Αθ. Καλαϊτζόγλου: Ανοίγει νέο ορυχείο λιγνίτη στη Φλώρινα

Η επιστράτευση και των λιγνιτικών μονάδων για την κάλυψη των αυξημένων ενεργειακών αναγκών ενόψει του χειμώνα, σε συνδυασμό με την παράταση της ζωής τους έως το 2028, οδηγεί στην αναβίωση ενός ακόμη ορυχείου λιγνίτη στην περιοχή της Αχλάδας, Φλώρινας.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Euro2day.gr, επίκειται νομοθετική ρύθμιση από το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, ώστε να απελευθερωθεί περιοχή εντός του δημόσιου λιγνιτωρυχείου της Αχλάδας, που θα διατεθεί στην ιδιωτική εταιρία «Λιγνιτωρυχεία Αχλάδας Α.Ε» για την εξόρυξη του λιγνίτη.

Πρόκειται για λιγνίτη με υψηλή θερμιδική απόδοση, σε αντίθεση με την ποιότητα εκείνου που εξάγεται από τα δύο λιγνιτωρυχεία του Νοτίου Πεδίου Πτολεμαΐδας και του Κεντρικού Πεδίου (Μαυροπηγή), της ΔΕΗ και τα οποία έχουν πάρει εντολή από τον Σεπτέμβριο να εντατικοποιήσουν τις εργασίες εξόρυξης του καυσίμου, ώστε οι πέντε μονάδες του Αγίου Δημητρίου και η μία του ΑΗΣ Μελίτης, στη Φλώρινα, να είναι σε θέση απόδοσης της μέγιστης ισχύος τους τους τρεις κρύους μήνες, Δεκέμβριος-Ιανουάριος-Φεβρουάριος.

Στην περιοχή λειτουργεί ένα ακόμη ορυχείο, στο Προσήλιο Φλώρινας, το οποίο διαχειρίζεται η ιδιωτική εταιρία ΜΕΤΕ Α.Ε., τροφοδοτώντας με, επίσης, πολύ καλής ποιότητας λιγνίτη τη μονάδα της Μελίτης.

Η εταιρία Λιγνιτωρυχεία Αχλάδας μισθώνει εδώ και χρόνια το δημόσιο λιγνιτωρυχείο της Αχλάδας, τροφοδοτώντας, με σύμβαση, τις μονάδες της ΔΕΗ. Σύμφωνα με πληροφορίες, η περιοχή που αναμένεται να απελευθερωθεί τώρα εκτιμάται ότι μπορεί να δώσει παραγωγή λιγνίτη 1.500.000 μετρικούς τόνους ετησίως και 150.000 μ.τ. τον μήνα.

Τη συνέχιση της λειτουργίας του ορυχείου της Αχλάδας είχαν ζητήσει ο βουλευτής Φλώρινας της Ν.Δ. Γιάννης Αντωνιάδης και ο δήμαρχος της πόλης, Βασίλης Γιαννάκης, σε συνάντηση που είχαν στις αρχές Νοεμβρίου με τον υπουργό, Κώστα Σκρέκα. Εφόσον λυθεί το ζήτημα από νομοθετικής πλευράς, προβλέπεται το ορυχείο να μπει σε ομαλή τροφοδοσία από τον Δεκέμβριο.

Από την Αχλάδα παίρνει λιγνίτη ο ΑΗΣ Μελίτης (75%) και το υπόλοιπο καλύπτει η εταιρία ΜΕΤΕ.

Όπως προαναφέρθηκε, τα δύο λιγνιτωρυχεία της ΔΕΗ στο Λιγνιτικό Κέντρο Δυτικής Μακεδονίας, βγάζουν λιγνίτη χαμηλής θερμογόνου δύναμης.

Συνεπώς, για να επιτευχθεί η λειτουργία των λιγνιτικών μονάδων στο μέγιστο της ισχύος τους θα χρειαστούν ενίσχυση του καυσίμου και με λιγνίτη που να έχει υψηλή θερμιδική απόδοση. Τέτοιας ποιότητας λιγνίτη έχει το Κόσοβο. Οπότε για να μην αναγκαστούμε να κάνουμε εισαγωγές, επιλέγεται το άνοιγμα ορυχείου στην Αχλάδα.

Να σημειωθεί ότι στη Δυτική Μακεδονία υπήρχε, εκτός από τα ορυχεία της ΔΕΗ που έκλεισαν, και το αντίστοιχο της ΛΑΡΚΟ, το οποίο, όμως έπαυσε να λειτουργεί, λόγω των γνωστών προβλημάτων που αντιμετωπίζει η υπό πώληση μεταλλουργία.

Ψάχνει λιγνίτη η Βόρεια Μακεδονία

Σύμφωνα με πληροφορίες, η Βόρεια Μακεδονία αναζητεί εδώ και λίγο καιρό λιγνίτη από γειτονικές χώρες και έχει απευθυνθεί και στις ιδιωτικές εταιρίες στη Φλώρινα.

