Επιτέλους η αρχή του τέλους για τα πλαστικά μίας χρήσης

29 05 2018 | 08:52

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή παρουσίασε την από καιρό αναμενόμενη πρότασή της για τα πλαστικά μιας χρήσης τη Δευτέρα 28 Μαΐου. Η πρώτη αυτή πρόταση στρατηγικής για τα πλαστικά μιας χρήσης έχει ως βασικό στόχο να καθαρίσει τις ακτές και τη θάλασσα.

Σχεδόν το 85% των απορριμμάτων των ωκεανών είναι πλαστικά και τα μισά από αυτά είναι πλαστικά μίας χρήσης. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο η νέα πρόταση της Επιτροπής αφορά πλαστικά καλαμάκια, μπατονέτες και πλαστικά μαχαιροπήρουνα.

Τα παραπάνω, καθώς και τα πλαστικά πιάτα, και τα μπαστουνάκια που χρησιμοποιούνται για την στήριξη μπαλονιών, είναι τα πιο προφανή προϊόντα για τα οποία, πιο βιώσιμες εναλλακτικές λύσεις είναι ήδη διαθέσιμες και γι αυτό και θα επιβληθούν περιορισμοί αγοράς.

Οι περιορισμοί περιλαμβάνουν απαιτήσεις επισήμανσης που θα ενημερώνουν καλύτερα τους καταναλωτές, αυστηρότερα κριτήρια σχεδιασμού και την διεύρυνση της ευθύνης των παραγωγών, αφού θα υποχρεούνται να καταβάλλουν ένα μέρος των δαπανών ανακύκλωσης.

Η πρόταση επίσης στοχεύει και στον αλιευτικό εξοπλισμό, καθώς τα δίχτυα αποτελούν το 27% των πλαστικών απορριμμάτων. Η Επιτροπή ελπίζει ότι η αυξημένη ευαισθητοποίηση στον τομέα της αλιείας θα βοηθήσει τους ίδιους τους αλιείς να αλλάζουν τον εξοπλισμό τους μόλις αυτός φτάνει στο τέλος του κύκλου ζωής του.

Η πρόταση, η οποία ενδέχεται να υποστεί τροποποιήσεις, δεν θα προλάβει να ψηφιστεί πριν το Brexit, με το Ηνωμένο Βασίλειο να καλείται να λάβει δικά του μέτρα, αντιμετώπισης της ρύπανσης από τα πλαστικά.

Σύμφωνα με έρευνα της ομάδας Corporate Europe Observatory, η βιομηχανία είχε μονοπωλήσει το χρόνο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στις διαβουλεύσεις πριν την κατάθεση της πρότασης, με το 76% των συναντήσεων το 2017 να είναι με άτομα που εκπροσωπούν εταιρικά συμφέροντα και μόλις το 17% με ΜΚΟ, και το 7% με άλλους οργανισμούς.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει ήδη συνάψει συμφωνίες με Οργανισμούς και Εταιρείες για την εφαρμογή της πρότασής της, όπως με τη βιομηχανία Plastics Europe η οποία δεσμεύεται να επιβεβαιώσει ότι οι ευρωπαίοι κατασκευαστές πλαστικών προϊόντων θα στοχεύσουν σε ποσοστό ανακύκλωσης 60% για τις πλαστικές συσκευασίες έως το 2030, με την Nestlé, η οποία ανακοίνωσε την απόφαση της όλες οι συσκευασίες της να είναι ανακυκλώσιμες ή επαναχρησιμοποιήσιμες έως το 2025, και με τον όμιλο Hilton να δεσμεύεται να εξαλείψει τα πλαστικά καλαμάκια από τις 650 κτιριακές του εγκαταστάσεις  μέχρι το τέλος του 2018.

Η πρόταση της Επιτροπής περιλαμβάνει επίσης κανόνες για τη διαχείριση των αποβλήτων, στους οποίους περιλαμβάνεται ο στόχος ανακύκλωσης αστικών αποβλήτων 60% έως το 2030 και 65% μέχρι το 2035.

Άλλες διατάξεις περιλαμβάνουν τον στόχο μείωσης των χώρων υγειονομικής ταφής στο  10% για τα οικιακά απορρίμματα και την υποχρέωση των κρατών μελών να διασφαλίζουν ότι όλα τα ανακυκλώσιμα ή ανακτήσιμα υλικά δεν καταλήγουν στην χωματερή.

Οι τελικοί κανόνες θα τεθούν σε ισχύ 20 ημέρες μετά τη δημοσίευσή τους στην επίσημη εφημερίδα της ΕΕ.

Την πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής επικρότησαν τόσο το Γραφείο Ευρωπαϊκής Πολιτικής του WWF, όσο και Το Ευρωπαϊκό Κόμμα των Πράσινων, με ανακοινώσεις τους.

Δευτέρα 28 Μάϊου

Του Sam Morgan

Πηγή: EURACTIV

Περισσότερα:

Circular economy     Energy & Environment   European Parliament     marine litter   Plastics strategy