Καρτάλης (ΕΚΠΑ): Προτεραιότητα στην εξοικονόμηση ενέργειας και στις αγροτικές περιοχές.

30 04 2021 | 07:01

«Το 2050 είναι αύριο» είπε ο κ. Κώστας Καρτάλης, καθηγητής στον Τομέα Φυσικής Περιβάλλοντος στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών (ΕΚΠΑ) στη χθεσινή εκδήλωση του ΔιαΝΕΟσις.

Τόνισε σχετικά πως από την εφαρμογή πολλών κλιματικών μοντέλων προκύπτει πως η περιοχή μας θα βρεθεί στο επίκεντρο μεγάλων αλλαγών με αύξηση θερμοκρασίας πάνω από τον παγκόσμιο μέσο όρο και μείωση των βροχοπτώσεων. Κατ' επέκταση, είναι απαραίτητα σχέδια προσαρμογής για τις αγροτικές περιοχές της χώρας ώστε να αποφευχθεί η ερήμωση της υπαίθρου.

Ο κ. Καρτάλης πρόσθεσε ότι τα μέτρα πρέπει να έχουν ως προτεραιότητα την εξοικονόμηση ενέργειας, ώστε να υποχωρήσει η καμπύλη κατανάλωσης και μετά την παραγωγή από ΑΠΕ. Επισήμανε πως στα νέα προγράμματα «Εξοικονομώ» πρέπει να υπάρχουν όροι ένταξης που συνδέονται με το πόσο θερμικά είναι επιβαρυμένη η περιοχή ενός ακινήτου.

Τόνισε πως στην Πράσινη Συμφωνία της ΕΕ «υπάρχει πρόνοια για δασμούς άνθρακα (επειδή σε πολλές χώρες της Ασίας παράγονται προϊόντα χωρίς μέριμνα στην καθαρή ενέργεια θα μπαίνουν δασμοί). Άρα η ΕΕ μπαίνει σε έναν πόλεμο δασμών που θα επηρεάσει την πορεία προς καθαρότερες τεχνολογίες. Υπενθύμισε πως η νέα κυβέρνηση των ΗΠΑ ανακοίνωσε «πολύ αυστηρό πρόγραμμα για μηδενικές εκπομπές στη ναυτιλία και στις αερομεταφορές» κάτι που για ορισμένους σημαίνει πως οι αερομεταφορές με απόσταση λιγότερη από 300 χιλιόμετρα δεν θα πρέπει να επιτρέπονται.

 

 

 

29 Απριλίου 2021

energypress