Οι ποσότητες για τις οποίες ενδιαφέρεται, λένε οι ίδιες πληροφορίες, φθάνουν τους 1.500.000 μ.τ. ετησίως.

Ο στόχος της γείτονος είναι να φουλάρει τους δύο από τους τρεις σταθμούς της, που βρίσκονται στην συνοριακή γραμμή με τη Φλώρινα (ο τρίτος σταθμός είναι παλιός και δεν λειτουργεί), ώστε να μπορεί, στη συνέχεια, να κάνει διασυνοριακό εμπόριο ηλεκτρικής ενέργειας. Και προς εμάς.

Σύσκεψη

Ο ομαλός εφοδιασμός του Συστήματος κατά τους χειμερινούς μήνες θα είναι το αντικείμενο σύσκεψης που συγκαλεί το μεσημέρι ο ΥΠΕΝ, με τη συμμετοχή της Επιτροπής Διαχείρισης Κρίσεων που συντονίζει η ΡΑΕ, του ΑΔΜΗΕ και του ΔΕΣΦΑ. Στο τραπέζι θα τεθεί προς συζήτηση η έκτακτη μελέτη επάρκειας που ολοκλήρωσε ο ΑΔΜΗΕ από τις αρχές Οκτωβρίου, την οποία παρουσίασε ήδη το Euro2day.gr. Σύμφωνα με αυτήν, η κάλυψη του μέγιστου φορτίου που θα απαιτηθεί τους τρεις δύσκολους μήνες, Δεκέμβριο, Ιανουάριο και Φεβρουάριο, υπολογίζεται σε 8,8-9,5 GW. Πηγές τροφοδοσίας είναι, το φυσικό αέριο, οι λιγνίτες, οι ΑΠΕ, το διασυνοριακό εμπόριο και τα νερά.

Στη μελέτη αυτή ο ΑΔΜΗΕ ζητά να είναι διαθέσιμες όλες οι θερμικές μονάδες με τη μέγιστη ισχύ τους στο κρίσιμο αυτό διάστημα για να αντιμετωπιστεί η αυξημένη ζήτηση. Από αυτές, το φυσικό αέριο δίνει συνολικά ισχύ 4,4 GW και οι λιγνιτικές λίγο πάνω από 2 GW. Οι θερμικές μονάδες αντιπροσωπεύουν πάνω από το 50% της συνολικής εγκατεστημένης ισχύος της χώρας.

Οι λιγνιτικές μονάδες που λειτουργούν αυτή τη στιγμή είναι, οι τέσσερις του Αγίου Δημητρίου, ο ΑΗΣ Μελίτης και η Μεγαλόπολη 4. Η 5η μονάδα του Αγίου Δημητρίου υπολογίζεται να ενταχθεί στο Σύστημα από τις 15 Δεκεμβρίου, μετά την ολοκλήρωση κατασκευής της μονάδας υγρής αποθείωσης. Αντίθετα, αρμόδιες πηγές που μίλησαν στο Euro2day.gr, εξέφρασαν την άποψη ότι θα είναι πάρα πολύ δύσκολο έως ακατόρθωτο να ξαναχρησιμοποιηθεί η Μεγαλόπολη 3, όπως έγινε τον Αύγουστο, γιατί πλέον έχει εξαντλήσει τα όρια της.

Πρόβλημα εμφανίζεται και με τα αποθέματα στους ταμιευτήρες. Τα νερά, αντί να ενισχύονται, μειώνονται. Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΑΔΜΗΕ, η πλήρωση των ταμιευτήρων ήταν χθες κατά μέσο όρο στο 42,8% από 45,20% στις 17 Οκτωβρίου, μετά την κακοκαιρία «Μπάλος».

Συνεπώς, την εξίσωση για την κάλυψη του προβλεπόμενου φορτίου τους τρεις κρύους μήνες του χειμώνα θα κληθούν να συμπληρώσουν οι ΑΠΕ και το διασυνοριακό εμπόριο. Παράγοντες, όμως, που εξαρτώνται από τις καιρικές συνθήκες και τη διαθεσιμότητα των εισαγωγών, σε μια περίοδο, μάλιστα, που η Ευρώπη θα είναι αντιμέτωπη με την τέλεια καταιγίδα, μετά τις εξελίξεις με τον Nord Stream 2 και τα αποθέματα της να στο ναδίρ.

Τι θα συμβεί, λοιπόν, εάν υπάρξουν πολύ χαμηλές θερμοκρασίες που θα εκτινάξουν τη ζήτηση τον χειμώνα χωρίς δυνατότητα επαρκούς κάλυψης; Στην περίπτωση αυτή ο ΑΔΜΗΕ δεν αποκλείει το ενδεχόμενο να υπάρξουν περιοδικές διακοπές ηλεκτροδότησης, πράγμα που σημαίνει ότι για κάποιες ώρες την ημέρα θα ξεπαγιάζουμε. Η ίδια επιλογή, άλλωστε, θεωρήθηκε μονόδρομος και τον Αύγουστο.

(euro2day.gr)