Συγκρατημένη αισιοδοξία στην κυβέρνηση για ενίσχυση του ΕΛΑΠΕ από το Ταμείο Ανάκαμψης – Σε εξέλιξη οι διαπραγματεύσεις με Κομισιόν.

Χωρίς να θεωρείται ότι η υπόθεση είναι εύκολη, το βέβαιον είναι ότι δεν έχουν απορριφθεί από τους κοινοτικούς αξιωματούχους τα επιχειρήματα της ελληνικής πλευράς, σχετικά με την αναγκαιότητα της εφάπαξ χρηματοδότησης του ΕΛΑΠΕ από το Ταμείο Ανάκαμψης.

Έτσι, με βάση τη στάση των κοινοτικών στελεχών που είναι επιφορτισμένα με την αξιολόγηση των εθνικών σχεδίων, κατά τις επαφές του ΥΠΕΝ για τις προτάσεις του που είναι σε επεξεργασία προς υποβολή, εκφράζεται συγκρατημένη αισιοδοξία πως τελικά θα κλειδώσει μια κάποια «ένεση» στον Ειδικό Λογαριασμό ΑΠΕ από το Ταμείο Ανάκαμψης.

Η επιχειρηματολογία της ελληνικής πλευράς βασίζεται στο γεγονός ότι η πανδημία είχε σημαντικές και άμεσες επιπτώσεις στον ΕΛΑΠΕ, προκαλώντας την καθίζηση των εσόδων του από τη χονδρεμπορική αγορά. Όπως είναι γνωστό, εξάλλου, τα περιοριστικά μέτρα για την αντιμετώπιση της υγειονομικής κρίσης προκάλεσαν μείωση της κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας. Επίσης, ειδικά στο πρώτο «κύμα» της πανδημίας στη χώρα μας, καταγράφηκε σημαντική «βουτιά» της χονδρεμπορικής τιμής, με την ΟΤΣ να διαμορφώνεται για παράδειγμα τον Απρίλιο του 2019 στα 28,51 ευρώ ανά Μεγαβατώρα.

Σε αυτό το πλαίσιο, η «ένεση» από το Ταμείο Ανάκαμψης προορίζεται να καλύψει ακριβώς αυτή την «τρύπα» στα έσοδα του Ειδικού Λογαριασμού. Μία λύση που φαίνεται πως την συζητούν τα στελέχη της Κομισιόν, με συνέπεια πηγές που έχουν καλή γνώση των διαπραγματεύσεων να σημειώνουν πως υπάρχουν σοβαρές ελπίδες να υλοποιηθεί τελικά.

Θα πρέπει να σημειωθεί ωστόσο ότι, ακόμη κι αν ανάψει το «πράσινο φως» για τη χρηματοδότηση του Ειδικού Λογαριασμού μέσω του RRF, θα πρέπει να υπάρξει συμφωνία και στη δεύτερη πτυχή του ελληνικού αιτήματος, δηλαδή στο ύψος της «τρύπας» που προκάλεσε η πανδημία και, κατά συνέπεια, θα καλυφθεί από το Ταμείο. Όπως είναι γνωστό, το αίτημα της ελληνικής πλευράς αφορά την ενίσχυση του ΕΛΑΠΕ με 200 εκατ. ευρώ.

Σε κάθε περίπτωση, όπως έδειξε και η μελέτη της Afry για τη βιωσιμότητα του Ειδικού Λογαριασμού, η έκβαση των διαπραγματεύσεων θα έχει σημαντική επίπτωση στην πορεία του ΕΛΑΠΕ τα επόμενα χρόνια. Άλλωστε σύμφωνα με τη μελέτη, που διενεργήθηκε για λογαριασμό της ΡΑΕ, μόνο με τα 200 εκατ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης ο Λογαριασμός θα παραμείνει πλεονασματικός την τρέχουσα 3ετία.

Αντίθετα, χωρίς την ενίσχυση από το Ταμείο Ανάκαμψης, η Afry υπολογίζει ότι θα «γυρίσει» σε αρνητικό πρόσημο το 2022 όσο και το 2023, με έλλειμμα 92 και 51 εκατομμύρια αντίστοιχα. Κι αυτό μάλιστα μόνο στο ιδανικό σενάριο όπου όλα τα μέτρα του ΥΠΕΝ έχουν την καλύτερη δυνατή απόδοση, όπως για παράδειγμα αν η χώρα μας συνεχίσει να λαμβάνει τον ίδιο αριθμό δικαιωμάτων ρύπων. 

 

 

 

10 Μαρτίου 2021

energypress