Κάτι... κινείται στα αντλητικά έργα αποθήκευσης: Τέταρτη φορά στα PCI η Αμφιλοχία, περιβαλλοντική άδεια για το Αμάρι.

Ενώ η κυβέρνηση εμφανίζεται αποφασισμένη να προχωρήσει το θεσμικό πλαίσιο για την αποθήκευση ενέργειας και να ξεμπλοκάρει τα έργα που αναμένουν το πράσινο φως για να υλοποιηθούν, θετικές εξελίξεις υπήρξαν τις τελευταίες ημέρες για δύο από τα εμβληματικότερα έργα αυτής της κατηγορίας.

Πρόκειται για το Αντλησιοταμιευτικό στην Αμφιλοχία και το Υβριδικό Αντλησιοταμιευτικό στο Αμάρι της Κρήτης, έργα, και τα δύο, του Ομίλου της ΤΕΡΝΑ.

Το μεν Αντλητικό Υδροηλεκτρικό Έργο Αποθήκευσης στην Αμφιλοχία βρέθηκε και πάλι, για τέταρτη φορά, στη νέα λίστα των έργων Κοινού Ευρωπαϊκού Ενδιαφέροντος, ενώ ο Υβριδικός Σταθμός Αμαρίου Ρεθύμνου, μόλις την προηγούμενη εβδομάδα, έλαβε την έγκριση των Περιβαλλοντικών Όρων με σχετική υπουργική απόφαση.  

Και τα δύο έργα στηρίζονται στην αντλησιοταμίευση, τεχνολογία με αυξημένη εγχώρια προστιθέμενη αξία, γιατί πρόκειται για επενδύσεις που σημαίνουν ταυτόχρονα χιλιάδες θέσεις εργασίας, αύξηση δημοσίων εσόδων, φόρους, έσοδα για τα ασφαλιστικά ταμεία, επίλυση ενεργειακών προβλημάτων (ενεργειακή επάρκεια, εξισορρόπηση του ηλεκτρικού συστήματος).

Μάλιστα, όπως ανέφερε, σε πρόσφατη ομιλία του ο επικεφαλής του Ομίλου ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ Γιώργος Περιστέρης, «τα δύο έργα εντάσσονται στο συνολικότερο επενδυτικό χαρτοφυλάκιο του Ομίλου σε νέα έργα ΑΠΕ και αποθήκευση, τα οποία εφόσον ξεκινήσουν θα δημιουργήσουν περίπου 2.000 νέες θέσεις εργασίας».

Το έργο της Αμφιλοχίας

Ειδικότερα, το έργο της Αμφιλοχίας, είναι ενταγμένο από το 2012 στα Έργα Κοινού Ευρωπαϊκού Ενδιαφέροντος (PCI), οι μελέτες του έχουν χρηματοδοτηθεί από το πακέτο Γιούνκερ, και αφορά την κατασκευή δύο ανεξάρτητων άνω ταμιευτήρων. Του Πύργου (ωφέλιμος όγκος 2 εκατ. κ.μ.) και του Αγίου Γεωργίου (ωφέλιμος όγκος 5 εκατ. κ.μ.), ενώ η υφιστάμενη λίμνη Καστρακίου (ιδιοκτησίας ΔΕΗ) θα λειτουργήσει ως κάτω ταμιευτήρας.

Η συγκεκριμένη επένδυση αξιοποιεί, σύμφωνα με την κατασκευάστρια εταιρεία, στο έπακρο υπάρχουσες υποδομές και συστήματα παραγωγής ενέργειας.

Ο ηλεκτρομηχανολογικός εξοπλισμός θα εγκατασταθεί σε δύο ανεξάρτητους σταθμούς παραγωγής κοντά στη βορειοανατολική όχθη της λίμνης Καστρακίου. Η συνολική εγκατεστημένη ισχύς του συστήματος είναι περίπου 680 MW (παραγωγή) / 730 MW (άντληση) και η καθαρή ετήσια παραγόμενη ηλεκτρική ενέργεια είναι 816 GWh. O συνολικός προϋπολογισμός του έργου αναμένεται να ξεπεράσει το ποσό των 500 εκ. ευρώ.

