Οι πόλεις θα βιώσουν δραματική αύξηση θερμοκρασίας και πλημμυρών έως το 2050.

27 06 2018 | 09:46

Τα επόμενα 30 χρόνια, οι πόλεις σε όλο τον κόσμο θα αντιμετωπίσουν δραματικά υψηλότερους κινδύνους από ακραίες θερμοκρασίες, παράκτιες πλημμύρες, διακοπές ρεύματος και έλλειψη τροφίμων και νερού, προειδοποιούν ερευνητές.


Σήμερα πάνω από 200 εκατομμύρια άνθρωποι σε 350 πόλεις αντιμετωπίζουν μέσες ημερήσιες μέγιστες θερμοκρασίες τουλάχιστον 35 βαθμών Κελσίουγια επί τρεις μήνες το χρόνο, σύμφωνα με μελέτη της C40 Cities, ενός δικτύου πόλεων που πιέζουν για δράση στο κλίμα.

Ωστόσο, μέχρι το 2050, περισσότεροι από 1,6 δισεκατομμύρια άνθρωποι σε 970 πόλεις θα αντιμετωπίσουν αυτές τις συνθήκες, τονίζουν οι ερευνητές.

Ο αριθμός των ανθρώπων που βρίσκονται σε κατάσταση φτώχειας και αντιμετωπίζουν σκληρές συνθήκες ζέστης - συνήθως χωρίς κλιματισμό - θα αυξηθεί κατά δέκα φορές, συμπληρώνουν.

«Αυτή η μελέτη είναι μια κλήση αφύπνισης», δήλωσε ο Kevin Austin, αναπληρωτής εκτελεστικός διευθυντής του C40 Cities, σε συνάντηση στο Κέιπ Τάουν αυτή την εβδομάδα σχετικά με την προσαρμογή στην αλλαγή του κλίματος.


«Ο αριθμός των ανθρώπων που θα επηρεαστούν από τη ζέστη θα είναι πολύ μεγαλύτερος από ότι σήμερα, αν συνεχίσουμε να αυξάνουμε τις εκπομπές των αερίων του θερμοκηπίου με αυτό το ρυθμό».


Με τους εμπειρογνώμονες στη συνάντηση να προβλέπουν ακραίες καιρικές συνθήκες, όπως έντονες βροχοπτώσεις και πλημμύρες, οι οποίες θα μπορούσαν να προκαλέσουν πολλών ειδών καταστροφές, από την εμφάνιση ασθενειών έως καταστροφές του οδικού δικτύου, ελλείψεις τροφίμων και κλείσιμο, ο Kevin Austin δήλωσε ότι οι πόλεις πρέπει να αναλάβουν άμεση δράση για να περιορίσουν τους κινδύνους, αλλά και να μειώσουν τις εκπομπές διοξείδιου του άνθρακα.


Στη Σεούλ, για παράδειγμα, έχει αφαιρεθεί μια υπερυψωμένη οδική αρτηρία από το κέντρο της πόλης, ανοίγοντας έτσι πρόσβαση σε ένα ποταμό και μειώνοντας τη θερμοκρασία κατά τουλάχιστον μισό βαθμό, πρόσθεσε.

Επίσης η πρωτεύουσα της Νότιας Κορέας έχει φυτέψει περισσότερα από 16 εκατομμύρια δέντρα και δημιούργησε σκιασμένα κέντρα δροσισμού.


«Θέλουμε να ενθαρρύνουμε τις πόλεις να υιοθετήσουν περισσότερες τέτοιες λύσεις και να τις εφαρμόσουν το συντομότερο δυνατό», δήλωσε ο Kevin Austin.


Η έρευνα, που διεξήχθη από το Urban Climate Change Research Network, με έδρα τη Νέα Υόρκη, εξέτασε δεδομένα από περισσότερες από 2.500 πόλεις και προέβλεψε τις πιθανές συνθήκες που θα δημιουργηθούν, εάν οι εκπομπές συνεχίσουν να αυξάνονται με τον τρέχοντα ρυθμό.


Διαπίστωσε ότι η συνεχής μάχη του Κέιπ Τάουν με την έλλειψη νερού λόγω ξηρασίας θα επεκταθεί σε πάνω από 650 εκατομμύρια κατοίκους σε 500 πόλεις - μεταξύ των οποίων το Σάο Πάολο και η Τεχεράνη - όπου ενδέχεται να μειωθεί η πρόσβασή σε πόσιμο νερό έως το 2050.

Πολλές πόλεις ήδη εφαρμόζουν μέτρα περιορισμού κατανάλωσης νερού, με το Λος Άντζελες να έχει όριο 200 λίτρα την ημέρα, η Μελβούρνη 155 λίτρα και το Κέιπ Τάουν μόλις στα 50 λίτρα.

Εκτιμάται ότι ένας μέσος Αμερικανός σήμερα χρησιμοποιεί τουλάχιστον 300 λίτρα νερού την ημέρα.


Η μελέτη C40 Cities επίσης διαπίστωσε ότι μέχρι τα μέσα του αιώνα πάνω από 800 εκατομμύρια άνθρωποι θα ζουν σε 570 παράκτιες πόλεις και θα κινδυνεύουν από πλημμύρες από ακραία καιρικά φαινόμενα και την άνοδο της στάθμης της θάλασσας.

Οι πλημμύρες αντιπροσωπεύουν ιδιαίτερο κίνδυνο για σταθμούς ηλεκτροπαραγωγής που βρίσκονται σε επιρρεπείς σε πλημμύρες περιοχές, θέτοντας σε κίνδυνο τα πάντα, από τις μεταφορές, τη θέρμανση μέχρι και τη λειτουργία των νοσοκομείων.

Τα συστήματα αποκεντρωμένης ενέργειας, συμπεριλαμβανομένης της απόκτησης καθαρής ενέργειας από μεγαλύτερο αριθμό μικρότερων μονάδων παραγωγής ενέργειας, θα μπορούσαν να συμβάλουν στη μείωση αυτών των κινδύνων, ανέφεραν οι ερευνητές.


Αλλά οι πλημμύρες μπορεί να έρχονται γρηγορότερα από το αναμενόμενο. Ο Patrick Child, Αναπληρωτής Γενικός Διευθυντής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την Έρευνα και την Καινοτομία, δήλωσε ότι η πρόβλεψη ενός 1 μέτρου αύξησης των επιπέδων της θάλασσας που ήταν η πρόβλεψη για το 2100 είναι πλέον πιθανή μέχρι το 2070.


Το περασμένο έτος σημειώθηκαν οι υψηλότερες τεκμηριωμένες οικονομικές ζημιές λόγω της κλιματικής αλλαγής σε παγκόσμιο επίπεδο.

20 Ιουνίου 2018

 

by Laurie Goering | @lauriegoering

με τη βοήθεια των Nicky Milne, Zoe Tabary και Belinda Goldsmith

 

Thomson Reuters Foundation

Thomson Reuters Foundation, the charitable arm of Thomson Reuters, that covers humanitarian news, climate change, resilience, women's rights, trafficking and property rights. Visit http://news.trust.org/climate )