Νέα έκρηξη στην τιμή του ρεύματος: Στα €253 η μέση τιμή της μεγαβατώρας

19 10 2021 | 08:27

Η μέγιστη τιμή κλιμακώνεται στα €344, σύμφωνα με τα στοιχεία του Χρηματιστηρίου Ενέργειας

Σύμφωνα με τα στοιχεία του Χρηματιστηρίου Ενέργειας η μέση τιμή στα futures για την Ελλάδα πρόκειται να διαμορφωθεί την Τρίτη 19 Οκτωβρίου σε νέα υψηλά. Συγκεκριμένα, η μέση τιμή για το ρεύμα διαμορφώνεται αύριο στα 253,33 ευρώ ανά μεγαβατώρα, ενώ η μέγιστη κλιμακώνεται στα 344 ευρώ.

Η ζήτηση ρεύματος όπως μεταδίδει το ΑΠΕ ΜΠΕ, αναμένεται να κυμανθεί στις 302 γιγαβατώρες και θα καλυφθεί κατά κύριο λόγο από τις μονάδες φυσικού αερίου (47%) και ανανεώσιμες πηγές (29%). Ακολουθούν οι εισαγωγές και τα υδροηλεκτρικά (από 9%) και οι λιγνιτικές μονάδες με 7%.

Σε αυτό το πλαίσιο, η κυβέρνηση εξετάζει μια σειρά από νέα μέτρα με σκοπό να αντιμετωπιστούν οι αυξημένοι λογαριασμοί και η ακρίβεια που έχει προκαλέσει η ενεργειακή κρίση.

Μάλιστα, όπως είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου, το πρώτο από τα μέτρα αυτά είναι η πληρωμή των λογαριασμών με δόσεις, ώστε οι πολίτες να έχουν τη δυνατότητα να μετατοπίζουν κάποιες από τις υποχρεώσεις τους.

Εξάλλου, σε δηλώσεις που έκανε ο υπουργός Ενέργειας Κώστας Σκρέκας, προ ημερών, η κυβέρνηση είναι έτοιμη να προχωρήσει και σε μεγαλύτερες ενισχύσεις στους καταναλωτές για να αντιμετωπίσουν τις ανατιμήσεις στους λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος και φυσικού αερίου, εφόσον κάτι τέτοιο απαιτηθεί.

Όπως εξήγησε ο κ. Σκρέκας οι τιμές της ενέργειας σε διεθνές επίπεδο καθορίζονται μέσα από τις χρηματαγορές, με την χώρα μας πρώτη από όλους ανακοίνωσε τα μέτρα στήριξης των καταναλωτών.

 

 

18 Οκτωβρίου 2021

newmoney