Φον ντερ Λάιεν: Το Ταμείο Ανάκαμψης αποτελεί την "ευκαιρία του αιώνα" για την ΕΕ

28 04 2021 | 09:17

Το σχέδιο των 750 δισ. ευρώ της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την ανοικοδόμηση της οικονομίας του μπλοκ από το πλήγμα της πανδημίας του κορονοϊού, κάνοντάς την ταυτόχρονα πιο "πράσινη” και περισσότερο ψηφιακή, αποτελεί την ευκαιρία του αιώνα για την Ένωση, δήλωσε η επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, την Τρίτη.

Σε ένα τηλεοπτικό μήνυμά που μεταδόθηκε λίγο πριν η Γαλλία και η Γερμανία παρουσιάσουν από κοινού τα εθνικά τους σχέδια σχετικά με το πώς θα ξοδέψουν το μερίδιό τους από το Ταμείο Ανάκαμψης της ΕΕ, η Φον ντερ Λάιεν τόνισε ότι το εκτελεστικό όργανο του μπλοκ θα διασφαλίσει πως τα πολυετή προγράμματα ανταποκρίνονται στις προσδοκίες.

"Θέλουμε να οικοδομήσουμε μια πράσινη Ευρώπη, η οποία προστατεύει το κλίμα και το περιβάλλον μας και δημιουργεί βιώσιμες θέσεις εργασίας”, τόνισε η επικεφαλής της Κομισιόν, προσθέτοντας: "Θέλουμε να επενδύσουμε σε μια ψηφιακή Ευρώπη, καινοτόμα και ανταγωνιστική στις παγκόσμιες αγορές. Και θέλουμε μια ανθεκτική Ευρώπη, καλύτερα προετοιμασμένη για να αντιμετωπίσει μελλοντικές κρίσεις”.

"Έχουμε 750 δισ. ευρώ για να χτίσουμε τη μελλοντική μας Ένωση. Αυτή είναι η ευκαιρία του αιώνα για την Ευρώπη. Μια πραγματικά ιστορική στιγμή”, ανέφερε η Φον ντερ Λάιεν.

Η Ιταλία παρουσίασε το δικό της σχέδιο ανάκαμψης πολλών δισεκατομμυρίων ευρώ για την αναμόρφωση της οικονομίας της με επενδύσεις και μεταρρυθμίσεις τη Δευτέρα, με τον πρωθυπουργό Μάριο Ντράγκι να λέει στους βουλευτές ότι κρατούν το κλειδί για τη μελλοντική ευημερία της χώρας μετά το πλήγμα της πανδημίας του κορονοϊού.

Η Γαλλία και η Γερμανία, οι οποίες τον Μάιο του 2020 είχαν την ιδέα ενός ειδικού ταμείου της ΕΕ για την ανάκαμψη του μπλοκ από την πανδημία, θα παρουσιάσουν από κοινού τα σχέδιά τους αργότερα σήμερα, Τρίτη.

Η προθεσμία για τις 27 κυβερνήσεις της ΕΕ να υποβάλλουν η κάθε μία το δικό της σχέδιο για το πώς θα δαπανήσει τα δισεκατομμύρια που θα λάβει από το κοινό δάνειο της ΕΕ έως το 2026 λήγει στις 30 Απριλίου, αλλά πιθανότατα μόνο οι μισές χώρες θα στείλουν στις Βρυξέλλες τα σχέδιά τους τον Μάιο.

Το σχέδιο της ΕΕ απαιτεί από τις κυβερνήσεις να δαπανήσουν το 37% των χρημάτων που θα λάβουν από το Ταμείο Ανάκαμψης σε επενδύσεις για τη μείωση των εκπομπών CO2 και το 20% για την ψηφιοποίησή τους, για παράδειγμα μέσω της βελτίωσης της γνώσης των υπολογιστών ή της δημιουργίας δικτύων Internet υψηλής ταχύτητας.

Η Κομισιόν έχει δύο μήνες από τη στιγμή που λαμβάνει ένα εθνικό σχέδιο για να ελέγξει εάν πληροί τα απαιτούμενα κριτήρια. Οι υπουργοί Οικονομικών της ΕΕ έχουν στη συνέχεια έναν ακόμη μήνα για να κάνουν τη δική τους αξιολόγηση, προτού η υποβληθείσα χώρα λάβει τα πρώτα της χρήματα.

Κάθε χώρα της ΕΕ μπορεί να λάβει προκαταβολή 13% του μεριδίου της από το Ταμείο, μόλις εγκριθεί το πρόγραμμα. Για ολόκληρη την ΕΕ, αυτό σημαίνει περίπου 45 δισ. ευρώ φέτος, με τις εκταμιεύσεις να ξεκινούν πιθανότατα ήδη από τον Ιούλιο.

Τα υπόλοιπα θα καταβληθούν σε δόσεις, όταν τα έργα και οι μεταρρυθμίσεις που περιγράφονται στο σχέδιο κάθε χώρας θα εκπληρώνει συμφωνημένα ορόσημα και στόχους και επαληθεύεται η ολοκλήρωσή τους.

Ωστόσο, για να εκταμιευθούν χρήματα, τα 27 εθνικά κοινοβούλια της ΕΕ πρέπει πρώτα να επικυρώσουν έναν νόμο που αυξάνει τις εθνικές εγγυήσεις στον προϋπολογισμό της ΕΕ που είναι ο τελικός εγγυητής του κοινού δανεισμού της ΕΕ. Μέχρι στιγμής, τον νόμο έχουν επικυρώσει 18 εθνικά κοινοβούλια.

 

 

27 Απριλίου 2021

energypress