"Βροχή" από συμβόλαια για PPAs πράσινης ενέργειας - Μετά τις εταιρικές συμφωνίες, μπαίνουν στο "χορό" και πόλεις, πανεπιστήμια, κρατικές εταιρείες

Σχεδόν όλα τα «μήκη και τα πλάτη» της ενεργειακής κατανάλωσης καταλαμβάνει πλέον η αγορά των πράσινων διμερών συμβολαίων με υψηλή γεωγραφική διασπορά σε Ευρώπη και Αμερική, γεγονός που αποδεικνύει πως πρόκειται για μια αναδυόμενη αγορά με παγκόσμιες διαστάσεις που προσεκλύει ολοένα και περισσότερους παίκτες. 

Οι ανακοινώσεις του τελευταίου διαστήματος από την πλευρά των εταιρειών με σχεδόν ημερησίως ένα νέο PPA από μεγάλες εταιρείες, αποδεικνύει πως οι διμερείς συμβάσεις πράσινης ενέργειας εισέρχονται ολοένα και περισσότερο στα "business plan" των εταιρειών ως ένας μηχανισμός για την καλύτερη διαχείριση του ενεργειακού κόστους που έχουν, αλλά και στο φόντο των προκλήσεων της κλιματικής αλλαγής. 

Ο αμερικανικός φαρμακευτικός κολοσσός Merck, η ισπανική εταιρεία χημικών Ercros, η αμερικανική εταιρεία προμήθειας πλαστικών σκευασμάτων Berry Global, ο Ιταλικός Όμιλος ICT group TIM SpA και η χιλιανή αλυσίδα φούρνων Ideal είναι μερικές από τις εταιρείες που συνήψαν πρόσφατα διμερές συμβόλαιο πράσινης ενέργειας ένα άλλο συναφές για την προμήθεια πράσινης ηλεκτρικής ενέργειας.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του Renewablesnow.com, ενδεικτικά, το διάστημα 10-20 Μαΐου 2021 το «ταμπλό» των PPAs έγραψε τις παρακάτω συμφωνίες:

Η γαλλική εταιρεία πράσινης ενέργειας GreenYellow επιλέχθηκε να κατασκευάσει 2 φωτοβολταϊκά στο κρατίδιο Rio Grande do Sul της Βραζιλίας, όπου η παραγόμενη ενέργεια θα αξιοποιηθεί για την κάλυψη των ενεργειακών αναγκών της τοπικής αλυσίδας φαρμακείων Panvel Farmacias.

Η θυγατρική της Engie στη Χιλή ανακοίνωσε την υπογραφή PPA για την προμήθεια 100% πράσινης ηλεκτρικής ενέργειας με την Ideal SA.

Η Engie North America Inc ανακοίνωσε ότι θα τροφοδοτεί τα παραρτήματά της στο Χιούστον του Τέξας με ανανεώσιμη ενέργεια, αξιοποιώντας ένα από τα αιολικά πάρκα που διατηρεί στο Τέξας, το αιολικό Live Oak, ισχύος 200 MW.

Η Ευρωπαϊκή εταιρεία παραγωγής βιοκαυσίμων Vertex Bioenergy υπέγραψε μονοετές συμβόλαιο με την Acciona ΑΕ για την προμήθεια 100% πράσινης ενέργειας και για την απανθρακοποίηση του μίγματος ηλεκτρικής ενέργειας της εταιρείας στην Ισπανία.

Ο κολοσσός ηλεκτρονικού εμπορίου Amazon συζητάει το ενδεχόμενο κατασκευής υποδομών ΑΠΕ στην Ιαπωνία με τοπικές εταιρείες ηλεκτρικής ενέργειας και εμπορικούς οίκους, όπως μεταδίδει το πρακτορείο Nikkei.

H ιταλική ενεργειακή εταιρεία ERG υπέγραψε συμβόλαιο διάρκειας 10 ετών και το οποίο προβλέπει την προμήθεια 2.4 TWh πράσινης ενέργειας από αιολικά στον Όμιλο πληροφορικής και τεχνολογίας επικοινωνιών (ICT) TIM SpA.

