Ο ΣΥΡΙΖΑ παρουσίασε τις προτάσεις για ενέργεια-περιβάλλον - Το 50% των αδειών ΑΠΕ σε κοινότητες, νοικοκυριά, μικρομεσαίους και αγρότες

04 06 2021 | 09:28

Τις θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ για την πράσινη ανάπτυξη και την απολιγνιτοποίηση κατέθεσε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, σε ειδική εκδήλωση με τίτλο «Ελλάδα+Περιβάλλον» και δεσμεύτηκε, μεταξύ άλλων, για την θέσπιση Κυβερνητικού Συμβουλίου για την Πράσινη Μετάβαση, όπου θα συμμετέχουν όλα τα παραγωγικά και κοινωνικά Υπουργεία.

«Η απάντηση στην κλιματική κρίση αποτελεί σήμερα το μεγαλύτερο συλλογικό εγχείρημα της ανθρωπότητας. Είναι μία μάχη υπαρξιακή για το μέλλον του πλανήτη που μας φιλοξενεί και απαιτεί όχι απλά μεταρρυθμίσεις, αλλά μια επανάσταση», ανέφερε ο κ. Τσίπρας και εξήγησε: «Μια Πράσινη Επανάσταση, που θα αλλάξει ιδέες και αντιλήψεις και θα φέρει νέες πρακτικές στην οικονομία, στις κρατικές πολιτικές, στις διεθνείς σχέσεις. Στην ίδια την κοινωνία. Στη καθημερινότητα και στη ζωή μας».

Ο κ. Τσίπρας μίλησε για τον σύγχρονο πατριωτισμό, αναφέροντας πως «σε αυτή τη γωνιά του κόσμου, μοιραζόμαστε τελικά μια κληρονομιά και μια ταυτότητα. Που δεν είναι ούτε οι εθνικιστικές κορώνες των πατριδοκάπηλων, ούτε η μόνιμη έκκληση που έγινε μονότονη στα χρόνια της κρίσης, να βάλουν πλάτη οι πολλοί για τα συμφέροντα των λίγων στο όνομα της πατρίδας».

Και προσέθεσε ότι «η ταυτότητά μας είναι ο τόπος μας. Η φύση που μας μεγάλωσε. Η γη που μας ζει εδώ και αιώνες. Αυτή η ταυτότητα δεν μπορεί να αλλοιώνεται και να καταστρέφεται. Δεν πρέπει να λησμονείται και να απαξιώνεται. Γι’ αυτό και πρέπει να κάνουμε τα πάντα για να τη διατηρήσουμε».

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ υπογράμμισε ότι «είναι απαραίτητο η Ελλάδα να γίνει πρωτοπόρος της Πράσινης Επανάστασης, είναι και ηθικά αναγκαίο, αλλά και οικονομικά επωφελέστερο».

Τόνισε, επίσης, ότι «η Ελλάδα, μετά την πανδημία, πρέπει να επενδύσει σε ένα μακρόπνοο, βιώσιμο και σύγχρονο παραγωγικό μοντέλο, για να μπορεί με ασφάλεια να οργανώσει το μέλλον της, μακριά από νέες επαναλαμβανόμενες κρίσεις».

Τα επτά σημεία για την Πράσινη Ανάπτυξη

Ο Αλέξης Τσίπρας παρέθεσε τα βασικά στοιχεία του σχεδίου του για την πράσινη ανάπτυξη.

Πρώτο σημείο του σχεδίου, ο ρόλος της Πολιτείας, όπως είπε:

«Η Ελληνική Πολιτεία τίθεται επικεφαλής του σχεδίου και εγγυάται ότι η μετάβαση θα γίνει με κοινωνική δικαιοσύνη. Με διασφάλιση της πρόσβασης στα βασικά αγαθά, με πλουραλισμό της παραγωγικής βάσης και όχι προς όφελος λίγων και χωρίς κανόνες.

Η πολιτεία εξασφαλίζει την ποιότητα των φυσικών πόρων (έδαφος, αέρας, νερό, τροφή και οικοσυστήματα) και αναλαμβάνει μαζί με την Αυτοδιοίκηση την ευαισθητοποίηση και τη διαμόρφωση μιας νέας δημοκρατικής κουλτούρας για το περιβάλλον».

