Αυγερινοπούλου επισκέφθηκε το λιμάνι του Μπουσάν, όπου σε συζήτηση με τον πρόεδρο της Λιμενικής Αρχής, κ. Sangkeun Song, αντάλλαξαν απόψεις για το «πράσινο» λιμάνι και τις ευκαιρίες που δημιουργεί η πράσινη μετάβαση. Επίσης, συναντήθηκε με στελέχη της Hyundai Heavy Industries και των ναυπηγείων Hanwha για την εξέλιξη των εναλλακτικών καυσίμων και την ενεργειακή αναβάθμιση πλοίων, πολλά δε εκ των οποίων είναι ελληνικών συμφερόντων.

D

Μέσα σε πνεύμα συγκίνησης, η Δρ. Αυγερινοπούλου επισκέφτηκε το Μνημείο των Ηνωμένων Εθνών για τους πεσόντες στον πόλεμο της Κορέας και συναντήθηκε με τον Πρόεδρο του Πολεμικού Μουσείου Σεούλ, κ. Seung Joo Baek, όπου και κατέθεσε στεφάνι στην μνήμη των πεσόντων Ελλήνων στρατιωτών.

Η αποστολή ολοκληρώθηκε με επίσκεψη στη Μητρόπολη Κορέας, όπου στον Καθεδρικό Ιερό Ναό του Αγίου Νικολάου στη Σεούλ, η Δρ. Αυγερινοπούλου συζήτησε με τον Μητροπολίτη Αμβρόσιο ζητήματα ενίσχυσης της ορθόδοξης κοινότητας.

Η Διάσκεψη έκλεισε με την ανακοίνωση της Κένυας ως διοργανώτριας της 11ης Διάσκεψης για τους Ωκεανούς το 2026. Η Δρ. Αυγερινοπούλου πραγματοποίησε τις πρώτες διαβουλεύσεις με απεσταλμένους της Κενυατικής Κυβέρνησης, ανοίγοντας το δρόμο για την προετοιμασία του επόμενου συνεδρίου.

J

Τέλος, η Δρ. Αυγερινοπούλου ευχαριστεί θερμά τη Γραμματεία του World Resources Institute, την Κυβέρνηση της Κορέας και όλα τα μέλη της ελληνικής αποστολής, από τον Υφυπουργό Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, κ. Στέφανο Γκίκα, μέχρι τους εκπροσώπους του Υπουργείου Περιβάλλοντος, της Βουλής και τις επιχειρήσεις και ΜΚΟ που συνέβαλαν καθοριστικά στη μεγάλη επιτυχία της χώρας μας στη 10η Διάσκεψη για τους Ωκεανούς.

S