Πως επιμερίζονται οι αιτήσεις για νέα έργα ΑΠΕ ανά στάδιο αδειοδότησης - Η γεωγραφική κατανομή στην ελληνική επικράτεια

Το έντονο επενδυτικό ενδιαφέρον στον τομέα των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας έρχονται να επιβεβαιώσουν τα απολογιστικά στοιχεία της ΡΑΕ για το 2020, όπου, μεταξύ άλλων, αναδεικνύεται πως συνεχίζεται θερμό το ενδιαφέρον για νέες αδειοδοτήσεις.

Αναλύοντας το πλήθος έργων ΑΠΕ που «συγκεντρώνεται» ανά στάδιο αδειοδότησης, μόλις το 22% έχει άδεια λειτουργίας, ενώ το μεγαλύτερο μέρος των έργων (56%) διαθέτει άδεια παραγωγής πριν το στάδιο της ΕΠΟ. Ακολουθούν τα έργα που βρίσκονται στο στάδιο της ΕΠΟ με 15% και μόλις το 7% των έργων ΑΠΕ έχει άδεια εγκατάστασης.

d

Στον παρακάτω πίνακα παρουσιάζεται η αδειοδοτική εξέλιξη των έργων ΑΠΕ με άδεια παραγωγής, όπου την μεγαλύτερη «συγκέντρωση» αυτών την έχουμε στο στάδιο «με άδεια παραγωγής πριν τον στάδιο της Α.Ε.Π.Ο.), φτάνοντας τα 1764 έργα και συνολικής ισχύος 26504,9 MW.

f

Ως προς την γεωγραφική κατανομή του επενδυτικού ενδιαφέροντος, αυτό εστιάζει κύρια σε Στερεά Ελλάδα, Δυτική Μακεδονία και Ανατολική Μακεδονία και Θράκη, μιας και βάσει της γεωγραφικής κατανομής ισχύος έργων με άδεια παραγωγής, σε αυτές τις περιοχές συναντώνται τα υψηλότερα νούμερα.

k

Η αυξημένη ανταπόκριση της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας στα εκκρεμή αιτήματα των διαφόρων παραγωγών συνέβαλε ώστε ο αριθμός των εκδοθεισών πράξεων σε σύγκριση με το 2019 να εμφανίζεται σημαντικά αυξημένος, σε σχέση με τις περσινές 642 διοικητικές πράξεις. Όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά, το γεγονός αυτό αποδίδεται κυρίως τόσο στην εντατικοποίηση παρακολούθησης των αδειοδοτημένων έργων όσο και στην ολοκλήρωση αιτημάτων μεταβίβασης/τροποποίησης αδειών παραγωγής.

g

 

 

 

21 Aπριλίου 2021

energypress