Νέες τεχνολογίες και επιχειρηματικά μοντέλα ενόψει για την εγχώρια αγορά ΑΠΕ.

Καινούρια δεδομένα δημιουργεί το Target Model στους τρόπους εμπορικής αξιοποίησης των μονάδων ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, την ίδια στιγμή που τεχνολογίες όπως η αποθήκευση ηλεκτρικής ενέργειας, αλλά και τα θαλάσσια αιολικά πάρκα δημιουργούν νέες ευκαιρίες, αλλά και προκλήσεις για την περαιτέρω «πράσινη στροφή» του εγχώριου ενεργειακού μίγματος. 

Αυτό είναι το συμπέρασμα από το πάνελ με θέμα τον μετασχηματισμό της αγοράς ενέργειας, στο 1ο Ενεργειακό Συνέδριο που διοργάνωσε διαδικτυακά το Χρηματιστήριο Αθηνών, με την ευκαιρία της «Εβδομάδας Εταιρειών Ενέργειας». Μάλιστα, πέρα από τους κλιματικούς στόχους που θέτει κάθε χώρα, σύμφωνα με τον οικονομικό διευθυντή της Mytilineos, Γιάννη Καλαφατά, η «πράσινη στροφή» αποτελεί απαίτηση των αγορών για τις επιχειρήσεις, με συνέπεια να αντιμετωπίσουν σημαντικά προσκόμματα τα αμέσως επόμενα χρόνια όσες εταιρείες δεν προσαρμόσουν ανάλογα το περιβαλλοντικό προφίλ τους. 

Παράμετρος η πιστοληπτική ικανότητα σε κάθε αγορά

Όπως επισήμανε, η Mytilineos είναι η πρώτη ελληνική εταιρεία που ανακοίνωσε συγκεκριμένους και δεσμευτικούς στόχους για το περιβαλλοντικό της αποτύπωμα, με μείωση 30% των εκπομπών έως το 2030 και ουδετεροποίηση έως το 2050, στο σύνολο των δραστηριοτήτων της εταιρείας. Η στροφή στη βιώσιμη ανάπτυξη είναι στο επίκεντρο της στρατηγικής της Mytilineos, όπως για παράδειγμα για την παραγωγή «πράσινου» αλουμινίου. 

Μέσω της METKA EGN, υπογράμμισε ο κ. Καλαφατάς, η Mytilineos έχει κατασκευάσει πάνω από 2,5 GW φωτοβολταϊκά σε όλο τον κόσμο, ενώ τα υπό ανάπτυξη έργα αγγίζουν τα 4 GW. Σε αυτό το πλαίσιο, με βάση την εμπειρία που έχει αποκτήσει, διαφαίνονται ορισμένες κοινές παράμετροι που καθορίζουν σε όλες τις χώρες τη διείσδυση των ΑΠΕ, ξεκινώντας από τη δυνατότητα σύνδεσης στο δίκτυο, και τους κλιματικούς στόχους που έχει θέσει κάθε κράτος. 

Το τρίτο σημαντικό στοιχείο είναι η πιστοληπτική ικανότητα σε κάθε αγορά, ώστε π.χ. να είναι χρηματοδοτήσιμες οι εταιρικές συμβάσεις αγοραπωλησίας ηλεκτρικής ενέργειας (ΡΡΑ). Στην Ασία και σε πολλές χώρες της Λατινικής Αμερικής (με εξαίρεση τη Χιλή) κυριαρχούν οι κρατικές συμβάσεις ΡΡΑ. Στην Αυστραλία και τις ΗΠΑ δεν υπάρχουν κρατικά ΡΡΑ, ενώ στην Ευρώπη βλέπουμε να υιοθετείται ένα υβριδικό ποσοστό. 

Προέγκριση των επενδυτών για θαλάσσια αιολικά 

Για ένα διαφορετικό «τοπίο» που θα διαμορφωθεί σύντομα στις ΑΠΕ, μίλησε η Επικεφαλής Ενεργειακής Αξιολόγησης και Ρυθμιστικών Θεμάτων ΑΠΕ της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή, Στέλλα Ζαχαρία, με την έλευση των εταιρικών PPA, καθώς και την απευθείας συμμετοχή στις χονδρεμπορικές αγορές. Όπως συμπλήρωσε, η Optimus, ο ΦοΣΕ ΑΠΕ της εταιρείας, εκπροσωπεί ήδη γύρω στο 1,1 GW «πράσινων» μονάδων, ενώ είναι έτοιμος για την εποχή όπου οι μονάδες ανανεώσιμων πηγών θα αναλάβουν πλήρεις ευθύνες εξισορρόπησης. 

Σύμφωνα πάντως με την κ. Ζαχαρία, οι στόχοι του ΕΣΕΚ δεν θα επιτευχθούν, αν δεν αξιοποιήσουμε το θαλάσσιο αιολικό δυναμικό. Υπογράμμισε πως η ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή έχει καταθέσει προτάσεις προς αυτή την κατεύθυνση, θεωρώντας ότι θα πρέπει να δοθεί κάποιου είδους προέγκριση στους επενδυτές, ώστε να ξεκινήσουν να μελετούν τις περιοχές που τους ενδιαφέρουν, για να διαπιστώσουν κατά πόσο είναι αξιοποιήσιμες. 

