Εντυπωσιακά έργα ανανεώσιμων πηγών ενέργειας τροφοδοτούν τα μεταλλορυχεία της Χιλής (φωτογραφίες).

08 08 2018 | 12:43

Η αύξηση της ηλιακής, γεωθερμικής και αιολικής ενέργειας βοηθά να απογαλακτιστεί η εξορυκτική βιομηχανία της Χιλής από εισαγόμενα ορυκτά καύσιμα.


Τα ορυκτά είναι τόσο άφθονα στη βόρεια έρημο της Atacama της Χιλής, ώστε, όπως λέει και η ντόπια λαϊκή παροιμία των μεταλλωρύχων «μπορείς να βρεις χαλκό, κλωτσώντας το βουνό»

Ένας αιώνας μετά την έναρξη εκμετάλλευσης των ορυχείων (χαλκού, χρυσού, λιθίου ή σιδηρομεταλλεύματος) τα πράγματα δεν είναι πια το ίδιο εύκολα.

Η συγκέντρωση ορυκτών στο χώμα μειώνεται καθώς σκάβουν βαθύτερα, πράγμα που σημαίνει ότι οι εταιρείες πρέπει να επεξεργάζονται πολύ περισσότερο υλικό εκσκαφής για να εξαγάγουν την ίδια ποσότητα μετάλλου, μια σύνθετη και εξαιρετικά ρυπογόνα διαδικασία. Για να τροφοδοτήσουν αυτή την προσπάθεια, χρειάζονται τεράστια ποσά ενέργειας.
 

Η Χιλή έχει ελάχιστα δικά της ορυκτά καύσιμα, γεγονός που την αναγκάζει να εξαρτάται από εισαγωγές που κάνουν την ηλεκτρική ενέργεια εξαιρετικά δαπανηρή.

Σε 24 από τα τελευταία 30 χρόνια, οι τιμές ενέργειας της χώρας ήταν υψηλότερες από τον παγκόσμιο μέσο όρο, με υψηλότερη τιμή το 2011, όπου η τιμή ανά κιλοβατώρα έφθασε τα 150,90 δολάρια, σχεδόν διπλάσια από τον παγκόσμιο μέσο όρο.


Το 2013, η Χιλή ψήφισε νόμο σύμφωνα με τον οποίο το 20% της ενέργειας πρέπει να προέρχεται από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας έως το 2025, με αποτέλεσμα αύξηση των έργων ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στη χώρα.

 

Ενώ η δημοτικότητα της αιολικής και ηλιακής ενέργειας έχει αυξηθεί σε παγκόσμιο επίπεδο καθώς το κόστος τους έχει μειωθεί, στη Χιλή ειδικότερα και η γεωγραφία είναι με το μέρος τους.

Η Atacama είναι η ξηρότερη έρημος του κόσμου και δέχεται περισσότερη ηλιακή ακτινοβολία από σχεδόν οποιοδήποτε άλλο σημείο στη Γη, ενώ ισχυροί άνεμοι που πνέουν από τον Ειρηνικό και τα βουνά των Άνδεων την καθιστούν ιδανική και για την αιολική ενέργεια.


Το μεγαλύτερο μέρος της ανανεώσιμης παραγωγής ενέργειας χρησιμοποιείται από την εξορυκτική βιομηχανία.

Τα ορυχεία αντιπροσωπεύουν περίπου το ένα τρίτο της συνολικής κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας της Χιλής και ο συνδυασμός κόστους ηλεκτρισμού και καυσίμων ανεβάσαν στο 11% το συνολικό κόστος εξόρυξης για τα 21 μεγαλύτερα ορυχεία της χώρας το 2017.

Με τις τιμές της ηλιακής ηλεκτρικής ενέργειας να μειώνονται περισσότερο από 60% από το 2014 μέχρι και το πρώτο μισό του τρέχοντος έτους, πολλές επιχειρήσεις εξόρυξης βλέπουν την επένδυση σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας ως τρόπο μείωσης των λογαριασμών ενέργειας.

 

Ορισμένοι, συμπεριλαμβανομένου και του κρατικού παραγωγού χαλκού Codelco, έχουν επενδύσει σε δικά τους ηλιακά και αιολικά έργα.

Οι περισσότεροι παραγωγοί έχουν υπογράψει συμβάσεις αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας με εταιρείες ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, των οποίων τα πάρκα παραγωγής καθαρής ενέργειας είναι μερικές φορές έως εκατοντάδες χιλιόμετρα μακριά.


Μέχρι το Νοέμβριο του περασμένου έτους, η Χιλή είχε χωριστά δίκτυα μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας για τη βόρεια περιοχή της χώρας και για τις πολυπληθέστερες κεντρικές περιοχές της, αφήνοντας ουσιαστικά το μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού της χώρας χωρίς πρόσβαση στους πλούσιους ανανεώσιμους ενεργειακούς πόρους, που απολαμβάνουν οι μεταλλευτικές εταιρείες.

Ένα τεράστιο κυβερνητικό πρόγραμμα διασύνδεσης των δύο δικτύων, που άρχισε το 2015, παρέχει σταδιακά πρόσβαση στην αιολική και ηλιακή ενέργεια της περιοχής Atacama, και  στην υπόλοιπη χώρα, καθώς ολοκληρώνονται οι γραμμές μεταφοράς.

 

Στο τέλος του 2017, η Χιλή παρήγαγε 14% της ηλεκτρικής της ενέργειας από ηλιακές και αιολικές μονάδες και φέτος έθεσε ένα νέο στόχο να φτάσει 70% από ανανεώσιμες πηγές μέχρι το 2050.

 

Οι τεράστιες ηλιακές συστοιχίες και διάσπαρτες ανεμογεννήτριες ενταγμένες στο τοπίο της ερήμου είναι εντυπωσιακές, αλλά με την κλιματική αλλαγή να πλησιάζει, είναι επίσης μια επένδυση στο μέλλον του έθνους.

 

7 Αυγούστου 2018

 

Των Laura Millan Lombrana and Jamey Stillings

ΠΗΓΗ Bloomberg Businessweek

 

 

5

 

 

 

6

 

 

 

7

 

 

 

8

 

 

 

9

 

 

 

10

 

 

 

11

 

 

 

12

 

 

 

 

14

 

 

 

 

1

 

 

 

2

 

 

 

3

 

 

 

4