Επιπλέον 1 Γιγαβάτ θα διατεθεί για μικρά φωτοβολταϊκά έως 1 ΜW και για έργα σε Πελοπόννησο, Κρήτη, Εύβοια.

26 04 2021 | 08:44

Πέραν των 2,1 Γιγαβάτ που σχεδιάζει η χώρα μας, σύμφωνα με το σχήμα που έχει κοινοποιηθεί στην Κομισιόν, να «βγάλει» σε κοινούς διαγωνισμούς αιολικών και φωτοβολταϊκών μέσα στην επόμενη τριετία, προγραμματίζει να διαθέσει και 1 ακόμα Γιγαβάτ για έργα ΑΠΕ σε περιοχές που είναι σήμερα κορεσμένες και για τους διαγωνισμούς των μικρών φωτοβολταϊκών έργων, εκείνων δηλαδή με ισχύ έως 1 Μεγαβάτ.

Σύμφωνα με την γενική γραμματέα του ΥΠΕΝ Αλεξάνδρα Σδούκου, το επιπλέον 1 Γιγαβάτ που έχει περιληφθεί στο σχέδιο που έχει σταλεί προς έγκριση στη Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού της Κομισιόν (DG COMP), θα διατεθεί για «ειδικές περιπτώσεις διαγωνισμών, όπως είναι διαγωνισμοί για συγκεκριμένες περιοχές, εκεί που αίρεται ο κορεσμός των δκτύων, όπως η Κρήτη, η Εύβοια και η Πελοπόννησος, καθώς και για τους ειδικούς διαγωνισμούς για φωτοβολταϊκά με ισχύ από 0 εως 1 Μεγαβάτ».

Για τα μικρά φωτοβολταϊκά το ΥΠΕΝ αναγνωρίζει ότι δεν μπορούν να συμμετάσχουν σε κοινούς διαγωνισμούς με τα μεγάλα έργα, καθώς δεν μπορούν να είναι ανταγωνιστικά στη μειοδοσία των τιμών.

Με αυτή τη λογική θα καθιερωθούν αυτόνομοι διαγωνισμοί, για έργα έως 1 Μεγαβάτ, για τα οποία μάλιστα, οι ανταγωνιστικές διαδικασίες θα είναι απλούστερες από εκείνες που ισχύουν για τους κοινούς διαγωνισμούς.

Για το ποιά θα είναι η συνολική ισχύς την οποία θα μπορούν να διεκδικήσουν τα μικρά φωτοβολταϊκά μέσω διαγωνισμών δεν έχουν ληφθεί αποφάσεις, ωστόσο είναι πλέον σαφές ότι δεν θα είναι αμελητέα, από τη στιγμή που έχει υπολογιστεί 1 Γιγαβάτ που θα «μοιραστεί» στην κατηγορία αυτή και σε εκείνη των κορεσμένων περιοχών.

Ο υπουργός ΠΕΝ Κώστας Σκρέκας εμφανίζεται περισσότερο «ανοιχτός» από τον προκάτοχό του στο να έχουν ικανό μερίδιο συμμετοχής στο ενεργειακό ισοζύγιο των ΑΠΕ οι μικροί και μεσαίοι παραγωγοί. Στο πλαίσιο αυτό, σύμφωνα με μια γραμμή πληροφόρησης, δεν αποκλείεται ακόμα και να «ξανανοίξει» υπό αυστηρούς όρους και προϋποθέσεις, η δυνατότητα σε νέους ιδιώτες επενδυτές να κάνουν και αυτοί φωτοβολταϊκά έργα έως 500 Κιλοβάτ με διοικητικά οριζόμενη Τιμή Αναφοράς και όχι με υποχρεωτική συμμετοχή σε διαγωνισμό.

Σε ότι αφορά την ισχύ που θα «βγεί» σε διαγωνισμούς για τις περιοχές στις οποίες αίρεται ο κορεσμός, όπως η Κρήτη, η Πελοπόννησος και η Εύβοια, αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει κάποια απόφαση, υπάρχει όμως η προσδοκία των επενδυτών, λόγω της «πίτας» του 1 Γιγαβάτ που εκτιμάται ότι δίνει σημαντικά περιθώρια.

