Η τεχνολογική πρόοδος μειώνει το κόστος των αιολικών - Τι αναφέρει νέα έρευνα.

20 04 2021 | 09:03

Οι τεχνολογικές και εμπορικές εξελίξεις αναμένεται να επιφέρουν περαιτέρω μείωση του κόστους αιολικής ενέργειας, σύμφωνα με τα αποτελέσματα νεότερης έρευνας.

Συγκεκριμένα, η μελέτη που εκπονήθηκε από το Εθνικό Εργαστήριο Lawrence Berkeley και αφορά σε ευρήματα από 140 ειδικούς του κλάδου, μιλάει για μείωση στα κόστη της τάξης του 17%-35% μέχρι το 2035 και 37%-49% μέχρι το 2050.

Η πτώση είναι αποτέλεσμα των μεγαλύτερων και πιο αποτελεσματικών τουρμπίνων, στα χαμηλότερα κόστη κεφαλαίου και λειτουργικά κόστη και άλλες εξελίξεις, σύμφωνα με όσα αναφέρει η έκθεση συμπερασματικά.

Μάλιστα το κόστος για τους τρεις τύπους αιολικής ενέργειας είναι στο μισό από όσο προέβλεπαν οι ειδικοί σε ανάλογη μελέτη του εργαστηρίου το 2015.

«Ο αιολικός κλάδος έχει γνωρίσει σημαντικές και ραγδαίες μειώσεις στο κόστος τα τελευταία χρόνια, τόσο στα χερσαία όσο και στα υπεράκτια, καθιστώντας τα πρότερα κόστη παρωχημένα. Ο ενεργειακός τομέας χρειάζεται μια νέα αξιολόγηση με βάση τις υφιστάμενες συνθήκες», αναφέρει, χαρακτηριστικά, ο Ryan Wiser, επικεφαλής επιστήμονας του εργαστηρίου.

 

 

19 Απριλίου 2021

energypress