Στάσσης: Η ΔΕΗ γίνεται συμβατή με την πράσινη ατζέντα των επενδυτών και τραπεζών μέσω των πρωτοβουλιών στις ΑΠΕ, την απολιγνιτοποίηση και τον εξηλεκτρισμό.

25 01 2021 | 09:05

Τη στόχευσή του ώστε να γίνει ως το 2030 η ΔΕΗ μια σύγχρονη επιχείρηση ηλεκτρισμού και ηγέτης στη ΝΑ Ευρώπη ανέλυσε σήμερα ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος, Γιώργος Στάσσης, σε εκδήλωση του Bloomberg.

Όπως εξήγησε, ο δρόμος είναι δύσκολος, για αυτό και η επιχείρηση εστιάζει αρχικά στα επόμενα 4-5 χρόνια. Στα πλαίσια αυτά, η ΔΕΗ προχωρά με τη διαδικασία απόσυρσης όλων των λιγνιτικών μονάδων και ταυτόχρονα αναπτύσει τις ΑΠΕ με 1,5 γιγαβάτ σε βάθος διετίας και 6 γιγαβάτ απώτερο στόχο. Το σχέδιο στις ΑΠΕ, σύμφωνα με τον κ. Στάσση, είναι ένας συνδυασμός οργανικής ανάπτυξης και συνεργασιών. Από εκεί και πέρα, δεύτερος πυλώνας του ευρύτερου προγράμματος είναι η ψηφιοποίηση και ο τρίτος η πελατοκεντρική προσέγγιση με διευρυμένες υπηρεσίες. 

Η ΔΕΗ θέλει να πρωταγωνιστήσει στον εξηλεκτρισμό τομέων όπως οι μεταφορές μέσω του προγράμματος εγκατάστασης φορτιστών που έχει ξεκινήσει, τόνισε ο κ. Στάσσης. Ο ίδιος θεωρεί ότι ο εξηλεκτρισμός είναι ο καλύτερος δρόμος για την απανθρακοποίηση, κάτι που φαίνεται ήδη στις μεταφορές. Οι τεχνολογίες αυτές είναι ήδη διαθέσιμες και η υιοθέτησή τους εξαρτάται από τους καταναλωτές και από τα κατάλληλα προϊόντα. Οι ΑΠΕ και η αποθήκευση ηγούνται αυτή τη στιγμή στην ευρύτερη πράσινη προσπάθεια, άρα η δημιουργία ζήτησης είναι ο οδηγός για τον εξηλεκτρισμό. Κατ' επέκταση, εκτιμάται ότι χρειάζεται ένα κατάλληλο πλαίσιο για εφαρμογή των νέων λύσεων, το οποίο υπάρχει ήδη στην Ελλάδα, αν κρίνουμε από το target model και τον εκσυγχρονισμό του αδειοδοτικού πλαισίου στις ΑΠΕ που οδηγούν σε αυξημένες επενδύσεις. 

Από εκεί και πέρα, ο κ. Στάσσης υπογράμμισε ότι "θα πρέπει να μάθουμε από τους άλλους και η τεχνολογία είναι ώριμη πλέον στις ΑΠΕ και οικονομική. Με το target model έχουμε το κατάλληλο περιβάλλον για τα παραπάνω. Η ΔΕΗ γίνεται πλέον συμβατή με τη νέα ατζέντα απανθρακοποίησης που υιοθετούν οι μεγάλοι επενδυτές και τράπεζες ανά την Ευρώπη και διεθνώς".

Καταλήγοντας, σχολίασε ότι ο ρυθμός των απαιτούμενων αλλαγών είναι υψηλός και πρέπει να γίνουν πράξη τα παραπάνω γρήγορα. "Παρά την πρόκληση, ο στόχος είναι εφικτός και η ΔΕΗ σε καλή θέση για να τον πετύχει", ανέφερε. 

 

 

 

22 Ιανουαρίου 2021

energypress