Τα «αιματοβαμμένα» bitcoin της Κίνας και η «καθαρή» ενέργεια.

07 04 2021 | 09:53

Ο διάσημος επενδυτής Κέβιν Ο’ Λίρι δήλωσε πως θα αγοράζει bitcoin που παράγονται μόνο σε χώρες που χρησιμοποιούν καθαρή ενέργεια – και όχι τα «αιματοβαμμένα» bitcoin της Κίνας.

«Βλέπω για τα επόμενα 1 ή 2 χρόνια, δύο είδη νομισμάτων», δήλωσε στο CNBC. «Τα αιματοβαμμένα νομίσματα της Κίνας, και τα νομίσματα καθαρής παραγωγής από χώρες που χρησιμοποιούν υδροηλεκτρική ενέργεια, και όχι άνθρακα».

Το mining των bitcoin είναι εξαιρετικά ενεργοβόρο, και περίπου το 65% των παγκόσμιων κρυπτονομισμάτων παρήχθη στην Κίνα έως τον Απρίλιο του 2020.

«Θα επιλέξω την πλευρά των καθαρών νομισμάτων», τόνισε ο Ο’ Λίρι.

Ωστόσο, δεν εξήγησε από που προμηθεύεται «καθαρά» νομίσματα, αν και είναι γνωστό πως κάποιες χώρες χρησιμοποιούν περισσότερη υδροηλεκτρική ενέργεια από άλλες, και υπάρχουν μονάδες που ισχυρίζονται πως παράγουν κρυπτονομίσματα με βιώσιμο τρόπο.

Ο Ο’ Λίρι είπε πως πιέζεται από ιδρύματα που τον ρωτούν αν αγοράζει «αιματοβαμμένα νομίσματα από την Κίνα», αφού δήλωσε πως σκοπεύει να επενδύσει σε bitcoin.

«Όλα αυτά τα ζητήματα… τώρα πια είναι στη προμετωπίδα του bitcoin», δήλωσε. «Τα ιδρύματα δεν πρόκειται να αγοράζουν νομίσματα που παράγονται στην Κίνα, με τη χρήση άνθρακα για την παραγωγή ηλεκτρισμού, ή από χώρες που τους έχουν επιβληθεί κυρώσεις».

«Δεν θέλουν να επιδοκιμάζουν την Κίνα εξαιτίας θεμάτων που αφορούν στα ανθρώπινα δικαιώματα», προσέθεσε.

Ο ίδιος δήλωσε πως προσωπικά εργάζεται έτσι ώστε να διασφαλίσει πως κάθε κρυπτονόμισμα που κατέχει είναι συμμορφούμενο με τους παραπάνω κανόνες.

«Δεν αγοράζω νομίσματα εκτός αν ξέρω που παρήχθησαν, πότε παρήχθησαν, την προέλευση τους», δήλωσε. «Όχι από την Κίνα. Όχι αιματοβαμμένα κρυπτονομίσματα για εμένα».

(insider.gr)

 

 

5 Απριλίου 2021

energypress