Αθ. Δαγούμας (ΡΑΕ): Αξιολόγηση όλων των αιτήσεων Βεβαίωσης Παραγωγού έως τον Ιούνιο – Εκτίμηση για τιμές κάτω των 40€/MWh για μεγάλα φ/β

Ως ένα σημαντικό βήμα για τον ψηφιακό μετασχηματισμό της ΡΑΕ χαρακτήρισε το πληροφοριακό σύστημα υποδοχής αιτήσεων για Βεβαιώσεις Παραγωγού ΑΠΕ ο πρόεδρος της Αρχής Αθανάσιος Δαγούμας, κατά τη χθεσινή ενημερωτική συνάντηση με δημοσιογράφους. Επισήμανε πως, χάρις στο σύστημα, η ΡΑΕ παρέλαβε με ασφαλή και αξιόπιστο τρόπο 2.341 αιτήσεις συνολικής ισχύος 54,36 GW, που υποβλήθηκαν στους Κύκλους του Δεκεμβρίου 2020 και Φεβρουαρίου 2021. 

Η Αρχή κατάφερε να ολοκληρώσει σε χρόνο-ρεκόρ την αξιολόγηση ενός μεγάλου αριθμού των αιτήσεων που υποβλήθηκαν στον κύκλο του Δεκεμβρίου 2020. Έτσι, έχει προεγκρίνει αιτήσεις που αντιστοιχούν σε έργα 34,5 GW, για τις οποίες αναμένεται η καταβολή του τέλους υπέρ ΔΑΠΕΕΠ, ώστε να εκδοθούν με αυτοποιημένο τρόπο οι σχετικές Βεβαιώσεις Παραγωγού. 

Όπως συμπλήρωσε, υπήρξε ένα σημαντικό ποσοστό επικαλύψεων, με συνέπεια για αυτές τις αιτήσεις να πρέπει να υπάρξουν περαιτέρω ενέργειες από τη ΡΑΕ για την αξιολόγησή τους. Αφού ολοκληρωθεί ο Δεκέμβριος του 2020, θα ξεκινήσει η εξέταση των αιτήσεων του Κύκλου του Φεβρουαρίου 2021, με στόχο μέχρι να «ανοίξει» ο επόμενος Κύκλος, δηλαδή τον Ιούνιο, να έχουν διεκπεραιωθεί όλα τα αιτήματα που έχουν υποβληθεί έως τώρα. 

Ο πρόεδρος της ΡΑΕ υπογράμμισε πως το γεωπληροφοριακό σύστημα ενισχύεται διαρκώς με νέα χωροταξικά δεδομένα. Παράλληλα, βρίσκονται σε εξέλιξη συγκεκριμένα έργα, ώστε εφόσον υπάρξει από το ΥΠΕΝ το «πράσινο φως», το συντομότερο δυνατόν να ενσωματωθούν επιπλέον πληροφορίες.   

Σημείωσε πως με τις συμμετοχές στον κοινό διαγωνισμό της 24ης Μαΐου ξεπεράσθηκε κατά πολύ το επίπεδο ανταγωνισμού 100% που είχε τεθεί, καθώς πρόκειται να λάβουν μέρος 128 έργα συνολικής ισχύος 1.090 MW. Παρόλο που τα επιλέξιμα έργα δεν είναι μεγάλα, για παράδειγμα ισχύος έως 20 MW για τα φωτοβολταϊκά, δίνουν το «παρών» και αρκετοί υποψήφιοι σταθμοί μικρής ισχύος, καθώς 36 περίπου έχουν ισχύ κάτω από 1 MW.  Μάλιστα, τα 7 από αυτά είναι έως 500 kW. 

Όπως τόνισε ο κ. Δαγούμας, το γεγονός αυτό καταδεικνύει τη ραγδαία πτώση του κόστους των έργων, ιδίως των φωτοβολταϊκών, με συνέπεια να αναμένεται μία επίσης ραγδαία πτώση των τιμών στη δημοπρασία λόγω του αυξημένου διαγωνισμού. Υπογράμμισε πως η χώρα μας έχει παρόμοια κλιματικά χαρακτηριστικά με χώρες όπως η Πορτογαλία, επομένως με δεδομένο τον όγκο των αιτήσεων που υπάρχουν, εκτίμησε πως οι τιμές θα αποκλιμακωθούν πάρα πολύ - τόσο στην επόμενη δημοπρασία, όσο στα μεγάλα φωτοβολταϊκά που λάβουν μέρος σε επόμενες ανταγωνιστικές διαδικασίες. 

Ανέφερε ότι ο υψηλός ανταγωνισμός ανοίγει τον δρόμο για περαιτέρω μείωση των τιμών. Όπως εκτίμησε, στην περίπτωση των μεγάλων φωτοβολταϊκών θα κινηθούν κάτω από τα 40 ευρώ ανά Μεγαβατώρα. 

 

 

29 Aπριλίου 2021

energypress