Η Grant Thornton Hellas ανέλαβε την εκπόνηση πλαισίου για τα offshore αιολικά πάρκα – Μέχρι το καλοκαίρι στη Βουλή

Με ανάθεση και χρηματοδότηση από την EBRD, η Grant Thornton Hellas ανέλαβε, σύμφωνα με πληροφορίες του energypress, την ανάπτυξη θεσμικού, νομοθετικού και ρυθμιστικού πλαισίου για τα θαλάσσια αιολικά πάρκα στη χώρα μας, υποστηρίζοντας τη σχετική διαδικασία που έχει σε εξέλιξη το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

Η εταιρεία έχει στα χέρια της τις προτάσεις των εμπλεκόμενων και ενδιαφερόμενων φορέων (μεταξύ των οποίων η ΕΛΕΤΑΕΝ, ο ΕΣΗΑΠΕ, η ΕΔΕΥ, ο ΑΔΜΗΕ) για το χωροταξικό, το αδειοδοτικό κ.λπ., ενώ θα μελετήσει το πλαίσο που ισχύει σε άλλες χώρες που έχουν προχωρήσει στον τομέα αυτό.

Στόχος του ΥΠΕΝ είναι, αν όχι τον Ιούνιο, σίγουρα πριν στο καλοκαίρι, να έχουν «κλειδώσει» τα βασικά του κεφάλαια, καθώς και οι κρίσιμες λεπτομέρειες, προκειμένου αμέσως μετά να γίνει νόμος του κράτους.

Το υπουργείο δείχνει να επιμένει με βάση τον αρχικό του σχεδιασμό και συνεχίζει τις προεργασίες ώστε να φανεί συνεπές απέναντι στις μέχρι σήμερα δημόσιες τοποθετήσεις της πολιτικής ηγεσίας, δηλαδή να έχει ως τον Ιούνιο έτοιμο το πλήρες πλαίσιο, έχοντας ενσωματώσει αρκετές από τις προτάσεις και υποδείξεις της αγοράς.

Σύμφωνα λοιπόν με τις πληροφορίες μέσα στο Μάιο θα έχει ολοκληρωθεί ένα High Level Plan, δηλαδή ο βασικός κορμός, προκειμένου αυτός να θεσμοθετηθεί μέσα στον Ιούνιο. Ενας κορμός ο οποίος ως άλλος «οδικός χάρτης» θα πρέπει να απαντά σε τέσσερα βασικά ερωτήματα:

  • Με ποια διαδικασία, από ποιόν και με ποια κριτήρια, θα επιλεγούν οι περιοχές που θα φιλοξενήσουν τα πρώτα έργα.
  • Ποια θα είναι τα αδειοδοτικά βήματα, στα οποία θα στηριχθούν οι επενδυτές για να φέρουν σε πέρας τα projects.
  • Ποιος θα έχει την ευθύνη για την αδειοδότηση και ωρίμανσή τους. 
  • Και σε ποια από όλες τις φάσεις θα τρέξουν οι διαγωνιστικές διαδικασίες όσον αφορά τις τιμές. Εδώ, το κρίσιμο στοιχείο είναι ότι οι επενδυτές προκειμένου να είναι σε θέση να υποβάλουν προσφορές, θα πρέπει πρώτα να έχουν προηγηθεί μελέτες και εκτενείς μετρήσεις στις επίμαχες περιοχές. Δηλαδή οι διαγωνισμοί όσον αφορά τις τιμές, θα πρέπει να διεξαχθούν αφού πρώτα θα έχουν απαντηθεί όλα τα παραπάνω.

 

 

6 Mαϊου 2021

energypress