ΡΑΕ: Έδωσε το «λάκτισμα» για νέα έργα αποθήκευσης ισχύος 500 MW

14 10 2021 | 09:28Στ. Γριμάνης

Σε Ιωάννινα, Τρίπολη, Λιβαδειά και Κιλκίς - Το «παρών» της Ελλάκτωρ και οι άλλες εταιρείες

Το «λάκτισμα» για νέα μεγάλα έργα αποθήκευσης ενέργειας με χρήση συσσωρευτών, συνολικής ισχύος 500,56 MW, έδωσε η ΡΑΕ.

Τα νέα έργα αναμένεται να αναπτυχθούν σε διάφορες περιοχές της χώρας και ειδικότερα στο Πωγώνι Ιωαννίνων, στην Τρίπολη, στη Λιβαδειά και στο Κιλκίς.

Από τη συγκεκριμένη ομάδα αδειών ξεχωρίζει το «παρών» της Ελλάκτωρ, η διοίκηση της οποίας, σύμφωνα με πληροφορίες, δίνει ιδιαίτερο βάρος στον τομέα της αποθήκευσης ενέργειας, -όπως άλλωστε όλοι οι ισχυροί παίκτες της ενεργειακής αγοράς-, κάτι που αναμένεται να φανεί και το επόμενο διάστημα οπότε και θα κλιμακώσει τις κινήσεις της.

Προς το παρόν η Ελλάκτωρ, μετά από αίτηση που υπέβαλε στη ΡΑΕ τον περασμένο Ιούνιο εξασφάλισε άδεια παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας εγκατεστημένης ισχύος 70,56 MW με χρήση συσσωρευτών αποθήκευσης στη θέση «Καναβοτόπια» της Δημοτικής Ενότητας Άνω Καλαμά, του Δήμου Πωγωνίου Ιωαννίνων. Υπενθυμίζεται ότι αυτές οι άδειες έχουν διάρκεια 35 ετών.

Ιδιαίτερα δυναμική είναι και η παρουσία της εταιρείας CNI Energy (της οικογένειας Κωνσταντόπουλου), που μόνο σε αυτή την παρτίδα εξασφάλισε δύο άδειες συνολικής ισχύος 250 MW.

Η πρώτη αφορά παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας εγκατεστημένης ισχύος 50 MW με χρήση συσσωρευτών αποθήκευσης στη θέση «Σπασόλακα» της Τοπικής Κοινότητας Αγιωργίτικων του Δήμου Τρίπολης Αρκαδίας.

Η δεύτερη άδεια της CNI Energy αφορά παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας εγκατεστημένης ισχύος 200 MW με χρήση συσσωρευτών αποθήκευσης στη θέση «Χούνη» της Τοπικής Κοινότητας Αγίας Άννας του Δήμου Λεβαδέων.

Η τρίτη εταιρεία είναι η Greentop Energy (Γ. Πιστιόλης) που έλαβε άδεια παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας εγκατεστημένης ισχύος 180 MW με χρήση συσσωρευτών αποθήκευσης στη θέση «ΑΤ 390 Ποντοηράκλειας» της Δημοτικής Ενότητας Πολύκαστρου Κιλκίς.

Αυτή την περίοδο το ενδιαφέρον των παικτών της αγοράς εστιάζεται κατά προτεραιότητα στα έργα αποθήκευσης, τα οποία θεωρούνται ο απαραίτητος «κρίκος» για να καταστεί δυνατή η «πράσινη» στροφή με την ενίσχυση των ΑΠΕ.

Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με τις εξαγγελίες του ΥΠΕΝ, το πρώτο τρίμηνο του 2022 θα πραγματοποιηθεί η πρώτη δημοπρασία για εγκατάσταση συστημάτων αποθήκευσης ενέργειας (με μπαταρίες), ύψους 200 εκατ. ευρώ.

Όπως έχει τονίσει πρόσφατα ο υπουργός Ενέργειας Κ. Σκρέκας, έως το 2030 θα χρειαστούν υποδομές αποθήκευσης, τόσο με μπαταρίες, όσο και με αντλησιοταμίευση, εγκατεστημένης ισχύος 1,2-1,6 GW και προς αυτό σκοπό θα διατεθούν 450 εκατ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης.

 

 

 

13 Οκτωβρίου 2021

newmoney