Γιαρέντης: Προς 2 GW νέων συμβάσεων ΑΠΕ μέσα στο 2022 – Ο ΔΑΠΕΕΠ θα είναι εγγυητής στα διμερή συμβόλαια

Η ενεργειακή μετάβαση και η απολιγνιτοποίηση είναι δεδομένες και η χώρα μας κινείται πλέον σε μια ενεργειακή κατάσταση στηριγμένη στις ΑΠΕ, σύμφωνα με το Γιάννη Γιαρέντη, πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο του ΔΑΠΕΕΠ.

Όπως δήλωσε σήμερα στο 6ο Συμπόσιο Ενεργειακής Μετάβασης της ΗΑΕΕ, μια κρίσιμη εξέλιξη στο εξής είναι ότι η αποθήκευση θα έρθει να μειώσει τα επιχειρήματα των εχθρών των ΑΠΕ και τη σχετική αβεβαιότητα.

Από εκεί και πέρα, οι νεώτερες εκτιμήσεις του λειτουργού είναι ότι από τις αρχές 2021 ως τις αρχές Σεπτεμβρίου υπεγράφησαν 2130 νέες συμβάσεις ΑΠΕ με 1,7 γιγαβάτ ισχύος. Πρόκειται για έργα που θα ηλεκτριστούν ως το τέλος του 2022, ενώ 3.000 νέες συμβάσεις αναμένεται να υλοποιηθούν μέσα στο 2022 που αντιστοιχούν σε 2 νέα γιγαβάτ.

Ο κ. Γιαρέντης εκτιμά ότι υπάρχει ήδη ένα φιλόδοξο σχέδιο στην αγορά των ΑΠΕ. Ταυτόχρονα, χρειάζεται σταθερή πορεία απελευθέρωσης της αγοράς, καθώς και θεσμοποίησης του νέου επενδυτικού περιβάλλοντος.

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στα διμερή συμβόλαια που θα είναι το καθεστώς στην επόμενη ημέρα της εγχώριας αγοράς:

“Ο ΔΑΠΕΕΠ έρχεται να παίξει σημαντικό ρόλο, φιλοδοξούμε να είμαστε ο συντελεστής που θα δώσει σιγουριά στα ΡΡΑ, θα εγγυηθούμε την ομαλή μετάβαση. Αυτό δεν σημαίνει εγγύηση μόνο στην τιμή, αλλά και όσον αφορά την προσφερόμενη ποσότητα. Αν υπάρχει αστοχία στην προσφερόμενη ποσότητα ενέργειας από τον παραγωγό, τότε κάποιος πρέπει να την καλύψει και αυτός είναι ο ΔΑΠΕΕΠ”.

Σύμφωνα με τον διευθύνοντα, ο ΔΑΠΕΕΠ ετοιμάζεται γοργά για την ενεργειακή μετάβαση με όλα τα σύγχρονα μέσα, με ψηφιοποιημένα συστήματα και με αυτόματες και εύκολες πληρωμές. Αυτά σημαίνουν μια νέα αντίληψη στην αγορά ότι ο ΔΑΠΕΕΠ είναι εδώ για να βοηθήσει στην επόμενη ημέρα.

 

 

28 Σεπτεμβρίου 2021

energypress