Διελκυστίνδα για το φορέα που θα διαχειριστεί την πλατφόρμα «πράσινων» PPAs - Δικαιωματικά σε εμάς και όχι στο Χρηματιστήριο λέει ο ΔΑΠΕΕΠ

Διάσταση απόψεων καταγράφηκε χθες, κατά την ημερίδα της ΡΑΕ για το Market Reform Plan, σχετικά με το ποιός θα αναλάβει τη λειτουργία της πλατφόρμας συναλλαγών «πράσινων» ΡΡΑs. Το υπό διαβούλευση σχέδιο προβλέπει ότι η πλατφόρμα θα ενταχθεί στο Χρηματιστήριο Ενέργειας, ενώ ο ΔΑΠΕΕΠ ζητάει να είναι αυτός ο διαχειριστής.

Προς το παρόν η ΡΑΕ δηλώνει ότι θα μελετήσει τις προτάσεις και θα τοπθετηθεί στη συνέχεια.

Τις σοβαρές ενστάσεις του ΔΑΠΕΕΠ, αναφορικά με τον φορέα λειτουργίας της πλατφόρμας συναλλαγών «πράσινων» ΡΡΑ που περιλαμβάνεται στο Market Reform Plan, εξέφρασε ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος του Διαχειριστής, Ι. Γιαρέντης, κατά τη συζήτηση για τον «οδικό χάρτη» των μεταρρυθμίσεων στις εγχώριες χονδρεμπορικές αγορές ηλεκτρικής ενέργειας. 

Όπως επισήμανε ο κ. Γιαρέντης, όλα αυτά τα χρόνια ο Διαχειριστής έχει στηρίξει την ανάπτυξη των ΑΠΕ, αποτελώντας τον φορέα που λειτουργεί τη συγκεκριμένη αγορά 20 χρόνια. Ωστόσο, παρόλο που οι ΑΠΕ βρίσκονται στο επίκεντρο της ενεργειακής πολιτικής και του ΕΣΕΚ, διαπιστώνεται η απουσία του ΔΑΠΕΕΠ από όλη αυτή τη διαδικασία.

Αντικείμενο της κριτικής του επικεφαλής του Διαχειριστή αποτέλεσε η πρόβλεψη του Market Reform Plan, ότι η οργανωμένη πλατφόρμα συναλλαγών για διμερείς συμβάσεις (PPAs) θα δημιουργηθεί από το Χρηματιστήριο Ενέργειας και θα λειτουργεί υπό την ευθύνη του. Μία πρόβλεψη που στη χθεσινή ημερίδα φάνηκε να υπεραμύνεται ο καθηγητής του ΕΜΠ και επικεφαλής του εργαστηρίου Ε3Μ, Παντελής Κάπρος, που συνέταξε τη μελέτη.

Σύμφωνα με τον κ. Κάπρο, τα ΡΡΑ αποτελούν ιδιωτικά διμερή συμβόλαια. Αυτό ισχύει διότι ένα κρατικό διμερές συμβόλαιο θα ήταν αντίθετο με τις κρατικές ενισχύσεις περί ΑΠΕ. Πρόκειται, λοιπόν, επί της ουσίας για μια πλατφόρμα εμπορίας. Με βάση τα παραπάνω, ο καθηγητής του ΕΜΠ εκτιμά ότι ο λειτουργός της πλατφόρμας είναι το Χρηματιστήριο Ενέργειας.

Από την πλευρά του, ο κ. Γιαρέντης υποστήριξε ότι τα συμβόλαια μέσω του εν λόγω μηχανισμού δεν θα είναι αμιγώς ιδιωτικά, αφού θα ενισχύονται με κρατικές εγγυήσεις. Επομένως, αυτός που χειρίζεται τα διμερή συμβόλαια θα πρέπει να είναι ο Διαχειριστής των ΑΠΕ, καθώς το εν λόγω συμβόλαιο έχει να κάνει με μια διαρκή σύμβαση, όχι μόνο με αυτή καθ' εαυτή τη συναλλαγή.

Όπως συμπλήρωσε, ο διαχειριστής θεωρεί ότι αν ήταν καθαρά θέμα συναλλαγής, τότε θα ήταν λογικό να αναλάβει τις συμβάσεις το χρηματιστήριο. Ωστόσο, τα χαρακτηριστικά των συμβάσεων καθιστούν τον ΔΑΠΕΕΠ δικαιωματικά τον πυλώνα στήριξης των ΡΡΑ, κάτι που ζητά και η ίδια η αγορά.

Με την άποψη του κ. Γιαρέντη συμφωνεί και η Ένωση Βιομηχανικών Καταναλωτών Ενέργειας. Όπως δηλώνει στο energypress ο πρόεδρος της ΕΒΙΚΕΝ, Αντώνης Κοντολέων, το στοιχείο των κρατικών ενισχύσεων καθιστά αναγκαστική τη λειτουργία της πλατφόρμας από τον Διαχειριστή των ΑΠΕ, ο οποίος είναι δημόσιος φορέας.

Σύμφωνα πάντως με τον κ. Κάπρο, ο σχεδιασμός του μηχανισμού βρίσκεται ακόμη σε πρώιμο στάδιο, με συνέπεια να παραμένουν ακόμη αρκετά ζητήματα προς διευθέτηση. Ένα από αυτά είναι το πώς θα εφαρμοστούν οι εγγυήσεις προέλευσης, γιατί ο πωλητής των διμερών συμβολαίων είναι ένας aggregator ή επιχείρηση, όχι η ίδια η μονάδα ΑΠΕ. Αυτό είναι ανοικτό θέμα και θα συζητηθεί και με τον ΔΑΠΕΕΠ, τόνισε ο καθηγητής, οπότε δεν δικαιολογούνται ανησυχίες σε αυτό το στάδιο.

Αξίζει να αναφέρουμε επίσης ότι η ΡΑΕ δεν έχει εμπλακεί ακόμα στο εν λόγω θέμα και όπως δήλωσε ο πρόεδρος, κ. Δαγούμας, δεδομένου του κομβικού ρόλου του διαχειριστή για τις εγγυήσεις προέλευσης, η αρχή θα εξετάσει τις παρατηρήσεις, θα ενσωματώσει τα ζητήματα και στο αμέσως επόμενο διάστημα θα επεξεργαστεί τις λεπτομέρειες.

 

 

 

22 Iουλίου 2021

energypress