Πρόγραμμα κατασκευής 120 Μεγαβάτ φωτοβολταϊκών από Δήμους και Περιφέρειες για ελάφρυνση των ευάλωτων νοικοκυριών σχεδιάζει το ΥΠΕΝ

Την χρηματοδότηση, με χρήματα του Ταμείου Ανάκαμψης, με 100 εκατ. ευρώ, των Δήμων και των Περιφερειών της χώρας, προκειμένου να εγκαταστήσουν φωτοβολταϊκά πάρκα ώστε από τα έσοδα να καλύπτονται οι ενεργειακές ανάγκες περίπου 30.000 ευάλωτων νοικοκυριών,  ανήγγειλε σε συνέντευξή του στην «Καθημερινή» και στο δημοσιογράφο Γιώργο Λιάλιο, ο υπουργός ΠΕΝ Κώστας Σκρέκας.

Όπως είπε:

«Το ΥΠΕΝ θα ξεκινήσει τώρα ένα νέο πρόγραμμα ειδικά για τα ευάλωτα νοικοκυριά. Θα επιδοτήσουμε Δήμους και Περιφέρειες για τη δημιουργία φωτοβολταϊκών πάρκων (συνολικά 120 Μεγαβάτ), τα έσοδα των οποίων θα χρησιμοποιούνται αποκλειστικά για την κάλυψη ενεργειακών αναγκών ανθρώπων που αντιμετωπίζουν δυσκολίες.

Υπολογίζουμε ότι μέσα από το πρόγραμμα αυτό που θα χρηματοδοτηθεί με 100 εκατ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης, θα επωφεληθούν 30.000 νοικοκυριά σε όλη τη χώρα».

Ο Υπουργός ανέφερε επίσης ότι με με χρηματοδότηση 40 εκατ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης θα ξεκινήσει ένα πρόγραμμα αντικατάστασης 2.000 ταξί με ηλεκτρικά. Οι ιδιοκτήτες θα επιδοτούνται με 22.500 ευρώ για την απόσυρση του οχήματος, ενώ φυσικά θα τεθούν κριτήρια για την επιδότηση, όπως η παλαιότητα.

Αναφερόμενος στις ενεργειακές κοινότητες ο κ. Σκρέκας επισήμανε:

«Οι ενεργειακές κοινότητες είναι σημαντικές όταν επιτελούν το σκοπό τους και όχι απλώς για να προωθούν επενδύσεις έντασης κεφαλαίου. Γι΄αυτό θα υποστηρίξουμε ενεργειακές κοινότητες που θα έχουν όφελος σε αυτούς που χρειάζεται».

Σε ερώτηση σχετικά με τις αντιδράσεις τοπικών κοινωνιών απέναντι στα αιολικά και στη μομφή αυτών που αντιδρούν, ότι δηλαδή το ΥΠΕΝ απλώς ακολουθεί τις προτάσεις των επενδυτών αδειοδοτώντας τες, ο κ. Σκρέκας απαντά:

«Δεν αδειοδοτούμε τα πάντα. Οι προτάσεις επενδυτών σήμερα ξεπερνούν τα 100 Γιγαβάτ, αλλά εμείς μέσω του Εθνικού Σχεδίου για την Ενέργεια και το Κλίμα (ΕΣΕΚ), εκτιμούμε ότι ρεαλιστικά θα εγκατασταθούν περίπου 10 Γιγαβάτ, δηλαδή ένα στα δέκα. Μέχρι τέλος του έτους θα ολοκληρωθεί η αναθεώρηση του χωροταξικού για τις ΑΠΕ που θα αυστηροποιήσει τα κριτήρια χωροθέτησης».

Ερωτώμενος για το πρόγραμμα έρευνας υδρογονανθράκων ο υπουργός Περιβάλλοντος αναφέρει:

«Το φυσικό αέριο είναι το «καύσιμο-γέφυρα» μεταξύ της σημερινής κατάστασης και του 2030 και είναι τέσσερις φορές πιο καθαρό από το λιγνίτη. Οι έρευνες για την ανακάλυψη πιθανών κοιτασμάτων νότια της Κρήτης θα δώσουν τη δυνατότητα στις μελλοντικές γενιές να γνωρίζουν πραγματικά τι κρύβεται κάτω από τον πυθμένα της ελληνικής θάλασσας και να επιλέξουν τι θα κάνουν». 

 

 

7 Ιουνίου 2021

energypress