Επισήμανε πως η Ocean Winds, με την οποία έχει προχωρήσει σε σύμπραξη η ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή,  έχει εμπειρία ανάπτυξης ανάλογων έργων στο εξωτερικό. Όπως σημείωσε, με δεδομένο ότι η ανάπτυξη των θαλάσσιων αιολικών είναι αρκετά χρονοβόρα, για να υπάρχουν έργα σε λειτουργία το 2030, θα πρέπει να δρομολογηθούν άμεσα οι διαδικασίες που θα ανοίξουν τον δρόμο προετοιμασίας τέτοιων επενδύσεων. 

Σημαντική «είσοδος» ΑΠΕ στο Target Model το 2022

Η ελληνική αγορά βρίσκεται σε μεταβατικό στάδιο, σημείωσε από την πλευρά του ο Διευθύνων Σύμβουλος της ΔΕΗ Ανανεώσιμες, Κωνσταντίνος Μαύρος, προσθέτοντας πως θα ωριμάσουν σύντομα οι συνθήκες για τις νέες μορφές δραστηριοποίησης στην αγορά. Σημείωσε πως η ΔΕΗΑΝ ξεκινά μέσα στον Ιούλιο το πρώτο έργο για το οποίο θα υπογραφεί διμερές συμβόλαιο με τη μητρική εταιρεία, δηλαδή το ένα από τα δύο πάρκα της συστοιχίας φωτοβολταϊκών 50 MW στη Μεγαλόπολη. Αυτή την περίοδο καθορίζονται οι όροι της σύμβασης. 

Ο κ. Μαύρος υπογράμμισε πως το τραπεζικό σύστημα είναι αρκετά ώριμο για αυτό τον νέο τρόπο δραστηριοποίησης, με τη ΔΕΗΑΝ να βρίσκεται πολύ κοντά στο να εξασφαλίσει χρηματοδότηση. Τόνισε πως προγραμματίζονται σημαντικές επενδύσεις για την ψηφιοποίηση των δικτύων, την ώρα που προχωρά το εμπροσθοβαρές σχέδιο απολιγνιτοποίησης και επιταχύνεται η αποκεντρωμένη ηλεκτροπαραγωγή. Οι τρεις αυτοί πυλώνες, όπως εκτίμησε, θα καταστήσουν το 2022 ορόσημο για τη σημαντική «είσοδο» νέων μονάδων ΑΠΕ στο Target Model. 

Εφικτά προς ώρας τα ενδο-ομιλικά ΡΡΑ

Την περαιτέρω μείωση της τιμής της «πράσινης» ηλεκτροπαραγωγής εκτίμησε ο Διευθυντής Ανάπτυξης και Λειτουργίας της ΕΛΠΕ Ανανεώσιμες, Σωτήρης Καπέλλος, προβλέποντας πως στην περίπτωση των φωτοβολταϊκών ενδεχομένως να συρρικνωθεί και κάτω από 40 ευρώ ανά Μεγαβατώρα. Ο κ. Καπέλλος σημείωσε πάντως πως η σύναψη εταιρικών συμβάσεων PPA θα γινόταν σε πολύ χαμηλές τιμές στη χώρα μας στη δεδομένη συγκυρία, σε τιμή 30 ευρώ ανά Μεγαβατώρα ή και χαμηλότερα. Με τόσο χαμηλή τιμή, όπως τόνισε, δεν θα μπορούσαν να είναι βιώσιμα τα έργα. 

Σημείωσε πως είναι διαφορετικά τα δεδομένα για τις εταιρείες με καθετοποιημένη παραγωγή, και οι οποίες θα προχωρήσουν στη σύναψη ενδο-ομιλικών ΡΡΑ. Για όλες τις άλλες περιπτώσεις, όπως συμπλήρωσε, δύσκολα θα διασφαλίζονταν οι οικονομικές προϋποθέσεις για την υλοποίηση «πράσινων» επενδύσεων. 

Σύμφωνα με τον κ. Καπέλλο, τα ΕΛΠΕ έχουν στόχο να αναπτύξουν 300-600 MW ΑΠΕ, είτε με οργανική ανάπτυξη είτε μέσω εξαγορών. Σημαντικό βήμα σε αυτό τον στόχο αποτελεί το φωτοβολταϊκό 204 MW που κατασκευάζεται στην Κοζάνη, μία επένδυση 130 εκατομμυρίων ευρώ. Όπως σημείωσε, παράλληλα τα ΕΛΠΕ διερευνούν την προοπτική δραστηριοποίησης στα θαλάσσια αιολικά πάρκα. 

Όσον αφορά την περαιτέρω ανάπτυξη του κλάδου, υπογράμμισε πως σημαντικό ανάχωμα  αποτελεί το γεγονός ότι οι τοπικές κοινωνίες συχνά δεν αντιλαμβάνονται τα αντισταθμιστικά οφέλη από την εγκατάσταση μονάδων. Άλλα προβλήματα, σύμφωνα με τον κ. Καπέλλο, είναι το συχνά ασαφές ιδιοκτησιακό καθεστώς, η σύνδεση στο δίκτυο, καθώς και η έλλειψη θεσμικού πλαισίου για την αποθήκευση. 

(insider.gr)

 

 

 

22 Απριλίου 2021

energypress