Το πρώτο υπεράκτιο αιολικό χωρίς επιδότηση θα κατασκευαστεί στην Ολλανδία μέχρι το 2022

Η Ολλανδική κυβέρνηση επικύρωσε την προσφορά της Vattenfall για την ανάπtυξη των δύο υπεράκτιων αιολικών Hollande Kust Zuid. Τα δύο αιολικά πάρκα ανοικτής θαλάσσης 350MW το καθένα, θα κατασκευαστούν έως το 2022 και θα αποτελέσουν τα πρώτα αιολικά πάρκα στο κόσμο που κατασκευάζονται χωρίς κρατική επιδότηση.

Το κόστος των υπεράκτιων αιολικών στην Ευρώπη έχει πέσει δραματικά τα τελευταία χρόνια καθώς οι κατασκευαστές ανεμογεννητριών έχουν φέρει στην αγορά μεγαλύτερες ανεμογεννήτριες. Το νέο τοπίο χωρίς επιδότηση σημαίνει πρακτικά ότι τα αιολικά θα πουλούν την παραγόμενη ενέργεια σε τιμές της αγοράς σε αντίθεση με αυτό που γινόταν στο παρελθόν με εγγυημένες τιμές πώλησης.

Το νέο καθεστώς για τα υπεράκτια αιολικά εγκαινιάστηκε πρώτη φορά πέρυσι στην Γερμανία. Τα projects που προωθήθηκαν προς υλοποίηση αναμένεται να ολοκληρωθούν το 2024-2025, επομένως μετά την ολοκλήρωση του αιολικού στην Ολλανδία.

Κατά όμοιο τρόπο με την γερμανική περίπτωση, η ολλανδική κυβέρνηση αποδέχτηκε προσφορές από ενδιαφερόμενους που υπέβαλαν προσφορές χωρίς επιδότηση. Οι προσφορές αυτές στη συνέχεια αξιολογήθηκαν. Η ολλανδική κυβέρνηση ανέλαβε το κόστος σύνδεσης των έργων στο δίκτυο.

Ο CEO της WindEurope, Giles Dickson είπε πως “Τα νέα αυτά δείχνουν ότι προσφορές χωρίς επιδότηση είναι πιθανές για κάποιους παίκτες της αγοράς τουλάχιστον εκεί που οι κυβερνήσεις αναλαμβάνουν ένα μέρος από το ρίσκο του έργου. Σε αυτή την περίπτωση η ολλανδική κυβέρνηση ανέλαβε την σύνδεση με το δίκτυο πράγμα εξαιρετικά σημαντικό. Επιπλέον η κυβέρνηση ελαχιστοποίησε σε ικανοποιητικό βαθμό το ρίσκο που σχετίζεται με τα αιολικά πάρκα δίνοντας μια καθαρή εικόνα σχετικά με τις μελλοντικές ποσότητες της αγοράς. Τέλος η ολλανδική κυβέρνηση δεσμεύθηκε να θέσει μια κατώτατη τιμή για τον άνθρακα σε εθνικό επίπεδο, γεγονός που θα βοηθήσει την περίπτωση των αιολικών."

Τέλος ο ίδιος πρόσθεσε ότι η αιολική ενέργεια δείχνει ξανά και ξανά πως μπορεί να αυξήσει την εγκατεστημένη ισχύ με μικρότερο κόστος. Η εξέλιξη αυτή στέλνει μήνυμα στις κυβερνήσεις πως θα πρέπει να επανεξετάσουν τους στόχους τους στα εθνικά ενεργειακά σχέδια τους, λαμβάνοντας υπόψη ότι τα αιολικά συστήματα αποτελούν σημαντική βοήθεια στην κατεύθυνση αυτή.

 

Πηγή: (WindEurope)

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