Περιστέρης: Μεταρρυθμίσεις "χωρίς πανικό" για τον ΕΛΑΠΕ - Απαραίτητη μια μεταβατική περίοδος από τους διαγωνισμούς στην ελεύθερη αγορά.

Η παρέμβαση της κυβέρνησης για το ζήτημα του ειδικού λογαριασμού των ΑΠΕ θα πρέπει να συνοδεύεται από μεταρρυθμίσεις και να χαρακτηρίζεται από νηφαλιότητα, σύμφωνα με τον πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο της Τέρνα και πρόεδρο του ΕΣΗΑΠΕ, Γιώργο Περιστέρη.

Ο ίδιος, μιλώντας σήμερα στο συνέδριο του energypress, δήλωσε σχετικά ότι ο σύνδεσμος έχει υποβάλει τις προτάσεις του για τον ΕΛΑΠΕ στα πλαίσια της διαβούλευσης με το υπουργείο και θεωρεί ότι αποτελούν ένα συγκροτημένο σύστημα. "Ελπίζουμε ότι η παρέμβαση της κυβέρνησης θα είναι πιο πολύ μεταρρυθμιστική χωρίς πανικό και άλλες παρενέργειες", υπογράμμισε ο κ. Περιστέρης αναφορικά με το σημαντικό αυτό ζήτημα που απασχολεί την αγορά.

Η άποψη του συνδέσμου για το target model είναι ότι βαίνει προς τη σωστή κατεύθυνση και είναι αναπόφευκτο, αλλά αρχικά αποτελεί μια ατελή αγορά δεδομένου του ότι υπάρχουν μεγάλες διαφορές μεταξύ των μεριδίων παραγωγών και προμηθευτών και του ότι η φθηνότερη παραγωγή είναι η μεγάλη υδροηλεκτρική παραγωγή που έχει ένας παίκτης, άρα το target model δεν δίνει απάντηση σε αυτά τα ζητήματα προς το παρόν.

Σύμφωνα με τον κ. Περιστέρη, η ένταξη των ΑΠΕ στο target model είναι σωστή ενώ θα χρειαστεί μια σταδιακή μετάβαση από την αποκλειστική χρήση διαγωνισμών ώστε να υπάρξει μια μεταβατική περίοδος για τους επενδυτές.

Στο θέμα του ενεργειακού κόστους της βιομηχανίας, η θέση του κ. Περιστέρη είναι ότι οι ΑΠΕ ρίχνουν δραματικά το κόστος αυτό, καθώς χαμηλώνουν την ΟΤΣ από την οποία αγοράζει η βιομηχανία χωρίς αυτή να επιβαρύνεται από το ΕΤΜΕΑΡ. "Οι ΑΠΕ είναι φθηνές πλέον κυρίως με βάση τα αποτελέσματα της τεχνολογικής προόδου, στα φ/β έχει πέσει κατακόρυφα το κόστος, στα αιολικά έχει ανέβει πολύ η παραγωγικότητα. Συνεπώς, οι ΑΠΕ ρίχνουν πλέον την τιμή του ηλεκτρισμού. Η χονδρεμπορική τιμή στην Ελλάδα είναι ακριβή λόγω της έλλειψης διασυνδέσεων, της υψηλής φορολογίας και των στρεβλώσεων της αγοράς", ανέφερε.

Τέλος, ο κ. Περιστέρης θεωρεί ότι όλοι οι συμμετέχοντες της αγοράς, δηλαδή επενδυτές, ρυθμιστές και Πολιτεία πρέπει να δώσουν προτεραιότητα στην εγχώρια προστιθέμενη αξία, αλλά και στην εξομάλυνση των τοπικών αντιδράσεων για τις ΑΠΕ. "Το country risk τείνει πλέον να εξαφανιστεί για τις επενδύσεις και τώρα πρέπει και η κοινωνία να παίξει το ρόλο της. Να καταλάβουμε ότι δεν γίνεται να μην έχουμε ούτε λιγνίτη ούτε ΑΠΕ και να έχουμε φθηνό ρεύμα. Να γίνει συνείδηση των τοπικών αρχόντων ότι το πράγμα πάει προς τα εκεί", υπογράμμισε. Ένα ακόμη στοιχείο που θα βοηθήσει την ανάπτυξη των ΑΠΕ είναι και η επαρκής στελέχωση της ΡΑΕ.

 

 

 

12 Νοεμβρίου 2020

energypress