H εταιρεία προμήθειας πλαστικών συσκευασιών Berry Global αποτελεί τον αποδέκτη της παραγόμενης ενέργειας του ηλιακού σταθμού ισχύος 50 MW στην Ισπανία, κατόπιν συμφωνίας που υπέγραψε με την ισπανική εταιρεία προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας Axpo Iberia SL.

Η ισπανική εταιρεία χημικών Ercros υπέγραψε μια μακροπρόθεσμη συμφωνία αγοροπωλησίας ηλεκτρικής ενέργειας με την εταιρεία ενέργειας και αερίου Naturgy Energy Group για την προμήθεια ανανεώσιμης ενέργειας στα εργοστάσιά της.

Η RWE θα αναπτύξει ηλιακό πάρκο ισχύος 150 MW στο Τενεσί σε συνεργασία με την Facebook και την Tennesse Valley Authority (TVA).

Τέλος, η αμερικανική φαρμακευτική εταιρεία Merck & Co Inc συμφώνησε να αγοράζει ενέργεια από τα ηλιακά πάρκα ισχύος 45 MW που διατηρεί ο γαλλικός ενεργειακός κολοσσός Total στην Ισπανία.

Όμως δεν είναι μόνο οι εταιρικοί "παίκτες"...

Μια ακόμη σημαντική πλευρά που δείχνει περαιτέρω την «ωρίμανση» της εν λόγω αγοράς σε επίπεδο Ευρώπης, είναι το γεγονός πως το ενδιαφέρον ξεπερνάει τις εταιρικές συμφωνίες (Corporate PPAs) και πλέον περιλαμβάνει πόλεις, πανεπιστήμια και κρατικές εταιρείες μεταφορών.

Χωρίς να υπάρχει ακόμη πληθώρα περιπτώσεων, τα πρώτα δείγματα ως προς τις πόλεις εντοπίζονται στο City του Λονδίνου, το οποίο υπέγραψε συμφωνία με την Voltalia για την προμήθεια πράσινης ηλεκτρικής ενέργειας από το ηλιακό πάρκο Dorset ισχύος 49 MW. Σύμφωνα με την ανακοίνωση της RE-Source Platform το deal αξίας 40 εκατομμυρίων λιρών θα βοηθήσει την πόλη του City να εξοικονομήσει περίπου 3 εκατομμύρια λίρες σε ενεργειακό κόστος σε βάθος δεκαπενταετίας. Η ενέργεια θα αξιοποιηθεί για την ηλεκτροδότηση των εμβληματικών κτιρίων.

Άλλο παράδειγμα εντοπίζεται στην Ολλανδία, όπου η Γενική Διεύθυνση Δημοσίων Έργων και Διαχείρισης Υδάτων ανακοίνωσε πρόσφατα την σύναψη PPA με την Eneco. Η συμφωνία αφορά σε αιολικό πάρκο στο λιμάνι του Ρότερνταμ με 22 ανεμογεννήτριες και θα ηλεκτροδοτεί τις γέφυρες τον φωτισμό των δρόμων, άλλων κλειστών χώρων και γραφείων.

Αντίστοιχα στον χώρο των πανεπιστημίων, το 2019, 20 ιδρύματα του Ηνωμένου Βασιλείου υπέγραψαν από κοινού μια συμφωνία PPA με την Statkraft, προκειμένου να αγοράζουν καθαρή ενέργεια από αιολικά πάρκα που βρίσκονται σε Ουαλία και Σκωτία.

Τέλος, η SNCF Energie, θυγατρική των γαλλικών σιδηροδρόμων SNCF Voyageurs, υπέγραψε διμερές συμβόλαιο με την EDF Renouvelables τον Απρίλιο. Βάσει της συμφωνίας, η SNCF Energie θα προμηθεύεται ηλεκτρική ενέργεια από ηλιακό σταθμό ισχύος 20 MW στη νότια Γαλλία.

«Όπως μπορούμε να δούμε από την ποικιλία των εταιρειών που υπογράφουν συμβάσεις PPAs, αναδεικνύεται πως τέτοιες μακροπρόθεσμες συμφωνίες πράσινης ενέργειας μπορούν να επιφέρουν περιβαλλοντικά και οικονομικά οφέλη για όλους», καταλήγει η RE-Source Platform.

 

 

2 Ιουνίου 2021

energypress