Συγκεκριμένα, θα κατασκευαστούν δυο ανεξάρτητοι σταθμοί παραγωγής και άντλησης ενέργειας: για τον Άγιο Γεώργιο τεσσάρων αναστρέψιμων μονάδων (εγκατεστημένη ισχύς 460MW για λειτουργία γεννητριών και 496MW για λειτουργία αντλιών) και για τον Πύργο δύο αναστρέψιμων μονάδων (εγκατεστημένη ισχύς 220MW για λειτουργία γεννητριών και 234MW για λειτουργία αντλιών).

Το σύστημα θα αποταμιεύει το πλεόνασμα ενέργειας τις ώρες της μειωμένης ζήτησης, με άντληση νερού από τον κάτω προς τους άνω ταμιευτήρες (η υψομετρική διαφορά στην περίπτωση του Πύργου είναι 285 μέτρα, ενώ στην περίπτωση του Αγ. Γεωργίου είναι 238 μέτρα) και με παραγωγή, στις ώρες αιχμής της ζήτησης, με πτώση νερού από τους άνω στον κάτω ταμιευτήρα, μέσω των υδροστροβίλων. 

Το υβριδικό έργο στο Αμάρι

Το εν λόγω έργο αποτελεί μία μεγάλη πρότυπη πράσινη επένδυση.  Το συνολικό ύψος της αναμένεται να φτάσει τα 280 εκατ. ευρώ και κατά την περίοδο κατασκευής του έργου θα δημιουργηθούν περισσότερες από 1.000 θέσεις εργασίας.  Αξίζει να σημειωθεί ότι η εγχώρια προστιθέμενη αξία της επένδυσης υπερβαίνει το 60% κι αναμένεται να φτάσει τα 170 εκατ. ευρώ.

Η υλοποίηση του έργου θα αποτελέσει ένα αποφασιστικό βήμα για την αντιμετώπιση του ενεργειακού ελλείμματος της Κρήτης. Παράλληλα, θα επιφέρει μια σειρά από συνοδευτικά οφέλη στις τοπικές κοινωνίες και στην Κρήτη γενικότερα, καθώς θα αποδίδει στους επωφελούμενους δήμους Ρεθύμνου, Αμαρίου, Σητείας και στις κοινότητές τους, αλλά και στον Οργανισμό Ανάπτυξης Κρήτης (ΟΑΚ), συνολικά 4,6 εκατ. ευρώ ετησίως, κατά την εικοσιπεντάχρονη περίοδο της σύμβασης. 

O Υβριδικός Σταθμός Αμαρίου βασίζεται στην ενεργειακή αξιοποίηση του Φράγματος Ποταμών και συνδυάζει την παραγωγή αιολικής ενέργειας με την αποθήκευσή της μέσω αντλησιοταμίευσης. Αποτελεί συνδυασμό αιολικού πάρκου εγκαταστημένης ισχύος 89,1 ΜW, υδροηλεκτρικού έως 93 ΜW και συγκροτήματος αντλιών δυναμικότητας 140 ΜW.

Το έργο εξασφαλίζει πλήρη ευελιξία και ασφάλεια εφοδιασμού, τόσο στην παρούσα φάση όσο και μετά τη διασύνδεση της Κρήτης, παρέχοντας υψηλής ποιότητας επικουρικές υπηρεσίες και δυνατότητα μαζικής αποθήκευσης ανανεώσιμης ενέργειας. Το όφελός του, βάση αντίστοιχων μελετών, υπερβαίνει τα 300 εκατ. ευρώ, προστατεύοντας το νησί από κινδύνους μπλακάουτ. Επίσης, μπορεί πλήρως να υποκαταστήσει τις αεριοστροβιλικές μονάδες της Κρήτης, οι οποίες από 1/1/2020 μπαίνουν σε καθεστώς περιορισμένης λειτουργίας. 

 

 

 

4 Νοεμβρίου 2019

energypress