Τι έχει αλλάξει από τη Συμφωνία των Παρισίων;

15 09 2021 | 09:00

Η αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής δεν αποτελεί πλέον ένα ακριβό συλλογικό πρόβλημα, αλλά αντιθέτως πρόκειται για μία τεχνολογική επανάσταση με τεράστιες δυνατότητες ανάπτυξης και διοχέτευσης ρευστότητας. Σύμφωνα με σχετική ανάρτηση του think tank Carbon Tracker, αυτό θα έπρεπε να τεθεί ως επίκεντρο της διεθνούς διάσκεψης για το κλίμα (COP26) που θα λάβει χώρα το Νοέμβριο στη Γλασκώβη, διότι έχουν αλλάξει πολλά πράγματα από το 2015 όταν υπεγράφη η Συμφωνία των Παρισίων.

Η παλιά λογική

Ειδικότερα, σύμφωνα με το Carbon Tracker η αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής πριν από μερικά χρόνια αντιμετωπιζόταν ως ένα οικονομικό βαρίδι και επομένως τα κράτη όφειλαν να ενωθούν προκειμένου να ανταπεξέλθουν στις σχετικές απαιτήσεις. Μάλιστα, όπως επισημαίνει το think tank, παλαιότερα ο κόσμος θεωρούσε ότι το ιδιωτικό κόστος της αντιμετώπισης είναι μεγαλύτερο από τα οικονομικά οφέλη και συνεπώς τα κράτη δεν έχουν το κίνητρο να την προωθήσουν. «Και έτσι οι χώρες δεν κάνουν κάποια προσπάθεια και οι ελπίδες μας για αντιμετώπιση βασίζονται στον αλτρουισμό», αναφέρει το think tank.

Τι έχει αλλάξει

Ωστόσο, πλέον το κόστος των ΑΠΕ έχει υποχωρήσει και μάλιστα σε επίπεδα ενδεχομένως χαμηλότερα από τα ορυκτά καύσιμα. Εντωμεταξύ, η επιστήμη έχει προοδεύσει σε σημείο που προσφέρονται ικανοποιητικά επίπεδα παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από ΑΠΕ, ενώ παλαιότερα ο κόσμος ανησυχούσε για την αστάθεια της παραγωγής. Παράλληλα στις διεθνείς κεφαλαιαγορές οι επενδυτές δείχνουν να εμπιστεύονται όλο και περισσότερο τις ΑΠΕ και λιγότερο τα ορυκτά καύσιμα. Ως αποτέλεσμα, το Carbon Tracker διαπιστώνει ότι το 2021 υπήρξε μία αποσύνδεση των τιμών των ορυκτών καυσίμων και των μετοχών από τις σχετικές επιχειρήσεις.

d

Οι τάσεις θα συνεχιστούν

Η μείωση της τιμής και η πρόοδος των τεχνολογιών θα συνεχιστεί και μάλιστα ενδέχεται να επιταχυνθεί, σύμφωνα το Carbon Tracker. Τονίζει ότι με κάθε νέο έργο που λειτουργεί, το κόστος υποχωρεί και οσο υποχωρεί το κόστος, τόσο αυξάνεται η δημιουργία νέων πράσινων έργων. Εκτός του οικονομικού προνομίου, η πράσινη μετάβαση θα ενίσχυε την ενεργειακή ασφάλεια, την πρόσβαση σε ενεργειακές πηγές, θα μείωνε τις γεωπολιτικές εντάσεις και άλλα.

d

 

 

(moneyreview.gr)

 

 

 

14 Σεπτεμβρίου 2021