Σπάσαμε και πάλι ρεκόρ ανόδου CO2!!

04 05 2018 | 11:54

Για πρώτη φορά από τότε που καταγράφονται οι ατμοσφαιρικές συγκεντρώσεις διοξειδίου του άνθρακα ξεπεράσαμε κατά μέσο όρο τα 410 pm (μέρη ανά εκατομμύριο) σε ολόκληρο τον μήνα.

Ένα όριο που φέρνει τον πλανήτη ακόμη πιο κοντά σε αύξηση θερμοκρασίας πέρα ​​από τα επίπεδα που οι επιστήμονες και η διεθνής κοινότητα θεωρούν "ασφαλή."

keel 1
Η καταγραφή από το Παρατηρητήριο Mauna Loa στη Χαβάη διαπιστώνει ότι οι συγκεντρώσεις του διοξειδίου του άνθρακα, του αερίου που προκαλεί άνοδο της θερμοκρασίας, ήταν κατά μέσο όρο πάνω από 410 ppm (μέρη ανά εκατομμύριο) για ολόκληρο τον Απρίλιο.

Η πρώτη φορά που ξεπεράστηκε το όριο των 410ppm συνέβη στις 18 Απριλίου 2017, πριν από ένα χρόνο.


Υπενθυμίζεται ότι οι συγκεντρώσεις διοξειδίου του άνθρακα – που προκαλούν το "φαινόμενο του θερμοκηπίου" που παγιδεύει τη θερμότητα και οδηγεί στην κλιματική αλλαγή  - ήταν περίπου 280 ppm (μέρη ανά εκατομμύριο) γύρω στο 1880, την αυγή της βιομηχανικής επανάστασης.

Τώρα είναι 46% υψηλότερες.


Όπως βλέπετε στο φημισμένο οδοντωτό διάγραμμα, τυπικά γνωστό ως η καμπύλη Keeling, (προς τιμή του Charles David Keeling που πρώτος κατέγραψε την άνοδο του CO2) οι συγκεντρώσεις έχουν μια συνεχή ανοδική εξέλιξη για πολλές δεκαετίες. Αλλά επίσης καταγράφουν αυξομειώσεις σε ένα ετήσιο κύκλο που ελέγχεται από την εποχικότητα της ανάπτυξης των φυτών στον πλανήτη.


Ο ρυθμός αύξησης της συγκέντρωσης διοξειδίου του άνθρακα είναι περίπου 2,5 μέρη ανά εκατομμύριο ετησίως, δήλωσε ο Ralph Keeling, ο οποίος είναι επικεφαλής του προγράμματος μετρήσεων CO2 στο ίδρυμα Ωκεανογραφίας Scripps. Ο ρυθμός αυτός βαίνει αυξανόμενοςι, ενώ τη δεκαετία του 2010 παρατηρείται ταχύτερη αύξηση από ό, τι στη δεκαετία του 2000.

 

keel 2
"Είναι άλλο ένα ορόσημο στην ανοδική πορεία του CO2 με την πάροδο του χρόνου", δήλωσε ο Keeling για τις νεότερες μετρήσεις. "Μας φέρνει πιο κοντά σε ορισμένους στόχους που δεν θέλουμε με τίποτε να φτάσουμε, όπως πάνω από 450 ή 500 ppm. Εκεί μπαίνουμε σε πολύ επικίνδυνο έδαφος. "


«Ως επιστήμονας, αυτό που με απασχολεί περισσότερο δεν είναι ότι έχουμε ξεπεράσει ακόμη ένα όριο, αλλά τι σημαίνει ουσιαστικά αυτή η αύξηση, ότι δηλαδή συνεχίζουμε με υψηλές ταχύτητες ένα πρωτοφανές πείραμα για τον πλανήτη μας, το μόνο σπίτι που έχουμε», δήλωσε η Katharine Hayhoe, κλιματικός επιστήμονας  στο Texas Tech University.


Ο Keeling δήλωσε ότι ο πλανήτης, που βρίσκεται σήμερα κατά 1 βαθμό Κελσίου (1,8 βαθμούς Φαρενάιτ) πάνω από τα προ-βιομηχανικά επίπεδα, πιθανότατα δεν έχει ακόμη κλειδώσει την αύξηση της θερμοκρασίας κατά 1,5 ή 2 βαθμούς Κελσίου, αλλά πλησιάζει όλο και περισσότερο σε αυτό το σημείο. "Δεν έχουμε πολλά περιθώρια", συμπλήρωσε.


di caprio

Αυτό το άρθρο δημοσιεύθηκε αρχικά στην Washington Post



3 Μαΐου 2018

 

Πηγή: JPRATT27