REN21: σχεδόν το 80% της ενέργειας το παίρνουμε από ορυκτά καύσιμα. Θέρμανση Ψύξη και Μεταφορές οι αδύναμοι κρίκοι της καθαρής ενεργειακής μετάβασης.

Η έκθεση Renewables 2018 Global Status Report  για τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας του REN21 που δόθηκε χθες στη δημοσιότητα, φωτίζει μια αλήθεια που ίσως δεν θέλαμε να την βλέπουμε.

Η κοσμογονία στις εγκαταστάσεις φωτοβολταϊκών και αιολικών δεν είναι αρκετή για να κάνει τη διαφορά που χρειάζεται για να επιτευχθούν οι στόχοι της συμφωνίας του Παρισιού και μάλλον μας παρασύρει σε εφησυχασμό. .

Ο παρακάτω πίνακας δεν μιλάει, αλλά φωνάζει από μόνος του

Το 2016 το 79,5% της παγκόσμιας τελικής κατανάλωσης ενέργειας το κάλυπταν τα ορυκτά καύσιμα.

Και το 2017 αυτό το νούμερο δεν πρέπει να άλλαξε ουσιαστικά παρά την χρονιά ρεκόρ σε νέες εγκαταστάσεις Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας με 178GW. Κι αυτό επειδή αυξήθηκε η ζήτηση κατά σχεδόν 2%. Άλλωστε ενδεικτικό είναι ότι αυξήθηκαν το 2017 και οι εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα στην ατμόσφαιρα κατά 1,4%.

Και μην ξεχνάμε ότι παραμένουν 1 δισεκατομμύριο συνάνθρωποι μας χωρίς καθόλου πρόσβαση σε υπηρεσίες ενέργειας, σε ηλεκτρισμό δηλαδή καθώς και περίπου 2 δισεκατομμύρια συνάνθρωποι μας που δεν έχουν πρόσβαση σε καθαρές πηγές ενέργειας για μαγείρεμα.

Αυτό μεταφράζεται στο μέλλον σε αύξηση της ενεργειακής ζήτησης η οποία αλλοίμονο αν προέλθει από ορυκτά καύσιμα.

 

ren

 

Και για να γυρίσουμε στα δικά μας, τα ανανεώσιμα, τα χιλιοτραγουδημένα.

Ο άνεμος ο ήλιος η βιομάζα η γεωθερμία και η κυματική ενέργεια για παραγωγή ηλεκτρισμού καλύπτουν μόλις το 1,7% της παγκόσμιας τελικής κατανάλωσης ενέργειας.

Λιγότερο και από τα πυρηνικά!

Απελπισία.

Που πας ρε Καραμήτρο μου ‘ρχεται στο μυαλό αβίαστα

Σίγουρα δεν πετυχαίνονται έτσι οι κλιματικοί στόχοι.

Γι αυτό και το βασικό συμπέρασμα της έκθεσης REN21 είναι ότι δεν αρκεί η μετάβαση σε καθαρή ηλεκτρική ενέργεια που πάει καλά, όχι τέλεια αλλά καλά, γιατί οι τομείς θέρμανσης ψύξης και μεταφορών που καταναλώνουν το μεγαλύτερο μέρος της ενέργειας είναι αρκετά ακόμη πίσω, όπως υπογράμμισε και ο Πρόεδρος του REN21 καθηγητής Αρθούρος Ζερβός (κατωτέρω η δήλωση).

Η δε εκτελεστική γραμματέας του REN21 τονίζει ότι δεν μπορούμε να λειτουργούμε λες και έχουμε άπειρο χρόνο να πετύχουμε τους στόχους.

Κι εδώ θα θυμηθώ τον απελθόντα Πρόεδρο Ομπάμα, ο οποίος μου λείπει, όχι γιατί ήταν τέλειος, υπάρχουν πολλά ράμματα και για τη δική του γούνα, αλλά γιατί ο αντικαταστάτης σου είναι τόσο κακός, ιδιαίτερα στο θέμα της καθαρής ενεργειακής μετάβασης.

Είχε πει λοιπόν ο Ομπάμα για την κλιματική αλλαγή «There is such a thing as being too late», ότι δηλαδή μπορεί κα να μην προλάβουμε να αντιδράσουμε σωστά εγκαίρως.

