Πιο φθηνές οι ΑΠΕ από τα ορυκτά καύσιμα.

02 07 2018 | 08:15

Για πρώτη φορά στην ιστορία, το κόστος παραγωγής από ανανεώσιμες είναι χαμηλότερο από αυτό των ορυκτών καυσίμων, σύμφωνα με την Kaiserwetter, εταιρεία-διαχειριστή περιουσιακών στοιχείων στη βιομηχανία ενέργειας με έδρα το Αμβούργο.

 

Bάσει μιας ανάλυσης που πραγματοποιήσε με στοιχεία από τo Bloomberg, The Frankfurt School, Renewable Cost Database της International Agency for Renewable Energy (IRENA) και UN Environment, το κόστος ενέργειας από ορυκτά καύσιμα το 2017 για τις αγορές ενέργειας των G20, κυμάνθηκε μεταξύ 49-174 δολαρίων ανά MWh.

 

Kατά την ίδια περίπου περίοδο, η παραγωγή ενέργειας από ανανεώσιμες, κυμάνθηκε μεταξύ 35-54 δολαρίων ανά MWh, με το μέσο κόστος για υδροηλεκτρικά έργα στα 50 δολάρια ανά MWh, για τα αιολικά στα 51 δολάρια ανά MWh, και για τα φωτοβολταϊκά στα 54 δολάρια ανά MW.

 

 Όπως ανέφεραν πηγές από την Kaiserwetter, η ενέργεια από ανανεώσιμες πηγές προσφέρει την καλύτερη εναλλακτική λύση έναντι του υψηλού κόστους της πυρηνικής, καθώς οι κυβερνήσεις προσπαθούν να μειώσουν τις εκπομπές άνθρακα. Στον αντίποδα, το Ηνωμένο Βασίλειο είναι μια από τις 14 χώρες παγκοσμίως που συνεχίζουν να κατασκευάζουν πυρηνικούς σταθμούς ηλεκτροπαραγωγής, όπως αυτός στο Hinkley Point ο οποίος θα κοστίσει 26 δισεκατομμύρια δολάρια να κατασκευαστεί και το κόστος παραγωής θα ανέρχεται στα 129 δολάρια ανά MWh.

 

Η συνολική παραγόμενη ενέργεια από ανανεώσιμες το 2017 αυξήθηκε κατά 18,8% σε σχέση με το 2016, σημειώνοντας το ρεκόρ των 98,9TWh από 83,2TWh.

ΟΙ τελευταίες δημοπρασίες του 2017 για ενέργεια από φωτοβολταικά και αιολικά σε διάφορες χώρες όπως το Ντουμπάι, το Μεξικό, η Χιλή, ο Καναδάς και άλλες, δείχνουν ότι το βασικό κόστος της ενέργειας μπορεί να μειωθεί στα 30 δολάρια ανά MWh το 2018.

 

Εδώ, αξίζει να σημειωθεί ότι η αιολική ενέργεια από χερσαίες εγκαταστάσεις έχει ήδη επιτύχει αυτό το κόστος σε χώρες όπως η Βραζιλία και ο Καναδάς, φτάνοντας τα 30 δολάρια ανά Mwh.

 

O Διευθύνων Σύμβουλος της Kaiserwetter, σε δηλώσεις του είπε: «Βρισκόμαστε ήδη στο σημείο που οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας είναι φθηνότερες από τις συμβατικές πηγές ενέργειας».

 

 

24 Απριλίου 2018

 

Του Gaurav Sharma

 

Πηγή: Forbes