Βασικές πρωτοβουλίες σε αυτή την κατεύθυνση:

  • Η θέσπιση Κυβερνητικού Συμβουλίου για την Πράσινη Μετάβαση, όπου θα συμμετέχουν όλα τα παραγωγικά και κοινωνικά Υπουργεία.
  • Η αναβάθμιση της δημόσιας διοίκησης, με τη στελέχωση και τον εξοπλισμό υπηρεσιών ελέγχου και αδειοδότησης περιβάλλοντος.

Δεύτερο σημείο, ανέφερε, είναι η πορεία για μια κλιματικά ουδέτερη Ελλάδα έως το 2045.

Κεντρικές πρωτοβουλίες για τη χάραξή της είναι:

  • Η ολοκλήρωση του Χωροταξικού και Πολεοδομικού Σχεδιασμού, συμπεριλαμβανομένου του Θαλάσσιου Χωροταξικού Σχεδιασμού, που αποτελούν το «κλειδί» για την προστασία του περιβάλλοντος, τη δίκαιη ανάπτυξη και το κράτος δικαίου.
  • Η εισαγωγή του κλιματικού και περιβαλλοντικού αποτυπώματος σε όλα τα χρηματοδοτικά και αναπτυξιακά εργαλεία.
  • Η εισαγωγή του κριτηρίου της ανθεκτικότητας για όλες τις χρηματοδοτήσεις, εθνικές και ευρωπαϊκές.
  • Η ενεργοποίηση των πολιτικών προσαρμογής στην κλιματική αλλαγή που έχουν νομοθετηθεί από το 2016, ώστε να έχουμε ανθεκτική κοινωνία, υποδομές και οικονομικές δραστηριότητες.

Τρίτο σημείο, τόνισε ο κ. Τσίπρας, είναι ο παραγωγικός μετασχηματισμός της χώρας με νέες και ποιοτικές θέσεις εργασίας. «Σε αυτή την κατεύθυνση, λοιπόν, είναι σημαντικό να ενισχυθεί η οικονομία με μια σειρά παρεμβάσεων, όπως:

  • Ισχυρά κίνητρα για την πρόληψη δημιουργίας αποβλήτων.
  • «Πρασίνισμα» της τουριστικής βιομηχανίας σε όλα τα επίπεδα.
  • Προσέλκυση επενδύσεων και παροχή κινήτρων σε κρίσιμους τομείς της πράσινης μετάβασης, όπως η ηλεκτροκίνηση, τα έξυπνα δίκτυα, η ευφυής γεωργία, οι έξυπνες υποδομές, η καινοτομία και τα νέα υλικά, το «πρασίνισμα» των εφοδιαστικών αλυσίδων.

Το τέταρτο σημείο αφορά το Νέο Εθνικό Σχέδιο για την Ενέργεια και το Κλίμα.

«Η χώρα έχει ανάγκη ένα νέο Εθνικό Σχέδιο για την Ενέργεια και το Κλίμα», υποστήριξε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, «το οποίο πρέπει να ανταποκρίνεται στους απαιτητικούς στόχους της Ευρώπης και του Κλιματικού Νόμου. Το σχέδιο αυτό πρέπει να προβλέπει την πλήρη απανθρακοποίηση και όχι την απολιγνιτοποίηση με αέριο, που ετοιμάζει σήμερα για λίγους ιδιώτες ο κς Μητσοτάκης», υπογράμμισε ο Α. Τσίπρας.

Και αναφέρθηκε στις βασικές προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ σε αυτό τον τομέα:

  • Τα έξυπνα δίκτυα με διατήρηση του δημόσιου χαρακτήρα του ΔΕΔΔΗΕ/ΑΔΜΗΕ.
  • Το πρόγραμμα πράσινης μετάβασης για τον ενεργοβόρο τομέα της βιομηχανίας (τσιμέντα, αλουμίνιο, σιδηροβιομηχανία, νικέλιο κ.ο.κ.).
  • Η στήριξη πρωτοβουλιών για καινοτόμες μορφές ΑΠΕ, όπως η βιομάζα, το βιοαέριο, η γεωθερμία, το πράσινο υδρογόνο και τα θαλάσσια αιολικά πάρκα.
  • Ένα ισχυρό πρόγραμμα εξοικονόμησης ενέργειας στην κατοικία, τα δημόσια κτίρια και τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις.
  • Η ρήτρα, το 50% των αδειών ΑΠΕ να κατανέμεται δεσμευτικά σε ενεργειακές κοινότητες, νοικοκυριά, μικρομεσαίες επιχειρήσεις και αγρότες, με κατάλληλα χρηματοδοτικά εργαλεία και με προνομιακές ρυθμίσεις πρόσβασης στα δίκτυα/συνδέσεις.
  • Ένα ισχυρό πρόγραμμα εξηλεκτρισμού των μεταφορών, με έμφαση στα μέσα σταθερής τροχιάς.
  • Ένα ειδικό πρόγραμμα ηλεκτροκίνησης για επαγγελματικούς στόλους, σε συνδυασμό με πρόγραμμα απόσυρσης και όχι επικοινωνιακές φιέστες σε νησιά για τρία αυτοκίνητα και 5 φορτιστές.
  • Ενεργειακή αναβάθμιση της ναυτιλίας, με ενίσχυσης της πράσινης πρόωσης και ηλεκτροδότησης στα λιμάνια.