Κοινοί διαγωνισμοί και πιλοτικός με αποθήκευση

Σχετικά με τα 2,1 Γιγαβάτ που έχουν υπολογιστεί για τους κοινούς διαγωνισμούς μεγάλων αιολικών και φωτοβολταϊκών έργων, όπως ανέφερε η κ. Σδούκου μιλώντας την Παρασκευή σε εκδήλωση του Αθηναϊκού Πρακτορείου, έχει τεθεί ο όρος κάθε τεχνολογία να παίρνει τουλάχιστον το 30% της ισχύος που κάθε φορά θα δημοπρατείται.

Στο θέμα αυτό υπάρχει ο φόβος της αιολικής «κοινότητας» ότι τα φωτοβολταϊκά θα καταβάζουν υπερβολικά τις τιμές που θα προσφέρουν, με αποτέλεσμα ο κάθε επόμενος κοινός διαγωνισμός, εάν δεν υπάρξει κάποια δικλείδα, να ξεκινάει από τόσο χαμηλές τιμές εκκίνησης που δεν θα αφήνει κανένα περιθώριο να συμμετάσχουν αιολικά έργα. Οπότε η μίνιμουμ ποσόστωση του 30% θα χάνει το νόημά της.

Πληροφορίες του energypress αναφέρουν ότι στο σχήμα που έχει σταλεί στην Κομισιόν δεν αποσαφηνίζεται ο τρόπος υπολογισμού των τιμών εκκίνησης κάθε διαγωνισμού, υπάρχει όμως η πρόβλεψη ότι, εάν σε ένα διαγωνισμό δεν μπορέσει να διατεθεί καθόλου ισχύς σε μια τεχνολογία, τότε να μπορεί η χώρα μας να προχωρήσει σε χωριστούς ανά τεχνολογία διαγωνισμούς.

Πρέπει να σημειωθεί, επίσης, ότι στο υπό έγκριση σχήμα, προβλέπεται και ένας πιλοτικόςμ δαγωνισμός για σταθμους ΑΠΕ μσε συνδυασμό με σταθμούς αποθήκευσης.

Έργα πάνω από 250 Μεγαβάτ

Σύμφωνα με όσα ανέφερε η κ. Σδούκου, το ΥΠΕΝ έχει ζητήσει από την Κομισιόν μια ξεκάθαρη θέση σχετικά με τη χορήγηση λειτουργικής ενίσχυσης για έργα πάνω από 250 Μεγαβάτ, μέσω «ατομικής κοινοποίησης».

Η Κομισιόν μας έχει κάνει σαφές, είπε η Γενική Γραμματέας, ότι «δεν μπορεί να κάνει δεκτές και να εγκρίνει μεμονωμένες ενισχύσεις με καθεστώς ατομικής κοινοποίησης για σταθμούς ΑΠΕ που ενισχύονται μέσω ανταγωνιστικών διαδικασιών, δηλαδή αιολικών και φωτοβολταϊκών». Σε κανένα κράτος-μέλος δεν έχει δοθεί μεμονωμένη ενίσχυση για ένα φωτοβολταϊκό πάνω από 250 Μεγαβάτ, ανέφερε με νόημα η κ. Σδούκου.

Η κοινοποίηση πάει καλά

Σε σχέση με το που βρίσκεται η συνεννόηση με την Κομισιόν για την πορεία έγκρισης του σχήματος των διαγωνιστικών διαγωνισμών, πληροφορίες του energypress αναφέρουν ότι τις ημέρες αυτές θα σταλεί στην DG Comp η απάντηση στα ερωτήματα που έχουν τεθεί, τα οποία, κατά κύριο λόγο, δεν αφορούν δομικά στοιχεία της ελληνικής πρότασης.

«Η κοινοποίηση πάει καλά» ανέφερε πάντως η Γενική Γραμματέας, διατυπώνοντας την εκτίμηση ότι σύντομα «θα έχουμε καλά νέα ώστε να βάλουμε εμπρός τον επόμενο, πρώτο, κοινό διαγωνισμό».

Ας σημειωθεί, τέλος, ότι για τις 24 Μαϊου έχει προγραμματιστεί ο τελευταίος διαγωνισμός του υφιστάμενου σχήματος, που θα είναι κοινός για αιολικά και φωτοβολταϊκά συνολικής ισχύος 350 Μεγαβάτ. Έχουν κατατεθεί αιτήματα «καθόδου» για 128 έργα, συνολικής ισχύος 1.092 MW, υπερκαλύπτοντας το ελάχιστο επίπεδο ανταγωνισμού 100% που είχε τεθεί στην Προκήρυξη.

 

 

26 Aπριλίου 2021

energypress