ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή: «Φρέσκος» άνεμος για το project του Άη Γιώργη

16 06 2021 | 13:04

Την ανανέωση της αδειοδότησης και την παράταση ισχύος για το μεγάλο project της νήσου Αγίου Γεωργίου εξασφάλισε η ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή με την έκδοση από τη ΡΑΕ δύο βεβαιώσεων παραγωγού για αιολικά πάρκα ισχύος 48,3MW και 24,9 MW

Ειδικότερα, η ΤΕΝΕΡΓ υπέβαλε σχετικές αιτήσεις προς την Αρχή στις 9 Μαρτίου για την τροποποίηση των χορηγηθέντων αδειών παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας ως προς τη διάρκεια ισχύος κατά 10 έτη.

Οι δύο νέες βεβαιώσεις παραγωγού έχουν διάρκεια ισχύος μέχρι τον Μάρτιο του 2031.

Το αιολικό πάρκο Αγίου Γεωργίου αποτελεί μια αυτόνομη μονάδα παραγωγής ενέργειας, η οποία συνδέεται με το Εθνικό Δίκτυο Μεταφοράς Ενέργειας μέσω υποθαλάσσιου καλωδίου με την ενδοχώρα. Στο νησί λειτουργεί και υποσταθμός κλειστού τύπο GIS ανύψωσης Μέσης Τάσης σε Υψηλή.

Η συνολική ισχύς του πάρκου, που ξεκίνησε τη λειτουργία του τον Αύγουστο του 2016, είναι 73,2 MW, ενώ η επένδυση έφτασε στα 150 εκατ. ευρώ

Πρόκειται για μια από τις μεγαλύτερες ολοκληρωμένες επενδύσεις στον τομέα ηλεκτροπαραγωγής από ΑΠΕ στην Ελλάδα, με καινοτόμα διάσταση καθώς ενσωματώνει υποθαλάσσια σύνδεση μεταξύ του νησιού και του ηπειρωτικού συστήματος.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι το project παράγει ρεύμα που αντιστοιχεί στην κάλυψη των ενεργειακών αναγκών άνω των 40.000 νοικοκυριών ετησίως, ενώ συμβάλλει στην αποφυγή άνω των άνω των 180.000 τόνων εκπεμπόμενων ρύπων και άνω των 60.000 τόνων πετρελαίου.

 

 

 

 

16 Ιουνίου 2021

energypress