Το πέμπτο σημείο είναι η εξασφάλιση της Δίκαιης Μετάβασης των λιγνιτικών περιοχών.

«Δεσμευόμαστε», τόνισε ο κ. Τσίπρας, «για τη θεσμοθέτηση ρήτρας μηδενικού ελλείμματος ρυθμών ανάπτυξης και θέσεων εργασίας στις περιοχές αυτές, με συγκεκριμένο και ρεαλιστικό σχέδιο μετάβασης».

Έκτο σημείο είναι ο ρόλος της Βιοποικιλότητας στο σχέδιο μετάβασης.

«Αυτή η επαναστατική αλλαγή δεν μπορεί να γίνει υποτιμώντας το φυσικό περιβάλλον της χώρας μας, δηλαδή τον κοινό μας πλούτο», όπως είπε.

Έβδομο σημείο είναι η Κοινωνία της Ανακύκλωσης και της Κυκλικής Οικονομίας.

Η πρόληψη παραγωγής αποβλήτων, η διαλογή στην πηγή και η ανακύκλωση του μεγαλύτερου ποσοστού των απορριμμάτων, αποτελούν βασικά χαρακτηριστικά της σύγχρονης κοινωνίας που σχεδιάζουμε, ανέφερε.

Κλείνοντας, ο κ. Τσίπρας τόνισε ότι «η πράσινη επανάσταση είναι πολλά περισσότερα από ένα σχέδιο. Είναι ένα όραμα για το αύριο της χώρας. Ένα όραμα που μπορεί να ενώσει όλες τις γενιές των Ελλήνων, για να σώσουμε τον ίδιο μας τον τόπο, την κληρονομιά μας, την ταυτότητά μας».

«Το κράτος της ΝΔ εγκληματεί απέναντι στο περιβάλλον»

Σκληρή κριτική στην κυβέρνηση Μητσοτάκη για την πολιτική της όσον αφορά το περιβάλλον και την κλιματική κρίση, άσκησε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας.

Συγκεκριμένα, καταλόγισε ότι «σήμερα, το κράτος που έχει φτιάξει η κυβέρνηση της ΝΔ, είναι ένα κράτος που εγκληματεί απέναντι στο παρόν και το μέλλον των ίδιων του των πολιτών». Και προσέθεσε πως «είναι ένα κράτος, όμως, που:

  • Θυσιάζει τον φυσικό του πλούτο για χάρη επιχειρηματικών συμφερόντων.
  • Ξηλώνει την περιβαλλοντική νομοθεσία.
  • Αντιμετωπίζει την προστασία της φύσης, ως τροχοπέδη της ανάπτυξης.
  • Σχεδιάζει την εκτροπή του Αχελώου.
  • Χαρίζει μια νέα αποικιοκρατική σύμβαση στην Ελληνικός Χρυσός στη Χαλκιδική.
  • Μας οδηγεί σε νέες καταδίκες για το φυσικό περιβάλλον στην ΕΕ.
  • Οδηγεί στην ανεργία και τη φτώχεια τη Δυτική Μακεδονία και τη Μεγαλόπολη, για να κάνουν χρυσές δουλειές λίγες ξένες  εταιρείες».

Διαβεβαίωσε ότι «αυτό είμαστε αποφασισμένοι να το αλλάξουμε και θα το αλλάξουμε μαζί. Συμμέτοχοι και συνοδοιπόροι σε μια υπόθεση που υπερβαίνει τα στενά όρια του πολιτικού ανταγωνισμού. Σε μια υπόθεση, που αφορά τις βασικές αρχές με τις οποίες η πατρίδα μας πρέπει να πορευτεί, με ασφάλεια και δικαιοσύνη τα επόμενα χρόνια».

 

 

4 Ιουνίου 2021

energypress