Μόνο 4 από τις 38 τεχνολογίες και τομείς ενέργειας, βρίσκονται σε πορεία επίτευξης των κλιματικών στόχων.

27 05 2018 | 16:20

Το 2017, μόνο τέσσερις από τις 38 ενεργειακές τεχνολογίες και τομείς ήταν σε πορεία επίτευξης των μακροπρόθεσμων στόχων για την κλιματική αλλαγή και την ατμοσφαιρική ρύπανση, σύμφωνα με μελέτη του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας που ανακοινώθηκε την Τετάρτη (23 Μαΐου).


Ο ΔΟΕ παρακολουθεί συστηματικά τις ενεργειακές τεχνολογίες, όπως την ηλιακή, την αιολική, την πυρηνική ενέργεια, τον άνθρακα και το φυσικό αέριο, καθώς και τομείς έντασης ενέργειας, όπως οι μεταφορές, οι χημικές βιομηχανίες και το αλουμίνιο, για την αξιολόγηση της προόδου προς την επίτευξη των διεθνών στόχων περιορισμού της αύξησης της παγκόσμιας θερμοκρασίας και τον περιορισμό της ρύπανσης.


Σύμφωνα με τη μελέτη του ΙΕΑ, τέσσερις από αυτές - τα φωτοβολταϊκά, ο φωτισμός, τα κέντρα δεδομένων και τα δίκτυα καθώς και τα ηλεκτρικά οχήματα - σημείωσαν "τεράστια πρόοδο" πέρυσι.


Τα φωτοβολταϊκά κατέγραψαν ρεκόρ εγκαταστάσεων, τα LED έγιναν η κυρίαρχη πηγή οικιακού φωτισμού σε όλο τον κόσμο και οι πωλήσεις ηλεκτρικών οχημάτων σημείωσαν άνοδο 54%.


Ωστόσο, ανέφερε ότι οι περισσότερες τεχνολογίες και τομείς δεν είναι σε καλό δρόμο για την επίτευξη των μακροπρόθεσμων στόχων.


«Υπάρχει άμεση ανάγκη για μεγαλύτερη δραστηριοποίηση από κυβερνήσεις, βιομηχανία και άλλους ενδιαφερόμενους φορείς για την προώθηση της εξέλιξης των ενεργειακών τεχνολογιών που μειώνουν τις εκπομπές των αερίων θερμοκηπίου», ανέφερε στην έκθεσή του ο Εκτελεστικός Διευθυντής της IEA Fatih Birol.


«Ο κόσμος δεν έχει πρόβλημα ενέργειας, αλλά πρόβλημα εκπομπών, και εδώ πρέπει να εστιάσουμε τις προσπάθειές μας», δήλωσε.


Ο ΔΟΕ ανέφερε ότι οι βελτιώσεις στην ενεργειακή απόδοση επιβραδύνθηκαν και ότι η πρόοδος σε τεχνολογίες όπως η δέσμευση και η αποθήκευση διοξειδίου του άνθρακα είχαν σταματήσει. Αυτό συνέβαλε πέρυσι στην αύξηση κατά 1,4% των παγκόσμιων εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα που σχετίζονται με την ενέργεια, ανέφερε. Επίσης η πρόοδος στην ανάπτυξη της χερσαίας αιολικής ενέργειας και της αποθήκευσης ενέργειας επιβραδύνθηκαν πέρυσι, πρόσθεσε.

 

23 Μαΐου 2018


της Nina Chestney. Επεξεργασία από τον Edmund Blair

ΠΗΓΗ REUTERS
The Thomson Reuters Trust Principles.