ΕΛΛΑΚΤΩΡ: Τα οφέλη της μεγάλης αιολικής επένδυσης των 489 εκατ. ευρώ.

23 02 2021 | 09:30

Την περασμένη εβδομάδα ανακοινώθηκε η έγκριση της υπαγωγής στις στρατηγικές επενδύσεις, του μεγάλου αιολικού έργου που σχεδιάζουν να πραγματοποιήσουν από κοινού ο όμιλος ΕΛΛΑΚΤΩΡ και η EDPR Europe, επενδυτικός βραχίονας της EDP Renewables.

Πρόκειται για ένα συγκρότημα αιολικών σταθμών συνολικής ισχύος 470,4MW στην Κεντρική και Νότια Εύβοια στους Δήμους Διρφύων – Μεσσαπίων, Ερέτριας, Κύμης – Αλιβερίου και Καρύστου, της Περιφερειακής Ενότητας Ευβοίας, με συνολικό προϋπολογισμό €489 εκατ.

Ο συντελεστής ισχύος του έργου ανέρχεται στο 35% και η παραγόμενη ενέργεια αναμένεται να φτάσει τις 1435GWh/έτος. Το κόστος ανά μεγαβάτ για το έργο φτάνει το 1,04 εκατ. ευρώ ενώ η διάρκεια ανάπτυξης και κατασκευής υπολογίζεται στα 5 έτη. Με τη λειτουργία του έργου αναμένεται να αποφευχθεί η εκπομπή 1,2 εκατ. τόνων CO2.

Η επένδυση ισοδυναμεί περίπου με το 5% του συνόλου των προβλεπόμενων από το Εθνικό Σχέδιο για την Ενέργεια και το Κλίμα (ΕΣΕΚ) για ηλεκτροπαραγωγή και αναμένεται να έχει ευεργετικά αποτελέσματα για την τοπική οικονομία. Σε επίπεδο εγχώριας προστιθέμενης αξίας, σύμφωνα με το ΕΣΕΚ το προτεινόμενο επενδυτικό σχέδιο συνεπάγεται 635 εκατ. € εγχώρια προστιθέμενη αξία στην εικοσαετία λειτουργίας των έργων (περίπου 32 εκατ. €/έτος).

Πιο συγκεκριμένα η επένδυση αναμένεται να δημιουργήσει 182 νέες θέσεις εργασίας, πλήρους απασχόλησης και σε μακροπρόθεσμο ορίζοντα. Επίσης οι ΟΤΑ της περιοχής θα εισπράττουν το ειδικό τέλος 1,7% επί της Τιμής Αναφοράς για την εγχεόμενη ηλεκτρική ενέργεια του έργου στο Διασυνδεδεμένο Σύστημα κατά τη διάρκεια των 20 ετών λειτουργίας των έργων προς αξιοποίηση σε περιβαλλοντικές δράσεις, έργα τοπικής ανάπτυξης και κοινωνικής υποστήριξης.

Παράλληλα σημαντικά θα είναι και τα οφέλη που θα προκύψουν για το Δημόσιο ή για φορείς δημοσίου ενδιαφέροντος. Συγκεκριμένα το 0,3% επί της τιμής αναφοράς της εγχεόμενης ηλεκτρικής ενέργειας θα διατεθεί υπέρ του Ειδικού Ταμείου Εφαρμογής Ρυθμιστικών και Περιβαλλοντικών Σχεδίων για τα 20 έτη λειτουργίας των έργων. Επίσης το 1,8% της τιμής αναφοράς για την εγχεόμενη ηλεκτρική ενέργεια των έργων θα διατεθεί υπέρ του Ειδικού Λογαριασμού Αποθεματικού Ασφάλειας Εφοδιασμού (ΑΔΜΗΕ).

Σημαντικά επίσης θα είναι, τέλος, τα έσοδα από τον φόρο εισοδήματος (24%) επί των καθαρών κερδών κατά την περίοδο ωφέλιμης ζωής των έργων αλλά και οι εισφορές υπέρ ΕΦΚΑ από τη δημιουργία των 182 νέων θέσεων εργασίας πλήρους απασχόλησης. Μόνο η φορολογία και οι εισφορές υπέρ ΕΦΚΑ αναμένεται να ξεπεράσουν τα 106 εκατ. ευρώ.

(του Χάρη Φλουδόπουλου, capital.gr)

 

 

23 Φεβρουαρίου 2021

energypress