Με τις υπάρχουσες εθνικές δεσμεύσεις τα λεγόμενα NDC’s για την επίτευξη των κλιματικών στόχων του Παρισιού, να οδηγούν σε άνοδο της μέσης παγκόσμιας θερμοκρασίας 3-4ο Κελσίου και με τη συμμετοχή των ορυκτών καυσίμων να παραμένει κυρίαρχη, δεν βλέπω πως μπορεί να σωθεί η παρτίδα.

Το μόνο που μένει είναι περισσότερη φιλοδοξία και περισσότερη δράση και κυρίως ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ.

Το Further Faster Together δώρο των Νησιών Φίτζι στο COP23 είναι μια πολύ καλή αρχή για να ελπίζουμε ότι κάτι μπορεί να καταφέρουμε στο τέλος, μαζί όμως με την αφρικάνικη παροιμία που λέει

"Αν θέλεις να πάς γρήγορα πήγαινε μόνος σου, αν όμως θέλεις να φτάσεις μακριά πήγαινε με παρέα"

Κι εμείς θέλουμε να φτάσουμε μακριά αλλά γρήγορα.

Ποιος είπε ότι η ζωή είναι εύκολη;

 

fft

 

 

 

ΔΗΛΩΣΗ Προέδρου REN21 καθηγητή Αρθούρου Ζερβού:

«Η φετινή έκθεση της παγκόσμιας κατάστασης των ΑΠΕ αποκαλύπτει δύο πραγματικότητες: μία στην οποία η επανάσταση στον τομέα της παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας οδηγεί σε ταχεία αλλαγή προς ένα μέλλον ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και μία άλλη στην οποία η συνολική μετάβαση δεν προχωράει με την απαιτούμενη ταχύτητα.

Ενώ η δυναμική στον τομέα της ενέργειας είναι θετική, δεν θα καταφέρει από μόνη της να πετύχει τις μειώσεις εκπομπών που απαιτεί η συμφωνία για το κλίμα του Παρισιού ή τις προσδοκίες του Στόχου 7 της Βιώσιμης Ανάπτυξης. Οι τομείς της θέρμανσης, της ψύξης και των μεταφορών, οι οποίοι μαζί αντιπροσωπεύουν περίπου το 80% της παγκόσμιας συνολικής τελικής ζήτησης ενέργειας, υστερούν.»

Και ο Άρθουρος Ζέρβος, Πρόεδρος της REN21, καταλήγει στο εισαγωγικό του σημείωμα:

«Για να γίνει η ενεργειακή μετάβαση, πρέπει να υπάρξει πολιτική ηγεσία από τις κυβερνήσεις - για παράδειγμα με τον τερματισμό των επιδοτήσεων στα ορυκτά καύσιμα και την πυρηνική ενέργεια, τις επενδύσεις στις απαραίτητες υποδομές και την καθιέρωση φιλόδοξων στόχων και πολιτικών για τη θέρμανση, την ψύξη και τις μεταφορές. Χωρίς μια τέτοια πολιτική ηγεσία, θα είναι δύσκολο για τον κόσμο να ανταποκριθεί στις δεσμεύσεις για το κλίμα ή τη βιώσιμη ανάπτυξη»,


ΔΗΛΩΣΗ Rana Adib, Εκτελεστικής Γραμματέως του REN21:

«Η εξίσωση της ‘ηλεκτρικής’ ενέργειας με την ‘ενέργεια’ οδηγεί σε εφησυχασμό. Μπορεί να τρέχουμε προς την κατεύθυνση ενός μέλλοντος 100% ανανεώσιμης ηλεκτρικής ενέργειας, αλλά αναφορικά με την θέρμανση, την ψύξη και τις μεταφορές, φερόμαστε λες και έχουμε όλο τον χρόνο στη διάθεση μας. Δυστυχώς, δεν τον έχουμε».

 

Γιάννης Τσιπουρίδης

5 Ιουνίου 2018

 

περισσότερα:

Renewable Power Posts Record Growth, But Wider, Faster Shift Needed to Hit Paris Goals